fbpx    

Kinderwens en een roker? Eerst die sigaret weg, stress of niet

Schrijf ik nu echt een blog over roken tijdens de zwangerschap? Gebeurt dit dan nog steeds? Ja, het gebeurt nog steeds. Er zijn mensen die nog steeds beweren dat stress slechter is voor een ongeboren baby dan de sigarettenrook die mama inhaleert. Als je een kinderwens hebt en je rookt, dan zit er echt maar één ding op: stoppen. Nu.

“Stress is slechter dan die sigaret”

Het is een veelgehoorde zin. Als je net als ik trouw alle seizoenen van Vier Handen Op Eén Buik keek, hoorde je altijd wel een zwangere rokende moeder zeggen dat stoppen nu eenmaal te veel stress oplevert. En dat dat vast nóg slechter is voor de baby. Bullshit. Roken en stress geven bijna dezelfde symptomen, alleen kom je van stress net wat makkelijker af en heeft je kindje daar uiteindelijk minder last van.

Heb je een kinderwens en rook je?

Als je een kinderwens hebt en je rookt, dan is het zaak om zo snel mogelijk te stoppen. De kans om zwanger te raken is nu eenmaal groter als je niet rookt en ook verklein je hiermee de kans op een miskraam. Natuurlijk ben je niet zomaar rookvrij. Een verslaving is niet voor niets een verslaving. Daarom is het belangrijk dat je bedenkt waarom je wilt stoppen en hier ook met je omgeving over praat. Er zijn vele instanties die jou kunnen helpen met stoppen: je hoeft het dan niet alleen te doen! En het klinkt wellicht controversieel, maar heb je er al eens aan gedacht om een e-sigaret te kopen? Hiermee zijn er in mijn omgeving meerdere mensen succesvol gestopt met roken, en blijvend!

Geleidelijk stoppen als je een kinderwens hebt

Cold turkey stoppen is niet voor iedereen weggelegd. Jop rookte ruim 6 jaar geleden zijn laatste sigaret en heeft er nooit meer één aangeraakt, maar hij zegt ook: “Ik hoef er maar één op te steken en ik ben weer hooked”. Ik zie het ook bij vrienden: maandenlang zijn ze gestopt en ineens roken ze weer. Ze hadden een feestje, ze hadden stress of ze maakten een foutje en hadden ineens weer een sigaret in hun mond. Als je een kinderwens hebt, kun je dit natuurlijk niet gebruiken. Als je niet cold turkey wilt of kan stoppen, kun je door middel van hulpmiddelen afbouwen. Zolang je niet zwanger bent, kun je gerust hulpmiddelen gebruiken, waaronder een inhalator of e-sigaret.

Motivatie om te stoppen met roken

Goed, leuk, denk je misschien. Heb je enig idee hoe moeilijk het is om te stoppen met een verslaving? Zo makkelijk is het echt niet, hoor!
Nee, dat klopt. Daarom is het ook een verslaving. Sigaretten worden nu eenmaal ontwikkeld om verslaafd aan te raken. Net als spelletjes, smartphones, gokken, alcohol en ga zo maar door. Verslavingen zijn moeilijk te weerstaan en het is niet makkelijk om ervanaf te blijven. Je weet zelf net zo goed als ik dat je nooit had moeten beginnen, maar daar ben je nu niets mee. Ik zit hier gelukkig niet om alleen maar belerend tegen je te zeggen waarom je moet stoppen, maar ik heb ook tips voor je om echt te stoppen en het vol te houden:

  1. Bedenk hoeveel geld je bespaart als je stopt met roken en bedenk je ook wat je hiervoor wilt kopen. Een babykamer? Een toffe zwangerschapsoutfit? Een jacht of een maand in een suite in Disneyland Parijs? Je hebt het verdiend! En ook terugverdiend door niet te roken, waarschijnlijk.
  2. Zeg niet dat je niet ‘mag’ roken als iemand je een sigaret aanbiedt. Zeg ook niet: ‘Ik ben gestopt met roken’. Maar zeg heel simpel: ‘Ik rook niet.’ Op deze manier ben jij baas over jouw lijf en jouw longen. Je rookt gewoon niet. Klaar. Woorden kunnen krachtig zijn!
  3. Zoek hulp in je omgeving. Laat je partner je steunen, maar ook je omgeving!
  4. Lees en win informatie in waarom roken slecht is voor jou en je ongeboren baby. Voor jou is het een keuze dat je rookt, voor je baby niet.
  5. Een bevalling wordt niet makkelijker als je rookt. Ja, je kindje is vaak kleiner, maar vaak ook een stuk zwakker. Er waren tieners in Australië die expres gingen roken, zodat de bevalling gemakkelijker zou worden. Beetje dom. Je wil toch niet één van die meiden zijn, of wel?
  6. Bedenk je dat steeds meer ruimtes en zelfs pretparken rookvrij zijn. Je hoeft nooit meer in de winter naar buiten om snel even een peukie te doen.

Ben je zwanger en rook je?

Als je kinderwens verandert in een zwangerschap, dan is dat natuurlijk prachtig! Gefeliciteerd! Het is nu toch wel echt belangrijk dat je stopt met roken. Zelfs hulpmiddelen zijn over het algemeen in deze periode verboden, omdat er te weinig onderzoek naar de mogelijke gevolgen zijn gedaan. Zoek daarom altijd hulp van een arts of andere hulpverlener als je zwanger bent en nog niet geheel rookvrij bent.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *