fbpx    

Je huis verbouwen, wat kost dat?

Je woont heerlijk in je droomhuis. Maar met het verstrijken van de jaren, krijg je nieuwe wensen. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Of je wilt je huis graag duurzamer of energiezuinig maken. Zo is een mooie serre, een nieuwe badkamer of keuken opeens noodzakelijk. Ook in ons geval, ik wil dit jaar het liefst een nieuwe keuken en onze tweede toilet moet nog steeds afgemaakt worden. Hoogste tijd voor een verbouwing dus! De kosten van een verbouwing van je huis zijn vaak fors. Hier lees je in vogelvlucht welke mogelijkheden er zijn.

Kosten verbouwing

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning. Bereid je daarom goed voor. Zorg dat je financiën op orde zijn en neem voldoende tijd om je wensen in kaart te brengen. En kom je er even niet uit, schakel de hulp van een deskundige in!

Aantal tips bij kosten verbouwing

  • Reserveer 15% van de kosten als reserve. Een verbouwing valt vaak duurder uit.
  • Shop altijd rond voor de beste prijs en vraag minstens drie offertes op.
  • Met verschillende subsidies kun je fors besparen op kosten voor uw verbouwing.

Je kunt een verbouwing op meerdere manieren betalen. Hoe je de verbouwing financiert, is afhankelijk van je situatie. Misschien heb je genoeg spaargeld of ben je duurzaam aan het beleggen. Anders moet je geld lenen of je hypotheek uitbreiden. Welke mogelijkden je hebt om de kosten van uw verbouwing te dekken? Die lees je hieronder.

Huis verbouwing: kosten en mogelijkheden

1. Spaargeld aanspreken

De goedkoopste manier om een verbouwing van je huis te betalen is ervoor sparen. Logisch. Vooral als je spaargeld hoger is dan € 30.360, dan is het een extra slimme optie, want je betaalt anders belasting over dit gedeelte. Deze regels veranderen overigens vanaf 2022. Vanaf dan wordt spaargeld pas vanaf € 440.000 belast.

2. Hypotheek uitbreiden

Ook een goede optie en de belastingdienst betaalt indirect mee, maar het wordt pas interessant boven een bedrag van zo’n € 25.000, want je moet er onder andere voor naar de notaris. De kosten voor de verbouwing van je huis spreid je ook nog eens uit over de looptijd van je hypotheek (tot 30 jaar). En bovendien kun je de rente gedeeltelijk terug krijgen.

3. Persoonlijke lening
Een lening van de bank kan ook. Een persoonlijke lening voor een verbouwing van je huis heeft een relatief lage rente. Toch betaal je wel een hogere rente dan die voor je hypotheek. En bovendien moet je deze lening ook sneller aflossen. Over het algemeen genomen is deze lening het eenvoudigst te regelen, maar ook het duurst. Maar ook hierbij geldt dat de rente in de meeste gevallen aftrekbaar is.

4. Doe zoveel mogelijk zelf
Ben je handig met klussen? Of denk je dat je dat muurtje best zelf kunt schilderen? Dan kun je fors besparen op kosten. Zaken als gas en elektriciteit laat men vaak het beste over aan gecertificeerde vakmensen (mede vanwege eisen van de verzekering of VvE). Maar met behulp van tutorials van bouwmarkten en op YouTube kom je een heel eind. Het is leuk en leerzaam.

Subsidies en de kosten van uw verbouwing

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar waarmee je je woning kunt verbouwen en/of verduurzamen. Kosten voor je verbouwing kun je zo sterk drukken, maar ze verschillen vaak per gemeente en het soort verbouwing. Heb je een huis, boerderij, appartement of studio? Dan verschillen de subsidies. Voor een compleet overzicht van alle subsidies, kijk je op de website van Vereniging eigen Huis of verbeterjehuis.nl.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *