fbpx    

Jonge kinderen? Zo zorg je dat ze je huis niet slopen

Dat jonge kinderen lomp zijn en je huis beetje bij beetje afbreken, bewijzen ze wel door op de meest willekeurige momenten een deuk te hebben veroorzaakt in een duur meubelstuk, jou een schroefje te overhandigen of door een: ‘oeps’ waarna de kattenbak in elkaar stort. Niets, maar dan ook niets is veilig voor dreumesen en peuters. “Niet in de vensterbank klimmen!” “Waarom niet?” En je hoort het hout al zuchten en piepen. “Nou, daarom n- zeg, hoe kan het zijn dat mijn keukenkastje eraf ligt?” “Oh, sorry mama.” Peuters slopen alles. Ik maak helaas geen grapje over het keukenkastje wat er hier laatst af lag. Na een brainstorm over wat we in hemelsnaam kunnen doen om ervoor te zorgen dat de peuter niets meer sloopt, kwam ik met het volgende lijstje materialen waarvan je volledige huis gemaakt moet zijn. Op volgorde van het meest handig tot minder handig.

Het meest handig: geen meubels en spullen, weet je wat, woon maar in een leeg huis

Als je zeker wilt zijn dat je sloper, ik bedoel peuter, niets kapotmaakt, dan is het handig om gewoon in een leeg huis te wonen. Alhoewel ze het dan vast voor elkaar krijgen om de vensterbank, het raam, de muur, de vloer of de deuren te slopen. Ze moeten toch ergens mee spelen en het is nooit waarmee jij bedenkt dat ze moeten spelen.

Ook heel handig: zorg dat al je meubels van steen zijn

Ikzelf ben geen fan van stenen meubels. Ze zijn log, grijs en alsof ik woon in een gevangenis, in plaats van in mijn eigen huis. Toch is het juist daarom zo fijn in een huis met peuters. Het is een stuk lastiger om te slopen dan een prachtig duur design meubelstuk. Goed, dikke pluspunten dus omdat je meubels heel blijven. Minpunten omdat als je peuter valt, je vervolgens naar het ziekenhuis moet omdat hij vast en zeker een gat in zijn hoofd heeft.

Handig én praktisch: eikenhouten meubels

Door naar de volgende optie dus! Een leeg huis is geen optie voor jou en alleen maar meubelen van steen is ook geen optie als je niet elke dag in het ziekenhuis wilt zitten. Wat den je van meubelen van eikenhout? Eikenhout is duurzaam en heeft een warme uitstraling. De hardhoutsoort is stevig en is dat niet waar we precies op zoek naar zijn? Yes! Ik ben zelf enorm fan van eikenhouten meubels. Onze eettafel is nodig aan vervanging toe in de keuken en deze zal ooit ook vervangen worden door eiken.

Klaar om gesloopt te worden: riet

Minder slim: rieten meubels. Hoewel rotan enorm leuk kan zijn, denk aan rotan stoelen of bankjes, is het niet peuterproof. Je kan er niet op springen, lekker aan hangen of ondersteboven een salto op doen. Hoewel dat op geen enkel meubelstuk kan, zul je zien dat je peuter het voor elkaar krijgt om het wel te proberen op meubelstukken die er écht niet tegen kunnen. Houd je rieten meubels maar voor je eigen slaapkamer, waar je peuter niet mag komen.

Klaar om vies gemaakt te worden: stoffen meubels

En dan hebben we nog banken, stoelen en bedden. Ja, deze kunnen niet van steen of eikenhout zijn, tenzij je het idee wilt hebben dat je in een kerk woont. Het slaapt niet zo lekker. Hoewel je je eetkamerstoelen nog zonder stof kan laten zijn, zal dat bij een bank of bij een bed niet het geval zijn. Je weet vast al wat voor een ellende dat oplevert als je moeder bent: juist, een teringbende. Niets aan te doen, in dit geval is er maar één oplossing: zorg dat je Biotex in huis hebt. Veel heel veel Biotex.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *