fbpx    
minder werken als moeder

Minder werken als je moeder bent: wat zijn de mogelijkheden?

19 februari 2019

Zowel voordat ik moeder werd als na de geboorte van De Kleinste, werkte ik 32 uur. Afgelopen week besloot ik echter een stapje terug te doen. Ik stapte naar mijn leidinggevende en vroeg of ik een dag minder kon werken: ik wilde graag meer thuis zijn bij De Kleinste en ook wat meer rust. Ik vond het enorm spannend om dit aan te geven. Omdat ik in het verleden zelf weleens een keiharde ‘nee’ te horen heb gekregen toen ik vier uur in de week minder wilde werken, stond ik al bijna klaar als één of andere dwergkat met slagtanden. Dit gevecht zou ik winnen, had ik me voorgenomen.

Mijn argumenten kon ik zo opbergen. Mijn leidinggevende zei namelijk direct dat ze het snapte. Binnen twee uur had ik akkoord en had ik de keuze tussen per direct minder werken, per de aankomende maand of een andere datum die ik wilde. Die flexibiliteit gun ik iedereen, maar helaas zal niet elke werkgever zo flexibel zijn. Wil jij ook minder werken, maar weet je niet hoe je dat kan aanpakken? Aangezien ik nog vol vechtlust zit die ik niet kwijt kon wegens een werkgever die veel begrip toonde, help ik jou graag!

Lees ook: werkende moeders: wat een schande

Ouderschapsverlof of niet?

Iedere ouder met kinderen onder 8 jaar heeft recht op ouderschapsverlof. Hoeveel uren dat zijn, is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Je hebt recht op in totaal 26 weken ouderschapsverlof. Dit mag je verspreiden over een langere periode. Sterker nog, de meeste werkgevers zullen niet snel akkoord gaan met dat jij 26 weken achtereen niet op kantoor bent. De standaardvorm voor ouderschapsverlof is de helft van je aantal uren per week. Dit houdt in dat je een jaar lang dus nog maar halve weken werkt. In overleg met je werkgever kun je dit natuurlijk uitspreiden over een periode van meer jaar. Zo heeft Jop na de geboorte van De Kleinste gekozen om één dag in de week minder te werken. Omdat hij 40 uur werkte, heeft hij dus recht op 2,5 jaar ouderschapsverlof.

minder werken als moeder: hoe doe je dat?
Ben je moeder en wil je minder werken? Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ouderschapsverlof.

Of je voor ouderschapsverlof gaat of niet, is een persoonlijke keuze. Het voordeel van ouderschapsverlof is dat je na de periode weer teruggaat naar je oude contracturen. Mocht je in jouw sector dus verlegen zitten om werk, dan is dit een handige keuze. Zo weet je zeker dat je na je ouderschapsverlof gewoon recht hebt op je oude contracturen.

Mocht je een flexibele werkgever hebben en liever voor onbepaalde tijd in contracturen omlaag gaan, geef dit dan aan. Wellicht hoef je je ouderschapsverlof niet op te nemen, of heb je deze al opgenomen in een eerder stadium. In dat geval is het slim om uit te leggen waarom je minder wilt werken: is je gezinssituatie te druk? Speelt er in de familie iets waar veel energie naar toegaat? Of is het de reistijd die je opbreekt? Vaak gebeurt er iets in je leven waardoor je denkt: en nu is het klaar. Maak dit bespreekbaar. Geen enkele werkgever heeft er baat bij als jij ziek thuis komt te zitten, omdat je eigenlijk minder uur had willen werken, maar het niet mocht of hebt aangegeven.

Let op: als je al een keer eerder ouderschapsverlof hebt gehad, bijvoorbeeld bij een vorige werkgever, dan kan het zijn dat je huidige werkgever vraagt om een verklaring van je vorige werkgever omtrent je al opgenomen ouderschapsverlof. Het is namelijk niet zo dat je dus weer opnieuw ouderschapsverlof kan opnemen vanaf nul als je het al hebt ‘opgebruikt’ bij een vorige werkgever.

Financiële gevolgen

Toen ik tegen Jop zei dat ik minder uren wilde werken, was zijn eerste reactie: ‘Maar dan hebben we minder te besteden.’ Ja, dat is een zure appel om doorheen te bijten, maar ons gezinsleven is me meer waard dan die paar honderd euro die ik nu ‘misloop’ in de maand. We kunnen de vaste lasten betalen, maar we zullen iets minder uitbundig moeten zijn met terrasjes, aankopen en vakanties. Dat houdt in dat ik dus deze maand helaas niet weer een nieuwe agenda kan kopen. Gelukkig heb ik net op tijd die roze slaapbank voor mijn kantoor weten te veroveren.

Doorbetaald bij ouderschapsverlof?

De meeste mensen worden niet doorbetaald als zij ouderschapsverlof opnemen. De werkgever is niet verplicht om jou door te betalen. Jop had geluk: zijn werkgever betaalde 50% van zijn ouderschapsverlof door. Of je pensioen opbouwt tijdens het verlof, is afhankelijk van je pensioenregeling. Vakantiedagen bouw je sowieso niet op over deze periode.

Je kan altijd, nog voor je de keuze hebt gemaakt, laten doorrekenen wat je misloopt qua salaris. Weeg vervolgens dit bedrag af tegen de redenen waarom je minder wilt werken. Kun je nog rondkomen, maar kun je minder sparen of moet je ergens anders op besparen? Dan is dit een belangrijke afweging die je moet maken. Uiteindelijk hebben we gekeken naar wat ik minder zou gaan verdienen. Omdat wij nu eigenlijk nauwelijks letten op wat wij uitgeven aan boodschappen, weinig moeite doen om te kijken of we ergens anders goedkoper uit zijn qua verzekeringen en overige lasten, heb ik het vermoeden dat we er helemaal nog niet zoveel slechter er vanaf komen. En het blije gezichtje van De Kleinste toen hij erachter kwam dat ik ineens op de vrijdag ook thuiskwam, maakte het voor mij helemaal goed.

Wat als je werkgever moeilijk doet?

Wat als je werkgever te veel werk heeft liggen en er helemaal niet op zit te wachten dat jij minder gaat werken? Wellicht is jou verteld toen je deze baan aannam, dat je absoluut niet minder dan een x aantal uren kon werken. Weet dan dat de standaardregeling voor het ouderschapsverlof in beginsel niet geweigerd mag worden. Elke andere vorm mag geweigerd worden, maar alleen als de werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen kan aantonen.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *