fbpx    

Meer groen in de slaapkamer: zo doe je dat

28 maart 2019

Onze slaapkamer was tot nu toe altijd een rustige (zeg maar saaie) combinatie van zwart, wit en af en toe en bontgekleurde dekbedovertrek of kussen. De kamer was al langer een doorn in mijn oog, gezellig was het namelijk niet. Nadat ik mijn kantoor onder handen had genomen en de eethoek in de keuken aan de beurt was geweest, werd het nu hoog tijd voor de slaapkamer. Ik wilde meer groen.

Fotobehangetje, ah toe?

Ik wilde fotobehang. Van een bos. Veel planten ervoor en zo zou je elke dag ontwaken met het idee dat je in het bos woont. We wonen tegenover het bos, dus wat dat betreft zou het perfect passen. Jop zei alleen keihard ‘NEE!’ toen ik het voorstelde. Vervolgens mompelde hij dat ik toch alle planten dood liet gaan, dus het fotobehang zou ook wel doodgaan.

Geen fotobehang dus. Maar dat er wat gedaan moest worden, was zeker. We hebben schuine wanden op de slaapkamer, gekke hoekjes en muren met structuur. Behang was toch niet mooi geweest, denk ik.

Het ‘zithoekje’ naar de inloopkast toe. Nee, we zitten hier nooit. Dit was een verzamelplek voor knuffels van De Kleinste en onze kleren. En oh ja, een verzamelplek voor stof.
Het uitzicht vanaf het bed. Een foto van De Kleinste toen hij 1 werd, de televisie die sinds oud en nieuw niet meer aan is geweest. En verder vooral veel saaiheid.

De make-over: naar een groene slaapkamer

Geen fotobehang. Dan maar wel veel planten. En rust. Ik wil dagelijks wakker worden in een inspirerende ruimte, niet in een plek waar ik struikel over de gordijnen omdat die nog steeds niet op maat gemaakt zijn, op de grond op zoek naar mijn kleding moet en een tv moeten afstoffen die toch niet gebruikt wordt. In plaats van grote meubels, moest er vooral hout komen. En ik wilde niet verven. Ik ben een luie moeder, zoals jullie weten.Tips voor een groene slaapkamer

Als je zelf ook een slaapkamer wil met meer natuurlijke tinten, verf dan niet meteen je muren groen, koop geen groene gordijnen en groene meubels.

Gebruik houttinten

Gebruik vooral houttinten met planten of een mooie poster. Door de combinatie van groen met natuurlijke materialen als hout, oogt je kamer al snel een stuk aangenamer. Denk aan bijvoorbeeld een houten stoel of een mooie deco trap. Ik vond deze producten allemaal bij Sweet Living Shop. Ik ben verliefd geworden op deze winkel: ze verkopen producten van onder andere Zusss, Woood en Riverdale. Perfecte producten voor een groene kamer, dus!

Kies de juiste planten

Op dit moment hebben wij een mix van neppe en echte planten op de slaapkamer. Ik laat namelijk echt alles doodgaan. Het is dat de peuter af en toe om eten schreeuwt – en Jop vaak kookt. Als planten dat ook deden, was er niets aan de hand geweest en had alles op tijd water gekregen. Om de juiste balans in je kamer te vinden, kies je het beste één grote plant en meerdere kleintjes. Het is sowieso verstandig om te kijken naar het soort plant. Kies bij voorkeur luchtzuiverende planten, maar als je zelf de gordijnen veel dicht laat zitten van je slaapkamer, kies dan een plant die niet al te veel licht nodig heeft. Of leer je familie de gordijnen te openen als ze zijn opgestaan.

Vervang je TV

De televisie is vaak een enorme blikvanger in een slaapkamer of in een woonkamer. Als je nauwelijks tv kijkt in je slaapkamer, of als je hem zoals wij al maanden niet hebt aangesloten, verwijder hem dan uit je slaapkamer. Als je bang bent voor een leeg vlak, hang daar dan juist een prachtige afbeelding neer. Zo koos ik voor deze botanische schoolplaat van katoen en hout.

Een botanische schoolplaat in plaats van de tv.

Zithoek

Dit is toch wel de meest favoriete plek geworden van de slaapkamer. Mijn schoonouders kochten nieuwe eetkamerstoelen, dus wij mochten hun oude hebben. Hier plaatste ik de allereerste foto op van De Kleinste. Een plant en twee prachtige boeken erbij. De geboorteposter hing ik op met deze houten wissellijst van Zusss. Door de stoel te gebruiken als tafeltje en dingen op te hangen aan een decoratie ladder in plaats van aan de muur, krijg je een prachtig geheel. Dat de grote plant een deel verbergt, maakt het geheel nog completer.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *