fbpx    
vegan zandkoekjes

Mickey Mouse zandkoekjes

Wist je dat een zandkoekje een zandkoekje heet omdat het gemaakt is van bloem, suiker en boter én plat op een bakplaat is gebakken? Wist ik ook niet. Wikipedia dan weer wel. Goed, nu we allemaal weten waarom zandkoekjes zandkoekjes heten, houd ik jullie niet verder in spanning! Ik bakte, op een zonnige woensdagmiddag, Mickey Mouse zandkoekjes met De Kleinste. En wat nog leuker is, het zijn vegan zandkoekjes!

Waarom Mickey Mouse? Nou, ik schreef eerder dat we binnenkort naar Disneyland gaan. De Kleinste gaat voor het eerst mee en ik wil hem alvast fan maken van alles Disney. Ik heb namelijk tijdens mijn zwangerschap gezworen dat ik mijn kind achterlaat in Disneyland als het Disney haat. Aangezien ik ondertussen best gesteld ben op De Kleinste en me geen leven zonder hem kan voorstellen (behalve als hij een driftbui heeft), wil ik hem graag weer mee naar huis nemen.

Om het samen bakken van koekjes extra feestelijk te maken, droegen we allebei Mickey/Minnie Mouse oren. Bijkomend voordeel: zo kon De Kleinste alvast wennen aan het dragen van een haarband, want die oren moeten op in Disneyland!

Benodigdheden voor vegan zandkoekjes

 • 150 gram Wajang margarine (of een andere plantaardige boter/margarine);
 • 100 gram bruine basterdsuiker;
 • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker;
 • 200 gram bloem;
 • eivervanger (ik kocht de mijne in Duitsland. Maar je hebt ook Orgran No Egg en andere mogelijkheden);
 • 1 reep pure chocolade (voor garnering, optioneel);
 • Twee ronde uitsteekvormpjes van verschillende groottes;
 • Tijdelijke oogkleppen zodat je de zooi niet ziet tijdens het maken van de koekjes;
 • Bakpapier;
 • Bakplaat;
 • Garde (of keukenmachine of elektrische mixer);
 • Mickey Mouse of Minnie Mouse oren (optioneel);
 • Stofzuiger, dweil, doekjes en schoonmaakmiddelen voor de zooi achteraf.

Bereiding

 1. Zet de oren op en vertel je kind superenthousiast dat je koekjes gaat bakken en kom er dan achter dat je niet alles in huis hebt en het deeg nog wel even duurt om te maken zodat je kind noodgedwongen drie uur buiten moet spelen en zich voor het eerst in zijn leven zo lang alleen kan vermaken en jij alleen maar kan denken: waarom ga ik uitgerekend nu koekjes bakken en je dus bijna languit op de bank gaat liggen maar jezelf niet wilt laten kennen dus toch maar in de keuken bikkelt terwijl je met een half oog in de gaten houdt of je peuter van anderhalf de katten wel met rust laat en niet onder de heg door de straat op rent.
 2. Ga naar ‘bereiding deeg’.

Bereiding deeg

Zorg dat je het deeg van tevoren klaar hebt staan. Voor ieders gemoedsrust, geloof me.

 1. Als je, net als ik, tijdens de verhuizing de onderdelen voor de elektrische mixer kwijt bent geraakt en je nooit weet wat je voor je verjaardag wilt, tot je aan het bakken bent en bedenkt dat een keukenmachine wel handig is (maar je er geen plek voor hebt, dus er toch niet om vraagt), smelt dan de boter, in een magnetronbestendige kom, in de magnetron. Ongeveer 30 seconden is goed genoeg. Dit scheelt heel veel pijn tijdens het mixen met een garde.
 2. Smijt de bloem (niet te hard, tenzij je Frozen wilt naspelen. In dat geval moet je geen Mickey oren op doen, maar je haren invlechten), vanillesuiker, suiker en de boter in een grote kom.
 3. Mix als een dolle tot het een mooi beslag is.
 4. Pulk de beslagresten uit de garde of deeghaken.
 5. Kneed een bal van het beslag, wikkel het in aluminiumfolie en leg het voor minstens een half uur in de koelkast (ik weet niet waarom, doe maar gewoon, dat zeggen alle zandkoekjesrecepten).
 6. Check of je kind niet ondertussen van de glijbaan is gedonderd of de katten terroriseert.

Voorbereiding koekjes bakken

 1. Verwarm de oven voor op 190C°;
 2. Bedenk je dat de bakplaat die je nodig hebt, nog in de oven zit en je je vingers niet wilt verbranden, ruk de oven open en haal de bakplaat eruit. Sluit de oven weer.
 3. Bedek de bakplaat met bakpapier.
 4. Zet je statief neer om foto’s te maken met je spiegelreflexcamera die je te weinig gebruikt, omdat #levenvaneenblogger.
 5. Spendeer vervolgens de overige tijd dat het deeg in de koelkast moet liggen met het juist instellen van de eerdergenoemde camera.
 6. Bedek eventueel de vloer en alles in een straal van 5 kilometer rondom de stoel van je kind met zeil. Scheelt schoonmaken.
 7. Zorg ervoor dat de maag van je peuter volzit, want het stouwt gerust zijn mond vol met rauw deeg. Ach, maakt toch niets uit. Zit geen rauw ei in! Consultatiebureau ook weer blij.

Koekjes maken

Er moest geroken worden aan het deeg. Ik weet nog steeds niet waarom.

Veruit het leukste gedeelte! Mocht je ondertussen agressief zijn geworden, dan kun je nu je hart ophalen. Het is tijd om te stompen! Letterlijk! Haal je kind naar binnen, zet hem in zijn stoel en vertel hoe leuk het is wat je gaat doen. Duw voor de honderdduizendste keer de haarband op zijn hoofd met de woorden: ‘Kijk! Mama heeft ook een haarband!’ en haal het deeg uit de koelkast.

Pak een grote snijplank, bestrooi deze met bloem en haal een kleine bal van het deeg. Leg het op de snijplank en sla deze, samen met je peuter, plat. Je vroeg je zeker al af waarom je geen deegroller nodig had. Hierom dus! Maak vies, die handen. En geniet van alle zooi op je mooie vloer.

Druk de grote ronde vorm in het deeg, draai de vorm zodat het koekje makkelijk loskomt van het overgebleven deeg en leg deze op de bakplaat. Dit is het hoofd van Mickey Mouse. Maak nu twee kleine koekjes die als oren moeten dienen en leg deze half op het grote koekje. Snijd voorzichtig de dubbele randen weg en druk de oren tegen het hoofd aan. Om ze goed tegen elkaar te krijgen, kun je wat water gebruiken. Of je kunt gewoon een Mickey Mouse koekjesvorm bestellen. Scheelt tijd en gedoe.

Als je koekjes klaar zijn, bak je ze in 15 minuten af in de oven. Deze tijd kan verschillen per oven. Als ze goudbruin worden langs de randen, zijn ze klaar.

Als dit niet Instagramwaardig is: versgebakken koekjes en een spelend kindje op de achtergrond. Wat wil een moeder nog meer? Oh ja, dat ze nooit koekjes was gaan bakken. Wat een teringbende heb ik op moeten ruimen, zeg.

Garnering

Als je koekjes klaar zijn en je peuter of uitgeput op bed ligt, zwaait naar vogels of op de grond sneeuwengelen in de bloem maakt, smelt je de chocolade au bain-marie in een pannetje. Mocht je niet weten wat au bain marie is, dat is een hele chique benaming om iets een waterbad te geven. Wederom volgens Wikipedia. Heel simpel: zet een steelpan met water op het vuur en breng deze tot het kookpunt. Breek de chocoladereep in stukjes. Gooi de ene helft in een iets kleinere pan en eet de andere helft op. Leg vervolgens de kleinere pan in de pan met het water, zodat je chocolade langzaam smelt.

Als het gesmolten is, kun je vervolgens de koekjes garneren door met een vork of mes chocolade eroverheen te flatsen. Staat super chique. Alhoewel Jop hier dacht dat De Kleinste de koekjes had versierd met chocolade. Dus misschien toch niet zo chique als ik gehoopt had.

Hatseflats.

Laat de chocolade op de koekjes vervolgens hard worden door de koekjes in de koelkast te leggen.

Reacties van het thuisfront

De reacties waren hier meer dan lovend. Tenminste, ik denk dat Jop enthousiast was, want toen hij thuiskwam, had hij al bijna twee koekjes op voor ik kon roepen dat wij ook nog niets hadden gehad. Ik geloof dat hij tussen het kauwen door zei: ‘die mag je dit weekend weer maken’. Ik hoop dat je snapt dat ik ze nog geen tweede keer heb gemaakt. In plaats daarvan maak ik tegenwoordig prinsessentoetjes.

Met dit eenvoudige recept zet je in een handomdraai leuke Mickey Mouse zandkoekjes op tafel. Ook leuk om met je kind samen te bakken!
Dit vegan Mickey Mouse zandkoekjesrecept is ideaal om met je peuter uit te proberen! Inclusief tips wat je vooral niet en wel moet doen om jezelf en de peuter tevreden te houden.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *