fbpx    
cadeau samen met baby maken: mok versieren

Last minute persoonlijk cadeau knutselen met baby: versierde mok maken

11 september 2017

Een leuk en origineel cadeau om samen met je baby, peuter of dreumes te knutselen, is een versierde mok maken. Deze leuke DIY is klaar in enkele uurtjes. Ruim op tijd voor de verjaardag waar je over vier uur wellicht moet zijn. Mocht je geen tijd hebben om je oven aan te slingeren, dan heb ik een DIY voor je die nóg sneller is: een keukenschort versieren.

Ik ben zo’n persoon die op de ochtend van een verjaardag zich plots bedenkt dat ik toch ook een handgemaakt persoonlijk cadeau wil geven aan de jarige. Terwijl ik met mijn suffe hoofd mijn ontbijt maak en de dagplanning doorneem, wil ik nog wel eens spontaan ideeën roepen. Zo ook twee weken geleden. Jops broertje was jarig en we zouden ’s middags naar hem toegaan. Omdat ik als trotse mama het natuurlijk fantastisch vind als ik iets kan overhandigen wat door De Kleinste (onbewust, hij is nog een baby) is gemaakt, maar omdat ik ook erg van het last minute plannen ben, kom ik dus altijd tijd tekort om daadwerkelijk het grove geschut tevoorschijn te halen. Gipsen handjes? Te laat, want het moet eeuwig drogen. Verf? Te laat aan gedacht, want het moet drogen én ik heb geen verf én ik heb geen zin dat mijn 11 maanden oude baby verf opeet én ik wil hem niet nog halsoverkop in bad moeten doen, want dan komen we zeker weten te laat voor de verjaardag. Kleuren? Mijn baby is een sloopmonster, alles moet stuk. En vervolgens opgegeten.

Ziehier de oplossing voor het probleem van altijd tijd tekort en last minute ideeën! Vandaag een geheel nieuwe categorie: DIY. Leuke projectjes die je samen met je kinderen kan doen (of tenminste waarvan je kan doen alsof).  Met vandaag: een mok versieren met porseleinstiften.

Benodigdheden versierde mok maken

  • ovenbestendige mok;
  • porseleinstiften;
  • baby of peuter.

Voorbereiding voor het maken van een mok

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. Was de mok grondig af en plak vervolgens alle delen af die je niet besmeurd versierd wilt hebben, denk dan aan de rand waar je je lippen tegenzet, de binnenkant en het oor van de mok.

Voorbereiding baby

Als je kindje net zo jong is als de mijne, is het verstandig om hem te hullen in beschermende kleding en zijn gezicht te bedekken met een veiligheidsbril en een mond- en neuskapje. Wellicht handschoenen zodat hij daadwerkelijk alleen kleurt op de voor hem bestemde mok. Als je wat avontuurlijker leeft en graag continu ‘niet in je mond!’, ‘niet op mama’s hand!’ en ‘niet op de tafel’ roept, doe dan wat ik deed: zet je kind in zijn kinderstoel, geef hem een slab om zodat je nog ergens de indruk wekt een verstandige doordachte moeder te zijn, houd de mok vast en geef in willekeurige volgorde je porseleinen stiften aan. Hoop vervolgens heel heel heel erg hard dat hij in ieder geval ook iets van de mok raakt.

Gehoopte uitvoering

Als je baby meewerkt, zul je zien dat je in een recordtempo een ‘versierde’ mok hebt. Afhankelijk van je aantal kleuren stiften kan het best een bont tafereel worden. Doorgaans is je kind na 5 minuten allang weer verveeld.  Stop de mok 25 minuten in de voorverwarmde oven terwijl jij vervolgens de wachttijd kan doorbrengen met je baby prijzen over zijn kunstwerk, terwijl je samen alle stiften opbergt en kinderliedjes zingt.

Daadwerkelijke uitvoering

Geef één voor één de stiften aan zonder dop, roep méteen: ‘NIET IN JE MOND!’ zodat je kind begint te huilen, houd de mok angstvallig vast, omdat je baby er alles aan zal doen om de mok op de grond te gooien terwijl hij kauwt op de verkeerde kant van de stift. Zet uiteindelijk zelf maar strepen terwijl je elke keer zegt: ‘Kijk, lieverd. Zo moet het!’. Geef vol goede hoop de stift nogmaals en houd de mok vast. Zet de stift tegen de mok en beweeg de mok er maar tegenaan. Als hij gaat krijsen, wil je baby zeggen dat zijn kunstwerk af is. Spendeer de aankomende minuten aan het uit de handen wrikken van de stiften. Wellicht is omkopen met rozijntjes of soepstengels het allerslimste als je een redelijk pijnloze overgang wil van activiteit.

Nazorg

Ik heb op de mok zelf nog de naam en het jaar gezet, alsof De Kleinste ooit een beroemd kunstenaar wordt en de mok ooit veel geld waard wordt. In dat geval noem ik het: ‘De mok en de moeder’.

Vergeet vervolgens niet de pas versierde mok in de oven te zetten en je kind grondig te poetsen.

Na 25 minuten zet je de oven uit en laat je de mok afkoelen in de oven.

Eindresultaat

cadeau samen met baby maken: eindresultaat mok versieren

Over het eindresultaat valt natuurlijk te discussiëren, het zijn wat gekleurde strepen op een mok en De Kleinste hier leek niet bijzonder onder de indruk van zijn kunstwerk. Zijn moeder wel. Vol trots heb ik dus het cadeau overhandigd, ik heb daarbij wel geroepen dat ik het niet heb gemaakt, want er zijn grenzen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *