fbpx
            Klaar voor de feestmaanden? Een goed excuus om nieuwe hanglampen te kopen

Klaar voor de feestmaanden? Een goed excuus om nieuwe hanglampen te kopen

door Caroline

Heb je nu op deze titel geklikt omdat je een goed excuus wil om je interieur aan te pakken of ben je dol op de feestdagen in december? Als je hier bent omdat je net als ik een interieurjunkie bent, dan zit je hier goed! Als je van kerstmis houdt, mag je hier natuurlijk ook zijn, maar dan wil ik je wel alvast behoeden voor teleurstelling. Ik vertel je namelijk niet hoe je een kerstboom ondersteboven aan het plafond kan krijgen om dat als volwaardige lamp voor boven de eettafel te gebruiken. Ik zou het je ook afraden, tenzij je je tafelgenoten met de kerst niet wil zien. Dan zeg ik: pak even een klopboor en boren in je plafond!

Ik ben dus geen kerstpersoon. Sterker nog, ik sta in mijn omgeving bekend als “The Grinch”. De koude wintermaanden breng ik het liefst door voor de open haard met een dekentje, terwijl ik met mijn koptelefoon op mijn hoofd in een boek tuur. Als persoon lijk ik dus niet zo gezellig. Maar gezelligheid in huis is dan wel weer aan mij besteed: kaarsjes, mooie decoratie en veel planten. Ik heb veel sfeerverlichting, behalve mijn lampen voor boven de eettafel – die moeten gewoon goed zijn. Zodat ik tenminste nog zie wat ik eet. Of wat ik knutsel met de peuter.

Elk seizoen heeft wel een reden om weer all-in te gaan met je interieur

Ik verzin elk seizoen wel opnieuw wat ik nu weer wil hebben in huis en soms krijg ik Jop zo ver om weer mee te gaan naar een woonwinkel. Zo ging ik in de lente voor de slaapkamer en het kantoor. En in de zomer kreeg ik het ineens in mijn kop dat ik overal per se planten wilde hebben. Nu worden de lampen in huis onderworpen aan mijn kritische inner designer. Wat dat betreft heb ik mijn roeping gemist, denk ik. Welk seizoen het ook is, je kan altijd een klein onderdeel van je huis aanpakken.

Seizoensgebonden variatie: dat kan ook met je lampen

Onze lamp boven de eettafel

Misschien wissel jij wel elk seizoen van kussens, (nep)bloemen of schilderijen. Je kan er ook voor kiezen om je lampen te wisselen. Ik denk dat het bij mij even duurde voor ik door had hoe eenvoudig dit is en dat je lampen ook echt je omgeving maken. Als je me niet gelooft, installeer dan eens de Sims 4 en experimenteer daar met een eethoek. Kijk eens wat verschillende lampen met een ruimte doen!
Je kan het trouwens ook gewoon van me aannemen. De juiste hanglampen maken of breken een eethoek. Als je wil variëren, kun je in de herfst of winter kiezen voor koper, hout of donker metaal. In de lente en zomer kies je juist voor fellere kleuren of mooi groen.

Wil je liever iets permanenters? Denk eens aan snoerpendels

Als je minder wil variëren, maar wel een speels effect wil hebben, kies dan voor eenvoudige hanglampen voor boven de eettafel. Met zogeheten snoerpendels waar je alleen nog maar een lamp in draait, kun je een speels effect krijgen. Let op: alleen een peer is vaak wel wat saai en geeft eerder de indruk dat je je partner verhoort over waar hij vannacht was tussen 03.01 en en 03.14 uur (waarschijnlijk op de wc met buikgriep). Niet echt een romantische of sfeervolle setting dus. Je kan dit al gauw romantischer krijgen door planten op te hangen of meerdere lampen op te hangen en te spelen met verschillende hoogtes.

Of werk met krijtstift

Je kan er ook voor kiezen om een zwarte metalen lamp boven de eettafel te hangen en deze vervolgens te versieren met krijtstift. Teken of schrijf er leuke decoraties op! Het is eenvoudig te poetsen en het scheelt behoorlijk wat wisselingen! Ik denk dat ik de kerstboom dit jaar niet optuig, maar in plaats daarvan teken ik wel een prachtige kerstboom op de lamp. Als mensen dan vragen waar mijn kerstboom is, krijgt mijn lamp ook nog eens wat aandacht.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top