fbpx    

Je perfecte keuken kiezen: handige tips en weetjes

Van ons vakantiegeld knappen we de tuin eindelijk op en dat betekent dat ik nog één wens heb in ons huis: een nieuwe keuken. Hoewel onze keuken er van afstand uitziet alsof hij gloednieuw is en veel mensen denken dat we hem net hebben laten plaatsen, merk je dat hij bijna uit elkaar valt als je erin staat. Zo viel het hitte-element naar beneden in de oven, lijkt de koelkast aan de achterkant eerder op een vriezer en is al menig deurtje van een kastje naar beneden gestort. Om nog maar te zwijgen van de keer dat we een kat kwijt waren, omdat ze ongemerkt ergens achter was gevallen en niet meer wist hoe ze eruit moest komen. Een nieuwe keuken lijkt een enorme opgave en helaas is het niet zo simpel als in De Sims: wat keukenkastjes verkopen en weer nieuwe plaatsen. Toch is het simpeler dan je denkt en is onze design keuken thuis nu bijna binnen handbereik.

Sparen maar: gemiddeld kost een keuken 15.000 euro

De prijs van een keuken bestaat uit meerdere onderdelen. Zo is het afhankelijk van materiaal, ruimte, apparatuur en plaatsing. Gemiddeld kost een keuken 15.000 euro en dit is dan ook de grootste reden waarom je niet jaarlijks een nieuwe keuken laat plaatsen. Dat en het feit dat het in- en uitruimen van je keukenkastjes een crime op zich is. Je komt toch elke keer weer dingen tegen waarvan je niet wist dat je ze nog had. Vijfenveertig mokken en een afgebroken oor, een bord zónder beschadigingen en een pak rijst dat nog goed is tot 2035. Misschien moet ik bij het plaatsen van onze droomkeuken straks ook meteen een minimalistische stijl hanteren. Ik heb nog nooit 45 mensen tegelijk op de koffie gehad. Daarbij, tegen de tijd dat mijn koffiezetapparaat 45 kopjes gezet heeft, had ik naast een nieuwe keuken, ook een nieuwe badkamer en uitbouw kunnen laten plaatsen.

Gemiddeld heb je dus zo’n 15.000 euro spaargeld nodig voor je droomkeuken. Dat zit niet alleen in apparatuur, maar als je de vaatwasser laat verplaatsen of op een andere plek wilt koken, dan moeten er leidingen verlegd worden. Dat kost uiteraard geld. Daarnaast wil je, omdat de keuken lang mee gaat, wel goed apparatuur hebben.

De stijl van je keuken is sfeerbepalend

De stijl van je keuken is uiteraard sfeerbepalend. Als je een moderne keuken hebt, zoals wij, moet je heel wat doen om het landelijk te laten ogen. Het tegenovergestelde geldt voor een houten keuken. Deze zien er vaak al landelijk uit, waardoor je minder accessoires nodig hebt om deze uitnodigend en warm eruit te laten zien. Een nieuwe keuken kiezen, begint dus altijd met de stijl. Er is een reden waarom onze keuken er van een afstand nog steeds uitziet als nieuw: hoogglans kastjes, modernogende grepen, een inbouwkookplaat en nergens losstaand apparatuur. Op het oog kan onze keuken dus nog zo’n dertig jaar mee. Als dit je stijl is. En je vooral niet kookt, maar vanaf een afstandje kijkt. Zo snapte mijn schoonvader niet dat ik een nieuwe keuken wilde. “Als de oven kapot is, koop je een nieuwe oven.” Dat ik zei dat ik met zijn zoon getrouwd ben, niet meteen betekent dat ik dan ook altijd genoegen neem met minder en best vind dat ik dan ter compensatie een prachtige keuken verdien, snapte hij niet.

Kijk ook naar onderhoud

Als het goed is, koop je een keuken om ervan te genieten. Je wilt koken, tafelen en er naar kijken. Je wilt vooral niet uren bezig zijn met kastjes poetsen, omdat je vlekken ziet. Tenzij schoonmaken je ding is, by all means, kom dan mijn hoogglans keuken poetsen. Dagelijks. Je wilt geen krassen op je blad, tenzij het bij de stijl van het blad hoort en past in je huis. En een kookplaat waar overal kruimels tussen vliegen? Thanks, but no thanks. Pas als je een tijdje een keuken hebt gehad waar je niet tevreden over bent, kom je achter dit soort dingen.

Als je een nieuwe keuken uitzoekt, is het moeilijk om te kiezen wat je wilt. Het is vaak veel makkelijker om aan te wijzen wat je absoluut niet wilt. Maak dus een antiwensenlijst van wat je absoluut niet wilt in je keuken.

Zo bestaat mijn lijst uit:

  • geen hoogglanskastjes;
  • geen houten blad waar je krassen op krijgt en goed ziet;
  • geen ander blad wat snel krast;
  • geen fornuis wat niet goed schoon te krijgen is.

En bedenk goed wat je wensen zijn

Een keuken plaats je eens in de vijftien tot twintig jaar. Je wilt dus een keuken plaatsen waar je verliefd op bent. Helemaal als je van bakken houdt of bedenkt dat je nu ineens wel van koken of bakken gaat houden door je nieuwe keuken. Dat betekent dat je een keuken plaatst waar je verliefd op bent. Het kan betekenen dat je dus nog even doorspaart tot je alles kan kopen wat je graag wilt. Nadat je een antiwensenlijst hebt gemaakt, heb je vast en zeker ook een wensenlijst. Op de mijne staat:

  • een Quooker zodat ik geen waterkoker meer nodig heb;
  • een keukeneiland;
  • een landelijk uiterlijk;
  • bij voorkeur een wijnkoelkast. Niet omdat ik veel wijn drink, maar omdat ik het echt te gaaf vind;
  • een blad dat stevig is en niet snel krast, waar hete pannen op kunnen staan en mijn peuter en zijn nichtjes en neefjes op kunnen springen (bij wijze van spreke dan, om de stevigheid te bepalen, no way dat er ook maar iemand onder de leeftijd van dertig aan mijn prachtig nieuwe droomkeuken mag komen of naar mag kijken, wegwezen, gespuis).

Neem een expert in de arm

Tijdens het schrijven van dit artikel, schreef ik eerst: neem een expert in de armen. Ik denk dat je best, nadat je droomkeuken is geplaatst, de expert wilt knuffelen, maar dat is niet waarom je een expert zou moeten inhuren. Die huur je in om te zorgen dat je keuken geen hoofdpijndossier wordt. Ik woon vlakbij de Duitse grens en wat ik veel hoor van vrienden en familie, is dat keukens in Duitsland goedkoop zijn. Keukens in Duitsland zijn gewoon wat vreemder. In Duitsland hoort een keuken niet bij het huis. Als je een huis koopt in Duitsland, is dat zonder keuken. Come again? Yep. We hebben een tijdje in Duitsland gewoond en het was een wonder dat we een huis hadden gehuurd met keuken. Normaal is dat dus net als een bank: dat koop je apart en huur of koop je er niet bij. Een keuken kopen in Duitsland doe je vaak dus alleen als je al een keuze hebt gemaakt. Zo krijg je minder begeleiding in Duitsland en is er net wat minder aandacht voor je. Is het daardoor goedkoper? Misschien. Is er kans op een taalbarrière? Reken maar van yes. Voor mijn keuken met wijnkoeler, Quooker en zestien ovens die zelf brood bakken omdat ze zijn aangesloten op de Google Home, koelkast en wasmachine, wil ik iemand die mij snapt. En die me ook vertelt dat ik nog altijd zelf alle ingrediënten in mijn Kitchenaid moet pleuren. Ik wil dat iemand me door dit hele proces loodst, me vertelt welke soorten apparatuur er allemaal is, wat ik moet regelen voordat het geplaatst wordt – of nou ja, wat Jop moet regelen voordat het geplaatst wordt – en hoe lang ik hierop moet wachten.

PS: Ik heb niet echt tegen mijn schoonvader gezegd dat ik een nieuwe keuken wil ter compensatie van mijn man. Ik hield mijn mond dicht, want als ik mijn grapjes hardop vertel, dan denken mensen dat ik het echt meen. En dan heb ik straks mijn schoonvader tegen me in het harnas. Ik heb dus gewoon pruilend gezegd: “Maar ik wil wel een nieuwe keuken”.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *