fbpx    
moeders hebben geen tijd voor griep

Moeders hebben geen tijd voor griep

14 februari 2018

Hoewel menig persoon me te oud zou vinden voor sprookjes, speld ik mezelf graag wat fabels op de mouw. De afgelopen dagen stond dat in het teken van de griep. Beter gezegd: de griep weigeren.

 

Ik heb namelijk eenvoudig weg geen tijd om de griep te hebben. Het past niet in mijn planning. Toen ik afgelopen zaterdag wat slapjes wakker werd na een nachtje carnaval met de buurt en dit niet kwam door een kater, sprak ik de denkbeeldige griepmeneer (waarom het een meneer is in mijn hoofd geen idee, maar accepteer het nu maar) streng toe. Ik heb geen tijd voor griep. De Kleinste had een nachtje gelogeerd bij opa en oma en aangezien ik pas na het middaguur wakker was geworden, hield dat in dat ik echt niet zoveel tijd had om alles te doen wat ik nog moest doen én De Kleinste op te halen. Ik worstelde me door de zaterdag heen. Ik heb zondag niets anders gedaan dan Toy Story kijken en alle guilty pleasures terug te kijken van de week ervoor.

 

En toen begon de werkweek. Dapper snuitend, snuivend, niezend en met kleine oogjes worstelde ik me door de dag, met als klap op de vuurpijl een rit naar Amsterdam voor een conferentie waar ik net van terug ben gekomen. 140 kilometer met een goed luisterboek, genoeg tissues en koffie uit ons nieuwe koffiebonenapparaat wat echt te smerig voor woorden is, ja, ik ben er zo één.

 

Op de vraag van collega’s maandag waarom ik niet ziek in bed lag, was mijn antwoord: “Omdat ik een conferentie heb morgen en woensdag”. Die twee volgende dagen heb ik als een zeehondimitator, met desinfecterende handgel, duizend tissues én alle servetjes in de venue doorstaan.
“Dus lekker uitzieken morgen?” vroeg iemand me vanochtend. Ik ben morgen namelijk vrij. Ik snoof.
“Natuurlijk niet. Heb allemaal afspraken staan morgen. Heb geluk dat De Kleinste een dagje bij opa heeft. En vrijdag werken. En in het weekend is De Kleinste thuis. Ziek zijn met een peuter om je heen is ondoenlijk. En dan is het weer een werkweek. Weet je, ik heb geen tijd om ziek te zijn.”

 

Opgetrokken wenkbrauwen en een blik vol medeleven. Een lachende suggestie om dan de griep maar te vertellen dat hij niet aan míjn deur moet komen en een nieuw servet wat wordt aangereikt voor ik iemands quinoasalade ondernies.

Geen tijd

Je kan er om lachen of je kan je hoofd er om schudden, maar ik ben niet de enige die geen tijd heeft voor de griep. Toen ik op de middelbare school zat en zelfs op het HBO, kwam ziek zijn soms echt als geroepen. Even een paar dagen geen school, en nog een dagje erachteraan plakken om ongegeneerd de Sims te spelen. Ondertussen vind ik ziek zijn maar een gedoe, want:

 

  1. ik heb een leuke baan waar ik eigenlijk geen dag van wil missen;
  2. op maandag en dinsdag is de gastouder bij ons thuis. Ziek zijn als De Kleinste thuis is met de gastouder is niet heel relaxed. Voel me dan opgesloten in mijn eigen slaapkamer;
  3. ik ben doorgaans op woensdag vrij en heb ik mijn mamadag en kost ziek zijn me te veel energie met een peuter erbij;
  4. op vrijdag heeft Jop zijn papadag waardoor ik ook niet relaxed ziek kan zijn, want dan is de Kleinste ook thuis en je kan het een peuter niet kwalijk nemen dat het feest lijkt als zowel papa als mama thuis is en zie punt 1;
  5. in de weekenden hebben we leuke plannen want weekend;
  6. blijft over: donderdag. En laat dat gewoon niet uitkomen, want punt 1.

Kortom: rest me maar één conclusie. De griep komt hier niet in.

En? Heb je hem buiten de deur gehouden? Meneer Griep?

Nou, eigenlijk niet, ben ik bang. Hoewel ik steeds keihard riep dat ik geen tijd had, lag ik met koorts in een hotelkamer. Douchte ik op 48 graden, kreeg ik een voorraad paracetamol van de hotelreceptioniste mee en vroeg één van mijn collega’s nadat ik appte dat ik veilig thuis was gekomen, of ik al neusspray had gehaald. Toen besefte ik het me: ik heb helemaal niets buiten de deur gehouden. Ook al heb ik geen tijd voor de griep en raas ik maar door, dat houdt niet in dat de griep geen tijd maakt voor mij.

Mijn welgemeende excuses

Mijn welgemeende excuses aan eenieder die de afgelopen dagen in aanraking is gekomen met de griep dankzij of via mij. Ik deed het niet expres. Eigenlijk had ik in bed moeten blijven. Maar ja, ik heb nou eenmaal geen tijd om de griep te hebben.

 

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *