fbpx    

Je huis isoleren? Begin met je ramen

Een jaar geleden kregen we een brief in de brievenbus van de gemeente. We mochten voor een klein bedrag een duurzaamheidscheck van ons huis laten doen. Een isolatiespecialist kwam langs om te kijken waar en hoe we ons huis konden isoleren. Ons huis is bijna 100 jaar oud. We koken op gas en soms stoken we hout. Dingen die niet per sé goed zijn voor het milieu. We boekten dus een afspraak en we verwachtten dat eruit zou komen dat we onze muren moesten isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Een geintje wat dus in de duizenden euro’s zou kunnen lopen. Het advies wat we kregen, was verrassend. Wat bleek? We moesten vooral naar de ramen kijken.

Isolatie begint bij ramen

Er gaat veel warmte verloren via je ramen. Toch zijn ramen ook ontzettend belangrijk voor ons. Want wist je dat om mentaal gezond te blijven, je veel daglicht nodig hebt? De perfecte isolatie is dus gewoon een stenen bunker waar geen greintje licht in komt. Erg gezond is het niet, dus wonen we graag in huizen met veel licht. Het gevolg is dus veel warmteverlies. Geen wonder dat ik het liefst in de winter onder twee dekentjes lig en de verwarming op vijf zet. Zelf hebben we overal dubbel glas, maar omdat de kozijnen van hout zijn en ze opengeschoven kunnen worden, is de isolatie hier niet top. Om dit te verbeteren, werd ons triple glas geadviseerd. Dit hadden wij ook in onze vorige (nieuwbouw)woning. Triple glas isoleert een stuk beter dan dubbel glas.

Hoe zit het dan met de muren?

En die spouwmuurisolatie dan? Dat was ook mijn grootste vraag. Het vervangen van ramen is een stuk goedkoper dan onze muren isoleren. Zoals ik al zei, is ons huis oud. Toen de expert bij ons was, boorde hij in de buitenmuur om te kijken wat er in de muur zat. Wat bleek? Puin. Heel veel puin. Dit zie je bij oude huizen veel. Dit betekent dat er moeilijk te isoleren valt, je zou eerst de puin weg moeten halen en dan moeten isoleren. De winst? Minimaal vergeleken met wat triple glas je oplevert.

Geluidsoverlast ga je tegen met glas

De laatste vraag die de expert ons stelde, was of we last hadden van geluidsoverlast. “Ja, we hebben een peuter,” grapte ik. Hij snapte mijn grap geloof ik niet, want hij vroeg of we veel geluidsoverlast hadden van buiten. Oh. Ja. Nou ja, we wonen in een buurt met veel kinderen. Het buurjongetje kan even hard gillen als onze peuter, maar die horen we een stuk minder hard krijsen als we alle ramen sluiten.

Helemaal in de periode dat we veel thuiswerken, hoor ik vrienden klagen over geluidsoverlast van spelende kinderen buiten. Nu de kinderen nog niet naar school gaan en wij vooral thuis zijn, hebben we meer last van elkaar. Wat we kunnen doen tegen geluidsoverlast? Weer die ramen aanpakken. Zo heeft GlasGigant ramen speciaal tegen geluidsoverlast.

De expert sloot het gesprek af met de uitleg dat onze houten kozijnen best veel geluid nog doorlaten. Om dit op te lossen, zouden we moeten gaan voor kunststof kozijnen. Zelf hebben wij niet veel last van het geluid, we wennen eraan. Zo ben ik opgegroeid wonend naast een spoorbaan en hoorden we in ons vorige huis continu de kerkklokken en de snelweg. Het grootste voordeel dat kunststof kozijnen en triple glas voor ons betekent, naast minder verspilling van warmte: de peuter kan buiten zijn driftbui hebben zodat ik binnen van de rust kan genieten.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *