fbpx    

Komt een moeder bij een coach (en leert ineens een hoop over zelfliefde)

5 februari 2018

Een blije moeder is een blije baby.

 

Doe af en toe iets voor jezelf!

 

Tijd voor jezelf heb je écht af en toe nodig.

 

Bovenstaande opmerkingen heb ik meermalen gehoord van vriendinnen en familieleden, of ik was zelf degene die de boodschap de wereld in slingerde. We geven elkaar maar al te graag advies, want we willen het beste voor een ander. Maar het advies voor onszelf aannemen is een heel ander verhaal. Natúúrlijk weet ik dat De Kleinste blij is als ik blij ben. Ik weet dat voor mezelf zorgen belangrijk is en dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik De Kleinste meegeef aan opa terwijl ik een vrije dag heb opgenomen.

 

Maar ratio en gevoel liggen niet altijd op één lijn en al helemaal niet bij jonge moeders, heb ik het idee. Ik leef op een cocktail van vermoeidheid, schuldgevoel en slapeloosheid met af en toe een overdosis inspiratie die nergens heen kan. Constructief is anders.

 

En toen kwam Kelly van Profectus Coaching voorbij in een Facebookgroep. Ze vroeg hoe ze jonge moeders kon bereiken met haar Take it easy programma, een programma voor moeders die vinden dat ze het niet goed genoeg doen. We startten een samenwerking: ik zou bloggen over haar programma en in ruil daarvoor kreeg ik enkele coachingsessies bij haar.

Programma

Haar programma startte 15 januari. Vijf dagen lang was ze tien minuten per dag live met een bepaald onderwerp waar veel moeders mee kampen: schuldgevoel, energie, tijd voor jezelf, het kwam allemaal langs. Er waren geen verwijten en iedere mama die meedeed was liefdevol naar de andere deelnemers. Het bleek alleen al gauw dat we stuk voor stuk één ding gemeen hadden: we waren ontzettend haatdragend naar onszelf. We moesten van alles: drie keer in de week sporten, het huishouden, noem het maar op. En als we uitgeblust waren, werden we nog eventjes boos op onszelf ook. Ik heb vijf dagen lang tien minuten per dag heftig knikkend naar mijn beeldscherm gekeken. Herkenbaar. Herkenbaar. Her-ken-baar.

Coach: help me met mijn doelen!

Als ik coach hoor, denk ik aan iemand die me helpt bepaalde doelen te behalen. Bijvoorbeeld het halen van een marathon, het schrijven van een boek en het op een rij krijgen van mijn prioriteiten. Iemand die mijn ‘aan-knop’ vindt en me streng toespreekt als ik het niet doe. Dus ik zat klaar voor mijn eerste coachsessie, klaar om een inspiratiebom te ervaren om vervolgens wekenlang niet meer achter mijn toetsenbord vandaan te komen. Mijn productiviteit zou omhoog gaan en mijn ideeën worden groots. Ik word groots. Met een hoofdletter G.

 

Wat er gebeurde, was iets heel anders. En iets wat veel interessanter bleek. Kelly gaf me inderdaad een inspiratieboost, maar niet hoe ik het verwacht had. Tijdens ons gesprek hadden we het over de dingen die ik graag deed, maar niet doe vanwege te weinig tijd. We hadden het over schuldgevoel en over angst. Steeds stelde ze dezelfde vragen: ‘Wat vind je zelf? En wat zou je adviseren als je beste vriendin met dit probleem zou kampen?’ En gek genoeg, maar toch niet zo heel gek, waren deze twee boodschappen tegenstrijdig. Waar ik mijn beste vriendin zou adviseren af en toe een lekker lang bad te nemen en de boel de boel te laten, had ik al in geen weken een ontspannend bad van langer dan een half uur genomen (don’t worry, ik douche wel).

Recht om te zijn

Kelly heeft me laten inzien dat ik niet hoef te bewijzen dat ik recht heb om te bestaan. Ik heb recht om te zijn. Ik heb recht om van mezelf te houden. Nu ik het opschrijf, besef ik me dat het zwaar klinkt. En dat is het ook. De tijd van verbloemen dat het allemaal normaal is en erbij hoort, is voor mij nu voorbij.

 

Kelly vertelde me bovenstaande dingen niet. Ze leerde het me. Ze heeft zeker een ‘aan-knop’ gevonden. Alleen niet de knop die ik had verwacht. Het aan-knopje dat zij vond, doet zoveel meer dan mij alleen maar bewust maken van alles wat ik wil. Van al mijn dromen. Ze zorgde ervoor dat ik eerlijk durfde te zijn tegen vooral mezelf. In plaats van dat ik uitwegen verzin waarom ik iets niet doe, durf ik nu eerlijk te zeggen dat ik soms geen zin heb om om 8 uur ’s avonds van de bank af te komen. Voorheen zou ik klagen dat ik moe ben. Dat ik hoofdpijn heb. Buikpijn. Het tv-programma te leuk, om vervolgens in bed met schuldgevoel te liggen. Want als ik gewoon had gedaan wat ik wilde (bijvoorbeeld bloggen), dan was ik vast gelukkiger geweest. Ik maak bewustere keuzes in mijn tijd met De Kleinste en met Jop en in de tijd die ik doorbreng met mezelf. Zo had ik afgelopen donderdag een vrije dag en nam ik mezelf voor om te bloggen.

 

En raad eens?

 

Ik schreef vijf blogs voor Kaktussen.nl die allemaal ingepland staan voor de aankomende weken.

En jij?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Kelly en haar Take it easy programma? De filmpjes zijn te vinden in haar Facebookgroep Let’s Grow en weet je wat helemaal te gek gaaf awesome is? Elke maand reserveert ze een aantal plekjes in haar agenda voor een (gratis!) mini-coachingsessie.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *