fbpx    

Je huis herfstklaar maken voor luie moeders

Het is herfst! Waar ik vroeger hield van de lente met de naderende zomer, is herfst nu mijn meest favoriete seizoen. Binnen zitten onder een warm dekentje met een favoriet boek, Sinterklaas, Halloween, de kachel weer aan en regenachtige avonden en zondagmiddagen: heerlijk! Ik moet zeggen dat elk begin van een nieuw seizoen wel een dergelijke reactie bij mij opwekt, behalve de winter. Ik ben geen winterpersoon. Elk seizoen pas ik bij ons het interieur weer aan. Binnen een mum van tijd ademt het huis de juiste seizoenssfeer. Als je dit zelf ook wilt doen, en net als ik liever lui dan moe bent*, lees dan vooral onderstaande tips! Ze staan boordevol met handige trucjes om je huis herfst te laten ademen.

*Natuurlijk ben je niet lui, je bent moeder. Je bent moe en druk, je bent zelfs de overtreffende trap van moe.

Nieuw interieur?

Voor we beginnen met het huis decoreren voor de herfst, moeten we het hebben over je interieur. Een sfeer creëren in een huis waar alle meubels bij elkaar zijn geraapt, is lastig. Heb je nieuwe meubels nodig? Meubels van hoge kwaliteit waar je niet je hele spaarrekening voor hoeft te plunderen: ik teken ervoor. Bonuspunten als de winkel ook nog thuisbezorgt, zoals Perfecthomeshop doet. Je hebt het al druk zat met lui druk wezen als moeder.

Zelf hebben wij vorig jaar een prachtig hoogglans tv-meubel gekocht. Toen wij de hoogglans tv-kast uitkozen, was ik bang voor een klinisch interieur. Ondertussen weet ik beter: als je basis goed is, kun je je huis door middel van decoratie zo sfeervol maken als je zelf wilt! En juist die basis heb je nodig om van je huis een thuis te maken.

Belangrijk om te weten: kies voor mooie grote eye-catchers in plaats van prullaria. Het bespaart een hoop tijd om gewoon een doos te kunnen pakken en al je decoratie in één doos te mikken en die op zolder te zetten, in plaats van je hele huis leeg te moeten halen omdat je te veel deco hebt. Less is more, mama!

Bloemen en nepbloemen

Op onze zolder ligt een voorraad met decoratie per seizoen. Ik heb dus niet alleen een doos voor de kerst en winter, ik heb er ook één voor de lente, zomer en dus ook herfst. Elk seizoen kijk ik boven wat ik heb aan decoratie en wissel ik waar ik kan. Zo heb ik vazen gevuld met nepbloemen waar nu de herfsttakken in komen. Ik heb de mijne alweer een jaar of zes, dus ze gaan ontzettend lang mee.

Daarnaast kopen we ook regelmatig verse bloemen bij de lokale bloemist. Wissel in hoogteverschillen, dat maakt een boeket speels! Als je niet al te veel in huis wilt, dan is één groot boeket echt aan te raden. Dit kan een hele kamer al omtoveren.

herfstdecoratie makkelijk

Beddengoed of sprei

herfstdecoratie makkelijk slaapkamer

Om een knus gevoel in je slaapkamer te krijgen, kun je werken met andere kleuren op je muren of nieuwe gordijnen. Je kan ook heel simpel je beddengoed wisselen. Tijdens de zwangerschap heb ik een obsessie voor beddengoed ontwikkeld, waardoor ik ondertussen zoveel dekbedovertreksets heb, dat het niet meer in de kast past. Ik denk dat er veertig kussenslopen in onze kast liggen en dan maak ik geen grapje.

Mocht je nou niet zo’n bonte collectie hebben als ik, dan kun je heel eenvoudig met behulp van een sprei je kamer al opfleuren. Kies voor de herfst een mooie bruine of donkerpaarse sprei uit. Gooi lekker veel kussens op je bed waardoor het nog wat knusser wordt. En een glas wijn is nog uitnodigender voor een middagje op bed met een goed boek, terwijl je peuter zijn middagslaapje doet!

Wissel schilderijen, lijstjes en lampenkappen

Schilderijlijstjes, schilderijen en lampenkappen zijn sfeerbepalend voor een ruimte. Door deze dingen te wisselen, creëer je al een heel andere sfeer in een ruimte.

Verwissel kleine decoraties zoals kaarsjes

Kies bij het seizoen passende deco uit. Bij de herfst horen pompoenen, maar ook kaarsjes. Vervang hier en daar wat decoratie door bijvoorbeeld kunst pompoenen. Kaarsen kun je ook weer gemakkelijk hergebruiken. Vervang je pastelkleurige kaarsen door donkere en okergele kaarsen en steek ze ook vooral aan! De zomerse kaarsen zijn dan misschien heel leuk, maar wie steekt deze aan als de mussen krokant van het dak vallen?

En wat dacht je van dat kussentje met ‘Summer feelings’? Dat helpt nu niet echt als het in de herfst waait, regent en Sinterklaas ook nog eens op bezoek komt. In de kast ermee en mooie donkere en koperkleurige kussens ervoor terug.

Knutsel zelf wat!

Mocht je je peuter willen betrekken in het hele decoratieproces, knutsel samen dan wat. Beschilder een pompoen, maak iets leuks voor Halloween, teken met krijtstiften op de ramen of spiegels of maak samen herfststukjes.

Inspiratie en balans

Het belangrijkste is dat je niet je hele huis vol gooit met herfstachtige troep. Voor je het weet ben je eerder een griezelhuis voor Halloween dan dat je huis iets knus uitstraalt. Surf ook vooral rond op interieurwebsites. Hier vind je vaak veel seizoensgebonden inspiratie.

Zo! Als alles gedaan is, kun je mooi onder een herfstachtig dekentje op de bank of je bed gaan liggen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *