fbpx    

Je gezin goed achterlaten na je overlijden

Gek genoeg besef je pas wat je allemaal kan verliezen als je hoogzwanger bent en je niet kan slapen omdat die enorme buik in de weg ligt. Of misschien waren dat alleen maar mijn hormonen. Toen ik acht maanden zwanger was, sloten wij een overlijdensrisicoverzekering af. Niet omdat ik dacht dat ik dood zou gaan, of omdat ik de neiging had door de hormonen mijn man uit het raam te duwen. Nee, omdat ik zeker wilde weten dat mijn kind het allerbeste zou krijgen, zelfs als papa en/of mama er niet meer is. Het is iets waar we liever niet over nadenken, maar wat wel besproken moet worden.

Angst om je partner kwijt te raken

We horen in Nederland vaak dat we oververzekerd zijn. We geven een groot deel van onze inkomsten uit aan verzekeringen. Inboedelverzekeringen, een te hoge autoverzekering, telefoonverzekeringen, fietsverzekeringen, alles komt voorbij in Nederland. Ik ben de eerste die nee zegt tegen dergelijke, in mijn ogen, onnodige verzekeringen. Ik heb geen fiets- telefoon- of laptopverzekering. Maar over een levensverzekering, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Naast dat het vaak verplicht is als je een hypotheek afsluit, wil je één risico absoluut niet nemen: als je partner overlijdt, wil je niet al het andere ook kwijtraken. Wij leven van twee inkomens. Als één van ons zou overlijden, zou dat betekenen dat de ander, zonder levensverzekering, niet in dit huis kan blijven wonen. Naast dat De Kleinste dan één van zijn ouders kwijt is, is hij ook zijn huis kwijt.

“Ik wil niet in een flat drie hoog achter”. Dit riep ik, middenin de nacht. Acht maanden zwanger was ik en De Kleinste was zo actief in mijn buik, dat ik toen al vermoedde dat het een slechte slaper zou worden. Jop had geen idee waar ik het over had en zei: “We gaan ook helemaal niet verhuizen.” Het is niet dat ik vond dat er iets mis is met een flat, maar ik ben een materialistische trut. Ik wil groter. Niet kleiner. Jop viel weer in slaap en ik maakte hem, deze keer kwaad, wakker.

“Jij gaat dood en dan moet ik verhuizen met een baby. Ik wil geen baby meer.”

“Ik ga niet dood.” Was het geïrriteerde antwoord. Ik snap nu steeds beter waarom Jop geen tweede kind meer wil. Want even later maakte ik hem weer wakker.

“We gaan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Want straks ga jij dood en dan zweef je leuk van hot naar her, plaaggeest te spelen. En dan moet ik verhuizen. Daar heb ik geen zin in. We gaan hem nu afsluiten.”

Jop wilde dat nog even rustig uitzoeken, maar ondertussen was ik door de hormonen overtuigd dat hij ter plekke dood zou neervallen. We woonden in een huurhuis, dus een dergelijke verzekering was niet verplicht. De dag erna sloten we een overlijdensrisicoverzekering af.

Levensverzekering: wat is het en wanneer is het verstandig deze af te sluiten?

Een levensverzekering is heel eenvoudig een verzekering voor jouw leven. Op het moment dat jij overlijdt, wordt er een bepaald bedrag uitgekeerd aan de mensen die jij hebt aangewezen. In sommige gevallen is de bank de eerste belanghebbende, dit is in het geval van een hypotheek. Zo is het in ons geval zo dat als één van ons overlijdt, de hypotheek direct is afbetaald. Dit is om er zeker van te zijn dat De Kleinste in dit huis kan blijven opgroeien.

Als je een hypotheek afsluit, ben je bijna altijd verplicht om een levensverzekering, of overlijdensrisicoverzekering, af te sluiten. Dit is de garantie voor de bank dat er in ieder geval een deel afbetaald wordt. De hoogte van het minimale bedrag hangt af van je hypotheek.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen een dergelijke verzekering af te sluiten als je geen koopwoning hebt. Heb je bijvoorbeeld een huurhuis, maar wil je zeker weten dat je de huur wel kan blijven betalen als je partner overlijdt? Sluit dan gerust een overlijdensrisicoverzekering af. Dit kun je eenvoudig zelf online doen.

Het is verstandig om na te denken over een levensverzekering in de volgende gevallen:

  1. wanneer je een koophuis hebt;
  2. wanneer je jonge kinderen hebt;
  3. wanneer je hoge lasten hebt die je mogelijk in je eentje niet kan dragen als je partner overlijdt.

Hoe kies je de hoogte van je overlijdensrisicoverzekering?

Het is niet nodig om jezelf voor miljoenen te verzekeren. Het is natuurlijk fijn om te weten dat je miljonair wordt als je partner het loodje legt, maar hier kleven natuurlijk aardig wat haken en ogen aan. Zo krijg je, zodra je een levensverzekering boven de 2 of 3 ton afsluit, een medische keuring. Daarnaast stijgen je maandlasten natuurlijk ook mee. En er zijn altijd regels wanneer een verzekering niet uitkeert. Zo wordt er in ons geval niet uitgekeerd als de verzekerde zelfmoord pleegt binnen de eerste twee jaar na het afsluiten van de verzekering. Maar ook als je bepaalde ziektes doelbewust hebt verzwegen, kan het zijn dat je jarenlang premie hebt betaald, maar niets ontvangt. Wees dus altijd eerlijk tijdens het invullen van de formulieren! Zelfs als dat betekent dat je extra vragen krijgt en langs de huisarts moet omdat je hebt aangegeven dat je PCOS hebt en zwangerschapsvergiftiging hebt gehad.

Om de hoogte te bepalen van de overlijdensrisicoverzekering, is het belangrijk te beseffen dat je alleen gedurende de doorlooptijd van een verzekering uitbetaald krijgt. Dit houdt in dat, stel dat jouw looptijd 30 jaar is, je binnen deze 30 jaar ‘moet’ overlijden om uitbetaald te krijgen. Het klinkt wat morbide om op deze manier na te denken over een verzekering. Alsof je een auto bent die je alleen all-in verzekert zolang het ding in jouw bezit is en er nog goed uitziet. En anders ruil je hem in, voor een jonger exemplaar.

Bedenk dat je een verzekering afsluit om een bepaald risico af te dekken. De kosten voor je huis, de overbrugging wat betreft salaris, of het kunnen afbetalen van andere schulden. Bereken dus voor jezelf hoeveel je nodig hebt. Wat kun jij in je eentje bekostigen en welk bedrag kom je dan tekort? Bij ons huis hebben wij ervoor gekozen om het gehele hypotheekbedrag te verzekeren. Toen we nog huurden, besloten we om te gaan voor twintig jaar de huidige huur per maand. Waarom zo veel? Om ademruimte te creëren. Zodat je kan beslissen of je die flat drie hoog achter misschien toch wel ziet zitten, op het moment dat je eraan toe bent. Niet omdat het moet, maar omdat het kan dus. En oh ja, ook omdat ik gewoon nog steeds naar Disneyland Parijs wil kunnen. Materialistic bitch, you know it!

Voogdij vastleggen

Naast dat je financieel alles geregeld wilt hebben als jij en/of je partner overlijdt, zijn er ook andere zaken die je moet regelen. Uiteraard weten we allemaal dat je de uitvaartwensen met elkaar kan bespreken, maar wat nog veel belangrijker is, is de eventuele voogdij over je kind. De voogdij over De Kleinste is vastgelegd in ons testament. Hierbij is ook rekening gehouden met wat er gebeurt met het huis en wat er gebeurt met het geld. Wie heeft er zeggenschap over het geld zodat De Kleinste oud genoeg is? En ook: wat gebeurt er als de aangewezen voogd niet geschikt blijkt te zijn als voogd, of het niet ziet zitten? Deze zaken bespreek je allemaal met de notaris, wat ervoor zorgt dat je in ieder geval niet middenin de nacht wakker ligt en nachtmerries hebt over die flat. Nu vraag ik me namelijk af of ik niet in het testament moet opnemen dat de toekomstige voogd mijn kind minstens twee keer per jaar naar Disneyland Parijs moet meenemen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *