fbpx    

Laten we thuisblijven tag: ik schreef zelfs een e-book

10 april 2020

We zitten met heel Nederland en ver over de landsgrenzen in hetzelfde schuitje. De hashtags met blijf thuis zien we overal verschijnen, op Matrixborden langs de kant van de weg als je een keer naar de supermarkt gaat, tot rechtsbovenin het scherm van je televisie. We weten het allemaal, maar behulpzaam is het soms niet. Daarom bedacht ik de Laten we thuisblijven tag. Met antwoorden op vragen waar jij als lezer of om kan lachen, of daadwerkelijk wat aan hebt.

Ben jij blogger en wil je deze tag overnemen? Natuurlijk kan dat! Link dan even naar mijn blog, zodat ik ook gauw kan komen lezen.

1. Wat voor werk doe je?

Naast dat mijn blog mijn baan is (hoe cool is dat), maak ik ook websites, online academies en help ik andere ondernemers met de technische kant van hun website.

Mijn inkomsten zijn gedaald nu en dat was wel even pittig. Om dit deels op te vangen en om andere ouders te helpen in deze rare tijd, schreef ik het e-book Laten we thuisblijven. Dit boek staat boordevol tips en tricks.

2. Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet?

Jep! Ik heb de logeerkamer een jaar geleden omgebouwd tot mijn kantoor en hier werk ik altijd. Voor mij veranderde er dus niet zoveel. Mijn meubels zijn hetzelfde, ik heb nog steeds een ergonomische werkplek en ik heb mijn eigen koffie. Het enige verschil is dat ik af en toe mijn bureau verplaats, zodat ik weer een iets andere hoek heb qua uitzicht. Spannender dan dat wordt het hier niet, ben ik bang.

3. Heb je een partner die nu ook thuiswerkt?

Jop, mijn man, werkt op een hogeschool. Hij zit sinds maart thuis en hij heeft de woonkamer geconfisqueerd. Daar staat nu een extra tafel met complete setup: twee externe beeldschermen, een toetsenbord, een muis en zijn laptop.

4. Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt?

Ik was het al gewend, maar het is soms wel lastig dat Jop altijd thuis is. Hij mist zijn collega’s bijvoorbeeld best erg. Daarnaast heeft hij veel videocalls. Omdat ik ervan houd om midden op de dag dr. Phil te kijken of even te dutten, omdat ik dan pauze heb, wordt dat wel lastiger.

5. Heb je al een thuiswerkblunder? Deel hem!

Oh jee. Ik was dus altijd alleen. Peuter naar de opvang of naar opa en oma, man werken en ik was alleen. Naar beneden in mijn pyjama? Prima. Naar beneden in alleen mijn ondergoed omdat ik iets ben vergeten wat ik nu nodig heb? Check.

Doe dit laatste alleen nooit als je man in videocall zit en de webcam ook redelijk op de deur heeft gericht. Stond ik daar, in mijn kanten doorschijnende setje te stotteren. Of dit één keer is gebeurd? Nee. Twee keer. Tot op de dag van vandaag beweert Jop dat niemand wat heeft gezien. Ik hoop het van harte.

6. Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in?

Ik ben bestuurslid van een toneelvereniging voor jongeren. Ik schrijf het toneelstuk ook en zoals je al kan raden, liggen de repetities nu stil. Dat is wel lastig, want we zijn voor sommige jongeren een tweede thuis met een veilige uitvalsbasis. Dat dit er nu niet meer is, is best moeilijk. Wel hebben we contact via WhatsApp en schrijf ik nog steeds aan het toneelstuk. We hebben hoop dat we in juni weer bij elkaar kunnen komen, dan moeten we als een gek repeteren om in november een mooi stuk op de planken te zetten.

7a. Als je kinderen hebt: hoe combineer je dit met andere verplichtingen?

Dit was wel even een gepuzzel. De eerste week zaten we in een soort ongeloof thuis, net als de rest van Nederland. Jop heeft veel calls voor zijn werk en ik moet veel schrijven, bellen of programmeren. Geen dingen waar een peuter bij kan zijn. Dat betekende dat ik in moest leveren in uren. Best pittig als ZZP’er. Want als ik niet werk, komt er geen geld binnen. We dragen allebei op vaste momenten op de dag de zorg over de peuter. Jop plant zijn calls op momenten dat hij de peuter niet ‘heeft’ en ik dus wel. En we zeggen nu vaker nee tegen de buitenwereld. Schrijven voor toneel? Het moet, maar het kan niet altijd. Een opdrachtgever die NU iets wil? Ik doe mijn best, maar heksen kan ik niet.

7b. Wat is je beste tip voor andere ouders?

Pak de rust en maak een planning. Ga met je eventuele partner zitten en maak niet alleen een planning voor jezelf, maar ook voor je kind. Zo hebben wij een planbord met pictogrammen, omdat de peuter nog niet kan lezen. Zo ziet hij precies wat hij wanneer gaat doen en leerde hij ook alleen spelen.

Het tweede punt wat ik aan iedere ouder zou willen zeggen, is: weet dat jij je best doet. Je kan niet en leerkracht, opvoeder, jezelf, kok, speelmaatje en dokter tegelijk zijn. Iedere ouder doet zijn of haar best, als het een tandje minder is deze periode, dan mag dat ook.

8. Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan?

Dit vind ik wel het moeilijkst nu. Ik heb zin om op vakantie te gaan, om te zwemmen, om terrasjes te pakken en het kan allemaal niet. Ik vind de weekenden hierdoor best lastig, doordeweeks werk ik en is een dag zo voorbij, maar die ‘ellenlange’ weekenden? We maken planningen en ik geniet meer van de tuin. De sportschool begin ik nu wel te missen, dus dat wordt thuis maar sporten.

9. Hoe gaat het verder met je?

Met mij gaat het goed. Het voelt af en toe alsof we in een slechte dystopian film terecht zijn gekomen waar ik slechts een nietszeggend bijkarakter ben. Terwijl er vitale beroepen zijn die elke dag letterlijk voor levens vechten, zit ik thuis en tik ik stukjes of probeer ik mijn best te doen lief te zijn tegen Jop en de peuter. Ik accepteer langzaam maar zeker dat dat ook oké is en dat we allemaal bezig zijn, op onze eigen manier, met overleven en deze periode door te gaan.

10. Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek, in het water gevallen?

Ja, een heleboel. Zo vierde ik mijn verjaardag thuis, kunnen onze vrienden niet meer wekelijks komen, hebben we geen toneel meer waar ik voor schrijf en zie ik onze familie niet. We gaan in juli op vakantie en we vragen ons af of dit wel doorgaat. Die hele ontregeling is wel gek, maar het brengt ons ook samen als gezin.

11. Wat mis je het allerergst nu je binnen zit?

Het er ‘op uit gaan’ wanneer ik wil. Ik ben iemand die ervan houdt om thuis te zijn, maar even shoppen, wandelen of naar een terrasje vind ik ook heerlijk. Ik weet dat ik nog steeds zou mogen wandelen, maar met hooikoorts is dat niet heel fijn. Daarbij schrik ik er soms van hoeveel mensen er in het bos lopen nu. Ik woon tegenover het bos en het is drukker dan het normaal is, dus ik blijf er liever weg nu.

12. En wat heb je geleerd nu je binnen zit?

Zoals ik al eerder schreef, zijn wij als gezin dichterbij elkaar gekomen. Er is meer rust bij de peuter, bij mij en bij Jop. We praten meer, we pakken rust en de was doe ik nog steeds niet. Dat is dus geen gebrek aan tijd, maar gewoon aan zin.

13. Wat doe je nu in je vrije tijd?

Ik heb nieuwe hobby’s, geloof ik. Naast dat ik een kei geworden ben in het irriteren van Jop en de peuter, tuinier ik tegenwoordig, heb ik het lezen van boeken weer herontdekt en ben ik gaan opruimen. De tuin heeft het het zwaarst nu met mij. Ik heb veel bloemen en planten gezaaid en we hebben een nieuwe tuinset. Ook hebben we het erover dat we in de zomer de tuin gaan aanpakken. Ons gras heeft droge plekken en op dit moment is de belangrijkste vraag: zaaien we bij of gaan we voor kunstgras?

Ik moet mezelf dus af en toe afremmen. Even niets is ook goed. Helemaal in deze tijd.

14. Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?

Ik heb geen flauw idee. Ik zou kunnen roepen: shoppen, terrasjes pakken, uiteten, naar Disneyland of wat dan ook, maar ik weet het niet.

Ik denk dat het een hele lange tijd duurt voor ‘naar buiten gaan’ weer normaal is.

Ik tag Monique en Niels!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *