fbpx    

Inbouwspots in huis? 4 redenen om nu over te stappen naar het veilige LED

“Heb je geprobeerd om deze broodjes te roosteren in het keukenkastje?”
Met deze belachelijke vraag kwamen we er drie jaar geleden achter dat de spots in onze keukenkastjes halogeen waren. De broodjes die namelijk op de plank lagen waar de lampen in waren gebouwd, waren knetterhard en warm geworden, om nog maar te zwijgen over wat er met de hagelslag was gebeurd. En dus stond al gauw bovenaan ons to do lijstje het vervangen van alle spots naar inbouw-LED. Nee, niet naar spaarlampen, want daar was ik ondertussen wel klaar mee.

Spaarlampen komen langzamer op gang, LED geeft direct licht

Lange tijd hadden wij een spaarlamp op de wc. Als je dan dat ding aandeed, moest je alsnog in het donker naar het toiletpapier grijpen, omdat dat licht pas fatsoenlijk scheen als je ook meteen besloot even pauze te nemen van je peuter. Spaarlampen doen er even over om op sterkte te komen. Bij LED is dat een stuk sneller. Even snel naar de wc of een lamp snel aandoen en dan weer uit, is geen enkel probleem.

Spaarlampen bevatten kwik, LED niet

Kwik is een metaal wat wordt gebruikt in onder andere spaarlampen en is bijzonder giftig. Officieel moet je dus een kapotte spaarlamp weggooien bij het chemisch afval. LED bevat geen kwik en is hierdoor een veilige optie. Als je net zo onhandig bent als ik, gooi je liever per ongeluk een LED lamp kapot, dan een spaarlamp.

LED is energiezuinig

Een LED lamp bespaart maar liefst 85% ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp. Een halogeen lamp bespaart 25% en een spaarlamp 80% ten opzichte van de gloeilamp. Van alle mogelijke energiezuinige opties, is LED dus echt de meest duurzame oplossing.

Er is minder gevaar voor brand(wonden)

Ik ben stiekem nog steeds een beetje bang om een brandende lamp aan te raken. Iets wat mijn peuter niet echt snapt. Lampen zijn mooi, geven licht en zijn gloeiend heet. Althans, dat waren ze toen ik opgroeide. Ondertussen is dat niet meer zo en dat betekent ook dat ik er nog even aan moet wennen dat ik niet: “Afblijven! Is heet!” hoef te roepen als mijn peuter of zijn nichtje van anderhalf bij ons vol nieuwsgierigheid naar de lampen reiken. Ik ben maar wat dankbaar dat ze geen brandwonden kunnen oplopen aan die lampen, want de keren dat ik mijn hand pijnlijk terugtrok omdat ik een lamp die net uit was, aanraakte, kan ik niet meer op twee handen tellen.

LED lampen zijn wel wat duurder in aanschaf

Natuurlijk heeft inbouw-LED ook nadelen: de spotjes niet heel goedkoop. Echter verdien je dit al gauw terug omdat een LED lamp langdurig gebruikt kan worden én vaak aan en uit te schakelen is. Waar je vroeger te horen kreeg dat je niet met de lampen mocht spelen, omdat de lamp kapot kon gaan, kun je je kleintje nu met een gerust hart met de schakelaar of met Google Home laten spelen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *