fbpx    
Kind laten helpen in het huishouden

Je peuter laten meehelpen in het huishouden, hoe doe je dat?

Een tijd terug schreef ik over de obsessie die mijn kind heeft met het huishouden. Vandaag deel ik mijn tips over hoe je je kindje kan laten meehelpen in het huishouden. Want naast dat het belangrijk is om je kindje onderdeel te laten zijn van het huishouden en de klusjes die gedaan moeten worden, geeft het ook een boost aan zelfvertrouwen voor je kindje.

Kleine klusjes waar je peuter mee kan helpen

Niet alle klusjes zijn geschikt voor je peuter, ook al zijn ze nog zo klein. De planten water geven of het vuilnis aan de straat zetten, zijn wellicht nog iets te hoog gegrepen. Maar heb je al gedacht aan de volgende dingen?

Laat je peuter helpen met booschappen uitpakken

Laat je kleintje de spullen uit de tas aan je aangeven. Let er wel op dat je breekbare spullen zoals glazen potten of gevaarlijke dingen zoals schoonmaakmiddelen er eerst uithaalt.

Je kindje kan helpen met de vaatwasser uitpakken

Als de vaatwasser hier opengaat, moet er gauw geholpen worden, vindt de peuter. Wij halen daardoor eerst alle scherpe objecten eruit zoals messen en het bestek. Als je je kindje een theedoek geeft en zijn eigen (plastic) bestek en bordjes, kan hij mooi helpen afdrogen en opruimen!

De katten of andere huisdieren eten laten geven door je peuter

Of je kindje het nu samen met jou doet of helemaal alleen: niets is schattiger dan je kat geduldig te zien wachten tot je peuter klaar is met het eten in het etensbakje te doen. Let er wel op dat er meer zooi komt dan je je voor mogelijk had kunnen houden. En als je peuter jou altijd met een lepeltje het kattenvoer in het bakje heeft zien scheppen, komt er ineens een lesje fijne motoriek bij kijken. Tien tegen één dat de helft er naast valt. Je kan ook voor inspiratie kijken op Zoo-enzo.nl. Zo kun je ook kattensnoepjes laten geven door je peuter.

Stofzuigen

Hoewel je huis er niet schoon van wordt, is het blijkbaar enorm leuk om papa en mama te helpen met stofzuigen. Hier stofzuigt één van ons eerst, waarna de peuter nog mag stofzuigen. Soms geven we hem de dweilstok, zodat hij kan ‘dweilen’ zodra wij klaar zijn. Hij voelt zich enorm productief hierdoor.

De was in de wasmand doen

Wij hebben een stortkoker in huis voor de was. Zo eentje waar je dus je was inflikkert en het uitkomt in de kelder. Opgeruimd staat netjes. We hebben helaas niemand in de kelder die de was automatisch doet, dus ik hanteer de ‘uit het oog, uit het hart’ mentaliteit als het om de was gaat. Eén ding waar onze peuter mee helpt, is met alle was door dat luik gooien. Hij vindt het zelfs zo leuk, dat hij eens al mijn schone kleding uit de kledingkast trok en één voor één door dat luik mieterde. Ik vind nog steeds dat dit de reden is dat ik achterloop met de was.

Opruimen

Hoewel opruimen een wat moeilijk begrip is voor kleintjes, kan je peuter wel degelijk helpen met opruimen. Kies één taak, bijvoorbeeld alle Duplo-blokken terug in de bak te doen, en vertel je kindje wat je gaat doen. Ik zit er vaak naast en doe het blokje voor blokje voor. Binnen no-time heb ik een peuter die heel enthousiast alle blokjes in de doos gooit, me de deksel geeft en ‘klaar!’ roept.

Poetsen

Poetsen is naast stofzuigen een absolute favoriet. Met een doekje over vlekjes heen en de vlekjes zien verdwijnen, is echt heel leuk. Aldus de peuter. Als je zeker wilt zijn dat je kindje net niet dat doekje van het aanrecht plukt dat er al drie weken ligt en waarvan je vermoedt dat er onontdekte bacteriekolonieën complete resorts hebben opgebouwd, koop dan een doekje in een onmiskenbare kleur en maak hiervan een peuterdoekje. Dit is het doekje waar jouw kindje mee kan ‘poetsen’. Maak deze dan wel wat vaker schoon dan dat vieze gele ding bij je gootsteen.

Koken en bakken

Iets wat ik veel doe op mijn vrije dag, is recepten uitproberen. De Kleinste vindt het fantastisch om producten te mogen aangeven, te mixen, naar de blender te kijken (en na te doen) en achteraf te helpen opruimen. Ja, het geeft een bende, dat laten helpen. Maar je peuter kan prima helpen in de keuken! En de resultaten liegen er niet om.

Geduld hebben en belonen

Nee, je kindje gaat niet je huis stofzuigen, zijn kamer kunnen schoonhouden, de vuilniszakken weggooien of de was gevouwen en al in je kledingkast leggen. Het is niet zo dat als hij dat wel zou kunnen, hij het ineens zou doen. Want dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tiener in huis die de hele dag in bed ligt te vegeteren. Je zult nog steeds alles zelf moeten doen, alleen een stuk langzamer. De boodschappen opruimen duurt nu een half uur in plaats van tien minuten. De keuken stofzuigen duurt een kwartier, of twintig minuten als je een driftbui tegoed hebt van de peuter. En je hebt nog meer was dan ooit, want je peuter besluit dat hij wil helpen met opvouwen, door eerst het schone laken over het gras en door de planten te slepen om trots te zeggen: ‘mama, has!’ Waarom, in hemelsnaam waarom, zou je je kindje dan willen laten helpen?

Nou, omdat hij jou graag wil helpen. En zo ontzettend trots is dat hij dat mag. En dat hij dat kan. Maar ook omdat hij heel graag op zijn ouders wilt lijken. En omdat jij net zo goed als ik weet dat die liefde voor het huishouden niet eeuwig blijft en je hem nu wilt leren dat dit heel belangrijk is. Dus heb geduld, neem diep adem, glimlach en zeg dat je trots bent dat je kind maar twee eieren kapot heeft gemaakt in plaats van alle tien. En dat het echt niet erg is dat er weer een glas gesneuveld is. En tja, die was? Je hebt een wasmachine met een reden: dat wordt wel weer schoon.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *