fbpx    

Minimalistisch sinterklaas vieren met deze 7 cadeautips

Minimalisme is hipper dan ooit en lijkt niet geheel samen te gaan met de feestmaanden waarin we niets liever doen dan ons geld over de balk te smijten. Is het nog wel mogelijk om sinterklaas of kerst te vieren met cadeautjes? Of is dit gewoon niet duurzaam en beloon je de consumptiemaatschappij toch te fanatiek? Vrees niet! Je kan gerust Sinterklaas vieren, je past gewoon je cadeaus aan! Met deze cadeau-ideeën kun je gewoon sinterklaas vieren en ook nog een beetje duurzaam zijn of die minimalistische medemens blij maken!

Cadeaubonnen of een beleving

Het lijkt wellicht wat saai om te geven, maar cadeaubonnen zijn enorm populair om te krijgen! Het voordeel van cadeaubonnen, van welke winkel dan ook, is dat de ontvanger zelf iets kan halen wat hij of zij graag wil. Zo weet je zeker dat ze het product ook daadwerkelijk gebruiken. Je kan trouwens ook gaan voor een belevingsbon, bijvoorbeeld een high tea of een borrel die je met elkaar kan doen. Het gaat om de herinneringen, niet om de spullen, toch?

Een Sim Only abonnement

Een Sim Only abonnement cadeau doen klinkt in eerste instantie wat gek, maar als je er wat langer over nadenkt, is het best een logisch cadeau. Je kan dit cadeau namelijk bijvoorbeeld geven aan een ondernemer die eigenlijk haar zakelijke leven en privéleven moet scheiden: dit begint bij de telefoon. Verder is dit cadeau ook geschikt voor in tablets als je op reis gaat met jonge kinderen zodat ze ongestoord YouTube Kids kunnen blijven kijken en niet jouw data leegtrekken. En trekken jouw kinderen onderweg jouw data leeg door middel van YouTube Kids op hun tablet? Dan is een Sim Only Internet van Simyo een echte aanrader. En daarnaast is het ook nog eens geschikt voor tieners die toe zijn aan hun eerste telefoon. Een telefoon kun je – wel zo duurzaam – tweedehands kopen.

Tweedehands cadeaus aka ‘lekker vintage’ of ‘preloved’

Ik had het al even over een tweedehands telefoon. Mijn zakelijke telefoon is een tweedehandse One Plus 3 die ik heb gekregen van Jop waar ik prima mijn mail, WhatsApp en telefoontjes op kan afhandelen. Ik heb hiervoor dus ook een Sim Only abonnement aangeschaft.
Je kan echter nog veel meer tweedehands cadeau doen! Als je Sinterklaas viert met een groep, kun je met elkaar afspreken dat je kijkt wat van jezelf nog prima is, maar wat je niet meer gebruikt en waar je iemand anders waarschijnlijk erg blij mee maakt. Te denken valt aan mooie decoratiespullen die je nauwelijks hebt gebruikt of boeken die je één keer hebt gelezen. Daarnaast kun je natuurlijk ook in kringloopcentra kijken voor leuke tweedehandse cadeaus. Noem de cadeaus trouwens niet tweedehands, maar ‘preloved’ of ‘vintage’. Dan klinkt zelfs het meest afgeragde ding nog prachtig.

eBooks

Ik koop bijna geen gedrukte boeken meer. De reden hiervan is dat ik vervolgens weer kasten nodig heb om ze op te bergen en op vakantie niet weet welke boeken ik nou mee moet nemen en uiteindelijk zeven boeken in mijn tas prop, waar ik er geen enkele van lees, omdat ik bedenk dat ik een ander boek wil lezen. Dit is waarom ik steeds meer investeer in ebooks. Ik moest even wennen aan het idee om een ebook te kopen of cadeau te doen. Hardcover voelt toch wat echter, maar het wordt steeds populairder om digitale cadeaus te geven. Al is het alleen maar omdat het gewoon echt beter voor het milieu is.

Het voordeel van eBooks is dat je ze zowel op je telefoon, als op je laptop als op je eReader kan lezen!

Bibliotheek- of filmabonnement

In Nederland sluiten we steeds meer abonnementen af. Het voelt misschien als weggegooid geld, maar bedenk je dat je hiermee eigenlijk een dienst huurt totdat je het niet meer nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je dingen met elkaar deelt, te denken valt aan boeken bij de bibliotheek, films die je bekijkt via Netflix of een andere dienst of bijvoorbeeld Storytel waar je boeken kan luisteren. Je kan vaak eenvoudig een maand cadeau geven van een bepaald abonnement. Of je geeft een cadeaubon van deze dienst. Een abonnement voor de bieb voor een maand cadeau geven kan vaak niet, maar je kan hier altijd naar informeren.

Ga voor no waste badproducten

Zeg eens eerlijk, hoe vol ligt jouw badkamer met badproducten? Vanaf je twintigste wordt het hip om badproducten cadeau te krijgen. Van bodylotions tot douchegels en bruisballen: het houdt niet op. Het is natuurlijk allemaal fantastisch – ik kan me de laatste keer dat ik douchegel heb gekocht, niet meer herinneren – maar als ik alle verpakkingen bij elkaar zie, moet ik wel een beetje huilen. Wat een plastic! Mocht je niet weten wat je cadeau kan doen, ga dan voor badproducten. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar als je een beetje rekening wil houden met het milieu, ga dan voor no waste badproducten. Dit zijn badproducten die niet in verpakkingen zitten, dus bijvoorbeeld solid shampoos en zeep wat je onder de kraan houdt en zo kan gebruiken. Je kan dit altijd vinden bij Lush, maar steeds meer winkels bieden dit – gelukkig maar – aan!

Steun een goed doel

Je kan er voor kiezen om helemaal geen materialistisch cadeau te geven, maar juist iets te steunen. Zo roept Jops vader al jaren dat hij alles heeft. Omdat we hem toch wel iets cadeau willen geven met de feestmaanden, doneren we vaak een bepaald bedrag aan een goed doel waar hij zich helemaal in kan vinden. Door dit op een kaart te schrijven, heb je wel het idee dat je echt iets geeft en houd je ook rekening met wat de ontvanger belangrijk vindt!

Sinterklaas vieren in een minimalistisch tijdperk kan dus prima, je past alleen je cadeaus er op aan en wordt daardoor bewuster en creatiever!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *