fbpx
            Luieruitslag behandelen

Luieruitslag behandelen

door Caroline

Luieruitslag: vroeg of laat krijgt iedere ouder en ieder kindje helaas te maken met dit fenomeen. Luieruitslag kan ontstaan als er tandjes doorkomen, maar ook als het te vochtig is in de luier en je net te lang wacht met verschonen. Luieruitslag kan enorm pijnlijk zijn en soms zelfs bloeden. Gelukkig is het makkelijk te behandelen.

“Mama, voorzichtig!” Wiebelende waarschuwende peutervingertjes die bij een serieus-kijkend mannetje horen. De luieruitslag is ondertussen op zijn hoogtepunt, hopen we, want we verschonen nu ieder uur luiers. Zelfs ’s nachts gaan we er regelmatig uit om te smeren, poederen, troosten en weer in slaap te sussen. De huid van De Kleinste is gevoelig. Hij heeft regelmatig eczeem en ook heeft hij bijna altijd wel last van luieruitslag. Na van alles geprobeerd te hebben, hebben we nu echt eindelijk de oplossing om luieruitslag te behandelen. En een ernstig slaaptekort, maar dat terzijde.

Wat is luieruitslag?

Iedere ouder komt er op een dag mee in aanraking: geïrriteerde rode of zelfs bloedende billen bij je baby of peuter. Soms slaat de uitslag door tot de binnenkant van de bovenbenen. Het is gelukkig onschuldig, maar het kan behoorlijk wat pijn bij je kleintje veroorzaken. De luieruitslag ontstaat bijvoorbeeld omdat het vochtig en warm is in de luier. Hierdoor ontstaat er sneller irritatie, met kapotte of schrale billen tot gevolg.

Wanneer moet je naar de dokter vanwege luieruitslag?

Normaal gezien hoef je niet langs de dokter als je kleintje luieruitslag heeft, maar soms kan het zijn dat er een schimmelinfectie bij zit. Wanneer moet je wel langs de huisarts? Ga langs de huisarts als je kindje meer dan een week luieruitslag heeft en het niet minder lijkt te worden. De dokter kan dan een zalf voorschrijven met daarin hydrocortison. Dit is ook wat De Kleinste uiteindelijk heeft gekregen. De luieruitslag was binnen enkele dagen volledig verdwenen.

Hoe voorkom en behandel je luieruitslag?

Ondertussen hebben we hier thuis een ritueel gecreëerd. Bij het verschonen van de luier smeren we een dikke laag Sudocrem op, dit verlicht de pijn en helpt de huid sneller droog te worden. Mocht de jeuk te heftig zijn, dan doen we soms nog wat talkpoeder bij de randen waar de luier zit. En dit herhalen we zo’n beetje bijna elk uur. We zijn nu een week aan het smeren en de uitslag is nu bijna weg. Ondertussen komt onze peuter zelf vertellen wanneer hij vond dat we hem moeten ‘schoonmaken, zichtig mama, zalf opdoen’ – we luisteren gehoorzaam en met resultaat.  

Stappenplan om luieruitslag behandelen

Voorkomen en het behandelen van luieruitslag is niet heel ingewikkeld, je hebt alleen een flinke dosis geduld nodig. Luieruitslag kan behoorlijk zeer doen, dus wees voorzichtig terwijl je je kleintje onder handen neemt.

 1. Verwissel regelmatig de luier

  Door regelmatig de luier te wisselen, geef je bacteriën geen of weinig kans. 

 2. Maak alles goed schoon en droog

  Je hoeft niet per se allerlei middeltjes te gebruiken bij het schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een hydrofiel washandje met alleen water. Maak daarna wel alles goed droog, zodat het niet gaat broeien in de luier. 

 3. Vermijd zoveel mogelijk onnodige zalfjes

  Preventief met zalf smeren is echt niet nodig. Zorgen dat de billen vooral droog zijn en blijven is veel belangrijker. Als je kindje wel luieruitslag heeft, gebruik dan bijvoorbeeld Sudocrem of talkpoeder. Dit droogt de huid uit en verlicht de pijn en jeuk.

 4. Laat regelmatig de luier uit

  Om luieruitslag sneller te genezen, moet je ervoor zorgen dat de oorzaak (een natte luier) tot een minimum gebruikt wordt. Regelmatig je kindje zonder luier laten liggen of lopen, zorgt ervoor dat de huid weer kan ademen en sneller kan genezen. 

 5. Heb geduld

  Luieruitslag is niet in één nacht weg. Afhankelijk van de ernst van de uitslag, kan het een paar dagen duren. Wees consistent in de hygiëne van je kindje en blijf smeren zolang de huid nog rood is. Je moet wel binnen enkele dagen verschil zien, als de luieruitslag niet minder wordt, is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Goed moment voor zindelijkheidstraining?

De laatste week voelde het alsof we weer terug waren in dat eerste babyjaar. Elke keer als De Kleinste ’s nachts wakker werd en niet meer zelf in slaap kwam, verschoonden we zijn luier, smeerden billetjes in en susten we hem weer in slaap. Het heeft me voor eventjes wel genezen van die eeuwige twijfel over een tweede kindje. Ik waardeer mijn slaap. Heel erg. Misschien is nu dus een goed moment om te beginnen met zindelijkheidstraining. Hoef ik eindelijk ook geen poepluiers meer te ontwijken.

luieruitslag voorkomen en genezen

auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top