fbpx
            Kunnen we het even over die moestuintjes van de Appie hebben?

Kunnen we het even over die moestuintjes van de Appie hebben?

door Caroline

Het is je vast niet ontgaan, en als het je wel ontgaan is: please trek me in je wereld van onwetendheid. Ik heb het over de moestuintjes van de Albert Heijn. Die kleine potjes waar half Nederland ieder jaar geweldige resultaten mee behaalt, behalve ik. Deels omdat ik te eigenwijs ben om de handleiding te volgen en deels omdat ik geen groene vingers heb. Ook al zou ik graag willen van wel.

Omdat ik de Kleinste ondertussen alweer anderhalf jaar in leven weet te houden, lijkt het me dat ik bij die vervloekte moestuintjes óók wel iets van succes kan behalen. Ook al is het maar een half uitgekomen zaadje. Ik ben bijna dertig. Volwassen dus, wat dat ook betekent. Ik heb een kind geworpen, heb een baan en ik doe belastingaangifte. Dan mag ik er nu ook wel vanuit gaan dat ik een zaadje uit een moestuintje uit kan zien komen tot een heuse komkommer.

Stappenplan: houd die moestuin in leven

Om daadwerkelijk succes te boeken dit jaar, ben ik begonnen met een stappenplan. Ik downloadde de AHMoestuintje app en zaaide mijn groenten. Vervolgens zette ik de potjes pontificaal op het aanrecht, zodat ik ze niet zou vergeten water te geven. Ik was wel lichtelijk teleurgesteld dat er ‘maar’ vijf soorten moestuintjes waren dit jaar. #firstworldproblems. De teleurstelling was nog groter toen dit de ‘favorieten van Nederland’ bleken te zijn en daar dus radijs tussen zat. What the fuck, Nederland. Radijs? Wat kan je daar nog meer mee, behalve ze in een salade mikken en hopen dat iemand anders ze opeet?

Levenslessen van de AH

In een ander potje zitten cherrytomaatjes, die, volgens de app, erg moeilijk zijn om te kweken. Maar, als het lukt, geeft het heerlijke vruchten! De schrijver moet motivational speaker worden. De cherrytomaatjes kunnen pas na 15 mei naar buiten. Prima. Weer wat geleerd. Wat ik dus ook heb geleerd, is dat er zoiets is als IJsheiligen en dat dit dus na 15 mei voorbij is.

Net nadat ik de zonnebloem had gezaaid, zei de app: pas op! Je kan de zonnebloem pas vanaf april zaaien! Watch me, Albert Heijn. Watch me. En ook: geef me die waarschuwing vóór ik op ‘zaaien!’ klik. Kan de zaadjes moeilijk eruit vissen en later gaan zaaien, toch? Toch?

Eigenlijk is de Albert Heijn het consultatiebureau van de moestuintjes. Vriendelijke doch dwingende adviezen verpakt in kekke apps en bijsluiters. Als recalcitrant persoon kan ik er alleen maar tegenin gaan.

Moestuinmantra

Ondertussen heb ik een moestuinmantra bedacht om mezelf gemotiveerd te houden dit jaar succes te boeken. Het gaat als volgt:

 

Ik kan dit, ik heb ook een kind gebaard, ik heb ook een kind gebaard, ik kan dit

 

Overigens moet dit wel op de mantra ‘ek ong kar’, oftewel de leukste Mama Appelsap ooit.

Misschien kan ik volgend jaar wel samenwerken met de motivational schrijver van de AH, zodat heel Nederland aan de mantra kan.

Huidige status

Hoe het met mijn moestuintjes is? Manlief riep, op dag 19, met 13 moestuintjes op ons aanrecht op schoteltjes: ‘Wauw, je wortel komt uit. Heb je dat gezien? Dat ik het nog mocht meemaken dat jij slaagt met die moestuintjes, zeg.’ Misschien komt het dit jaar toch nog goed.

PS: de zonnebloem doet nog niets. De komkommer ook niet. De radijsjes groeien helaas als kool. Alhoewel, kool? Groeit kool echt snel? Ik heb geen idee, want ze zaten niet bij de top 5 favorieten van Nederland. Toch gek, voor een stamppot land.

Om de moed erin te houden als de Albert Heijn moestuintjes er even geen zin meer in hebben.

auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top