fbpx    
met de trein naar DIsneyland Parijs

Met de trein naar Disneyland Parijs met een peuter

Sorry inzittenden van de Thalys die om me heen zaten toen ik met De Kleinste naar Disneyland Parijs vertrok. Ik had ook ietsje meer… ontspanning verwacht. Goed, even terug. Begin mei ging ik naar Disneyland Parijs. Zonder Jop, want die was op vakantie met zijn vader. Maar wel met de peuter, want ik ben masochistisch. Of we noemen het grenzen verleggen, het is maar net hoe je het ziet. Omdat ik geen zin had om in mijn eentje bijna 600 kilometer te rijden én er sinds maart 2019 een rechtstreekse trein naar Disneyland Parijs gaat vanuit Amsterdam en Rotterdam, namen we de trein. Het beviel aardig. Dit lag niet zozeer aan de Thalys, wel aan mij.

met de trein naar DIsneyland Parijs

Tips om met je peuter naar Disneyland Parijs te gaan met de Thalys

Voordat ik mijn ervaringen deel, die voornamelijk ontstaan zijn door een tekort aan ervaring en goede tips, deel ik eerst mijn tips. Je reist razendsnel en je komt rond 11 uur of rond 15 uur aan in het park. Redelijk uitgerust, want hoewel je vroeg op moet om die trein te halen, kun je wel ontspannen. Tenzij je met een peuter gaat die alles voor de eerste keer meemaakt. Wat dat betreft raad ik het je aan om met twee volwassenen te gaan als je met je peuter gaat. Voor mijzelf was de reis af en toe wel wat stressen en ik was enorm blij toen we aangekomen waren. De volgende tips helpen wel echt om de reis aangenamer te maken!

Verschoon je peuter voor je de trein in stapt

Verschoon je peuter vlak voor je de trein in stapt, zodat je maar één, hooguit twee keer moet verschonen. Er zijn op Schiphol genoeg verschoonruimtes met ruimte voor je spullen. De verschoonruimte in de trein ruikt op zijn zachtst gezegd bijzonder. Het is ook enorm krap en De Kleinste vond de ruimte en het wiebelen van de trein genoeg reden om een flinke huilbui te krijgen.

Vraag hulp

Als je in je eentje met een peuter gaat, zoek dan iemand op die je kan helpen met instappen. Helemaal als je meerdere koffers, een wandelwagen en je peuter hebt. Wel zo veilig en rustgevend voor je moederhart.

Neem een tablet of boek mee

Neem een tablet of boek mee voor je peuter. Speelgoed vliegt in zo’n trein alle kanten op en maakt ineens meer lawaai dan je je ooit voor mogelijk had kunnen houden. De Thalys is uitgerust met wi-fi, maar zoals het een echte trein betaamt, is het af en toe wat onstabiel en duurt het erg lang om te verbinden, helemaal op een wat trage tablet. Als je een tablet hebt voor je kind, dan raad ik het aan om een sim only abonnement aan te schaffen. Je kan voor een maandelijks opzegbaar abonnement te kiezen. Zelf verbond ik de tablet maar met mijn eigen databundel. Tegen de tijd dat de vakantie voorbij was, was ook mijn eigen databundel praktisch op. Niet erg handig, als je nog de hele terugweg moet op een instabiel netwerk.

Neem eten en drinken mee

Vergeet niet iets te drinken of eten mee te nemen. Er is wel een bar in de trein, maar daar ben ik niet heen gegaan, omdat ik dan alle spullen onbewaakt achter moest laten. Of die moest meesjouwen, inclusief peuter. Nee, bedankt. Als je peuter normaal moeite heeft met genoeg drinken en genoeg eten, neem dan toch maar te veel mee. Zo dronk de mijne niet alleen zijn eigen water op, maar dronk hij ook mijn Dopper leeg.

De kosten

Als je op tijd boekt, kun je vanaf Amsterdam al voor €35,- enkele reis naar Disneyland Parijs. Kinderen onder de vier jaar zijn gratis, maar dan moet je ze wel op schoot nemen. Omdat ik daar echt geen zin had, ruim drie uur, boekte ik voor De Kleinste een stoel naast mij. Voor hem was dit €15,- enkele reis. Dit houdt dus in dat ik voor €100,- heen en weer ging. Let er wel op dat je op tijd boekt. Hoe later je boekt, hoe duurder de reis kan worden. Zo was op een punt zelfs de eersteklas goedkoper dan de tweedeklas. Voor een volledig gezin is het wellicht nog altijd duurder dan de auto, zelfs inclusief de tolwegen die je hebt richting Disneyland Parijs, echter is het een stuk beter voor het milieu én kun je niet verdwalen. Dat scheelt weer. Je mag twee bagagestuks meenemen per persoon. Wandelwagens zijn gratis om mee te nemen.

Wandelwagen in elkaar nog vóór ik de trein in kan, help!

Alleen die wandelwagen moet wel in elkaar nog voor je instapt. Dit hield dus in dat ik eerst de peuter de trein in moest zien te krijgen, toen twee koffers en twee rugzakken en toen een ingeklapte wandelwagen. Ik zag de trein al wegrijden zonder mij, zoveel was het in mijn hoofd. Gelukkig staan er genoeg conducteurs op het perron die dolgraag helpen en ook mensen die instappen, zijn zeer bereid je te helpen! De wandelwagen plaats je in het bagageruim bij de deuren van de trein. Je bagage neem je met je mee en plaats je boven je aangewezen stoelen.

Kind bang, mama telefoon kwijt, kind Duplo kwijt, mama verstand kwijt

Het was de eerste keer dat onze tweejarige peuter met de trein ging. Hoewel hij ’s nachts om 5 uur klaarwakker was en niet kon wachten op de trein, vond hij in de trein zitten toch wel van een heel ander kaliber. Al na twee seconden kondigde hij aan dat hij het heel spannend vond en bij mij op schoot kroop. “Ja hoor, heb ik hier nu 15 euro aan uitgegeven? Aan een stoel voor jou?” Kind op schoot en maar hopen dat hij niet te hard zou krijsen. Die reis, dat was een heel avontuur, de eerste tien minuten was hij nog rustig, tot we in Rotterdam aankwamen. Hij besloot toen dat hij het wel genoeg vond en wilde uitstappen. Dat we nog niet bij Mickey Mouse waren, vond hij niet te begrijpen. Aangezien hij zijn volume nog niet zo goed kon regelen, was ik bijna de hele reis aan het fluisteren dat hij zijn vragen zachtjes moest stellen, zijn enthousiasme zachtjes moest uiten en zachtjes moest kleuren. Waarom? Nou, die trein zat dus vol met zakenmensen die onderweg waren naar Antwerpen of Brussel. Pas bij Antwerpen stapten de eerste Disneygangers in de trein en werd het voor mijn gevoel oké om De Kleinste wat meer lawaai te laten maken, omdat de Vlamingen dat gelukkig ook deden. Wat dat betreft is de Thalys richting Marne-la-Vallée nog geen echte Disneytrein. Ik geneerde me zelfs met mijn peuter die zo enthousiast was geworden over de trein.

“Mama wat ben je aan het doen?” klonk het luid achter me terwijl ik nog net niet tussen de benen van een geïrriteerde zakenman hing, op zoek naar verdwenen Duploblokjes.

Halverwege de reis moest er een luier verschoond worden. Dit vond De Kleinste doodeng, waarna ik mijn telefoon verloor. Nee, een foto challenge in Disneyland Parijs had ik deze keer niet nodig om de reis nog wat leuker te maken. Ondertussen was de Duplo van de peuter ook van zijn tafeltje gedonderd en ging ik al kruipend door de treincoupé. “Mama, wat ben je aan het doen?” Klonk het luid achter me terwijl ik nog net niet tussen de benen van een geïrriteerde zakenman hing. Ik kwam er, na het vinden van alle blokjes, achter dat ik mijn telefoon kwijt was geraakt. Hoogstwaarschijnlijk tijdens het verschonen. Ik kon hem niet meer vinden. De Frans sprekende schoonmaker wel. Toen ik hem bedankte, zei hij dat hij geen Engels sprak. Ik was blijkbaar het Franse woord voor dank je wel vergeten en heb die vent een knuffel gegeven. De rest van de rit kwam hij elke keer blozend langslopen en versnelde hij zijn pas. Sorry, meneer. U heeft dan wel mijn telefoon teruggevonden en ik heb alle Duplo teruggevonden, mijn verstand heb ik ergens laten liggen en die ben ik kwijtgeraakt.

Lees ook: Deze dingen hoef je niet mee te nemen als je verblijft in Disneyland Parijs

Zou ik weer met de trein gaan?

Als je dit zo leest, heb je wellicht de conclusie al getrokken dat ik nooit meer met de Thalys zou gaan. Niets is minder waar. In september gaan we weer naar Disneyland Parijs en we gaan wederom met de trein. Waarom? Ten eerste: het personeel is allemaal superbehulpzaam. Toen ik op de terugweg uit moest stappen en ik de conducteur zag zitten, ben ik naar hem toegelopen en heb hem om hulp gevraagd. De Kleinste was zo onder de indruk van de conducteur dat hij het er soms nog over heeft, zo leuk vond hij het! Het was daarnaast heel fijn om de peuter direct te kunnen helpen: tablet, boekjes, speelgoed, alles. Ik vind het daarnaast een enorme verademing om niet uitgeput in het park te komen of uitgeput naar huis te gaan. De volgende keer gaat Jop mee en daar verheug ik me wel op, met zijn tweeën een peuter temmen is wel een stuk makkelijker! Ik hoop vooral dat er in de toekomst meer gezinnen gebruikmaken van de Thalys, zodat het net wat minder ongemakkelijk is als je peuter ineens vol plezier uitkraait dat hij buiten een hijskraan zag.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *