fbpx    

Je blog voor een heel jaar inplannen

30 maart 2019

Die titel is fijn, vind je niet? Stel je voor dat ik nu mijn hele blog al voor een jaar in voren had gepland en ik niets meer hoefde te doen. Waarom zou ik dan nog blogger willen zijn? Juist. Toch zijn er momenten dat het heerlijk is dat je al een groot deel klaar hebt. Waarom? Voor de momenten dat je wel wilt posten, maar geen inspiratie hebt. Of geen energie. Of omdat je de tijd niet hebt omdat je peuter ineens aandacht wil en niet snapt dat mama nu gewoon wil typen omdat haar lezers nu eenmaal nieuwe posts willen. Ik raad je aan om in dat laatste geval voor de peuter te kiezen. Al is het maar af en toe. Vandaag leg ik uit hoe je te werk kan gaan met een stuk meer structuur. Zo voorkom je dat je deadlines mist, helemaal niets post of naar een leeg scherm staart op momenten dat je eigenlijk content wil publiceren.

Planning of posten wanneer je wil?

Er zijn bloggers die alleen bloggen wanneer ze willen. Er zijn ook bloggers die een vast uploadschema hanteren. Ik deed lange tijd eigenlijk een beetje van allebei en het werkte natuurlijk voor geen meter. In mijn hoofd had ik een vast uploadschema, dat ik bijna nooit haalde, dus eigenlijk was ik dan die blogger die gewoon blogde wanneer ze wou. Maar dat wil ik niet, want dan zou ik soms maar één keer per twee maanden bloggen en argh! Tijd voor structuur! En helderheid. Om een blogjaarplanning te maken is het belangrijk te weten hoe vaak je wilt posten. Het maakt niet uit of dat één keer per week is, 2 keer per dag of iets ertussenin. Kies iets en deel daar je planning op in.

Maak een lijst van blogposts die je al af hebt

Wellicht heb je al behoorlijk wat posts die af zijn of bijna af zijn. Zelf ga ik regelmatig op blogweekend en schrijf ik ontzettend veel content in één keer. Dit moet echter daarna wel ingepland worden, anders staat het volgend jaar nog steeds alleen maar op mijn computer. Maak dus een lijst met alles wat je al af is. Bij voorkeur per categorie wat correspondeert met de categorieën op je website. Zo kun je beter voor balans kiezen.

Lees ook: Hoe ik 3 blogposts per uur schrijf

Kies een methode om te plannen

Je kan je blogposts van tevoren inplannen. Als je WordPress gebruikt, kun je aangeven op welke datum en op welk tijdstip bepaalde blogposts live moeten komen. Dit zit al standaard in WordPress. Mocht je een mooi maandoverzicht willen hebben, dan kun je bijvoorbeeld een plugin als Editorial Calendar installeren. Zo krijg je in je backend een handig overzicht wanneer wat live komt. Je kan bij de meeste plugins vervolgens ook makkelijk je artikelen verslepen naar andere dagen. Dit werkt natuurlijk enkel voor de blogposts die je al af hebt. Blogposts inplannen die je nog niet af hebt, wordt een beetje moeilijk. Ze schrijven zich niet vanzelf namelijk!

Om een totaal overzicht te houden, kun je bijvoorbeeld Trello gebruiken. Zo kun je aangeven welke artikelen al af zijn en welke je nog moet schrijven. Ook kun je slepen met de verschillende kaarten. Houd je net als ik van papier? Schaf dan een bullet journal of agenda aan speciaal voor je blog en maak hier je planning in. Schuiven met artikelen wordt helaas lastiger.

Als je een eigen kantoor hebt, kun je natuurlijk ook een planning maken op je muur. Zo kun je wisselen met post its. Het is wel even een werk, maar het moet er episch uitzien, lijkt me zo!

Lees ook: De drie meest inspirerende boeken voor bloggers en schrijvers

Zijn er bepaalde posts die tijdgevoelig zijn?

Heb je bepaalde posts die alleen maar in een bepaalde periode gepost kunnen worden? Denk bijvoorbeeld aan artikelen die gekoppeld zijn aan feestdagen of juist aan seizoenen. Plan deze als eerste in. Als je ze nog niet af hebt, zet ze dan in de planner van je keuze. Kies je er bijvoorbeeld voor dat je drie keer per week post, dan zie je zo in welke weken je minder ander content nodig hebt vanwege je tijdgevoelige posts!

Vakanties of andere drukke periodes

Als je je tijdgebonden artikelen hebt ingepland, is de volgende stap te kijken naar wanneer je op vakantie gaat. Wil je bijvoorbeeld drie weken zomervakantie? Zorg dan dat je deze artikelen ruim van tevoren klaar hebt staan en in hebt gepland. Zo heb je in ieder geval geen omkijken meer naar het schrijven. Het promoten op Facebook, Instagram en Pinterest moet nog wel gebeuren, maar daar kun je eventueel ook een Virtual Assistant (VA) voor inhuren. Ik raad het je aan, overigens.

Balans met categorieën

Zoals ik al eerder aangaf, is het belangrijk om een lijst te maken met alle posts die je al af hebt. Als je deze per categorie gesorteerd hebt en je tijdgebonden posts al hebt ingepland, kun je deze posts nu ook inplannen. Balans is het sleutelwoord. Je wil niet deze week vijf blogposts over baby’s posten en volgende maand alleen maar schrijven over de romantische boeken die je hebt gelezen. Het gevaar is dan namelijk dat je je lezers verliest. Als er lange tijd geen relevante content voor iemand op je website komt, ben je die lezer gewoon kwijt. Daarom: plan je artikelen goed in en verspreid je categorieën. Heb je vijf categorieën en post je vijf keer per week? Dan kun je natuurlijk kiezen voor vaste dagen per categorie. Dit is geheel aan jou, zolang het maar gebalanceerd voelt voor jou!

De gaten vullen of de gaten leeg laten?

Je hebt waarschijnlijk net als ik een lijst met posts die je ooit wilt schrijven, maar die je nog niet klaar hebt. Mijn lijst, voor mijn blogweekend in januari, bestond uit 64 ideeën voor artikelen. Je kan ervoor kiezen om de gaten in je planning op te gaan vullen met deze ideeën. Schrijf ze alvast op in je planning. Of is het toch beter die gaten leeg te laten?

Het is hoe dan ook niet slim om je hele planning volledig dicht te timmeren. Je bent ooit spontaan begonnen met je blog. Wellicht heb je wel samenwerkingen en wil je die ook ergens kwijt. Om tegen te gaan dat je elke week een nieuwe planning moet maken, of om tegen te gaan dat je je fantastische artikel die je net uit je vingers hebt weten te krijgen, pas in januari 2022 kan posten, is het slim om zeker ook ruimte te houden in je planning.

Waarom maak je dan een planning?

Ja, leuk, denk je misschien. Je schrijft een hele post over een jaarplanning voor je blog en nu zeg je dat ik ook ruimte moet houden, omdat ik ook spontaan moet zijn. Wat wil je dan? Nou, ik wil vooral meer structuur. Jij wilt, net als ieder ander mens, af en toe ook op vakantie, toch? Hoe fijn is het dat je je vakantieperiodes kan vullen met artikelen en rond Sinterklaas ook gewoon met je peuter door de schoorsteen ‘Hallo, piet!’ te schreeuwen? Dat kan als je dus je planning in orde hebt en hier op tijd op anticipeert. Zo zit jij niet met al te veel stress nog een kerstrecept op 23 december uit te typen, die niemand waarschijnlijk meer leest tot volgend jaar kerst.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *