fbpx    

Sporten? Zo motiveer jij jezelf!

18 september 2018

Eén van mijn terugkomende voornemens elk jaar, is dat ik wil afvallen. Net als half-Nederland met mij, geloof ik. Ik begin altijd vol goede moed met een prachtige hardloopoutfit, koop gezond eten en vertel thuis alle redenen waarom ik het sporten wil volhouden. Maar toch, ergens na enkele weken, verval ik weer in oude gewoonten. Aan het einde van het jaar ben ik hooguit één kilo afgevallen en kan ik nog steeds de 5 kilometer niet hardlopen. Nu de dagen korter worden, pepernoten alweer in de schappen – en in mijn kast – liggen en de lekkernijen van kerstmis ook om de hoek liggen, wordt het tijd om wat motivatie in mijn kont schoppen. En misschien motiveer ik jou er ook meteen mee!

Waarom wil je sporten?

Voor je begint met een hardloopschema, of het kopen van prachtige nieuwe (roze!) Adidas Ultra Boost hardloopschoenen, is het belangrijk te weten waarom je wilt sporten. ‘Ik wil afvallen’ alleen is vaak niet motiverend genoeg om ook daadwerkelijk het sporten vol te houden. Schrijf tenminste drie redenen op waarom je wilt sporten en/of afvallen. Alleen bedenken is niet genoeg. Je moet het ook echt opschrijven. Doelen haal je vaak sneller als je ze opschrijft. Mijn redenen zijn:

  • Ik wil een gezond BMI bereiken, omdat ik zwangerschapsvergiftiging heb gehad en hierdoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten heb. Als ik een gezond gewicht heb, is deze kans een stuk kleiner.
  • Ik wil afvallen, omdat ik PCOS heb. Hierdoor heb ik last van vervelende klachten. Deze kunnen verminderd worden, of zelfs weggaan, bij een gezond gewicht.
  • Ik wil een goede conditie hebben, zodat ik niet al moe ben als ik pas net mijn bed uitkom. Daarbij wil ik dat mijn kindje later kan zeggen dat mama altijd actief was en veel speelde met hem.

Zet doelen

Ken je dat? Dat je maar geen nieuwe kleding koopt voor jezelf, omdat je vindt dat je eerst tien kilo moet afvallen en je anders voor niets geld uitgeeft? Het gevolg is dat je dus nooit lekker in je vel zit. Niet nu, want je hebt geen mooie kleding, en ook niet over twee maanden, want dan zit je hoogstwaarschijnlijk nog op hetzelfde gewicht als nu. Geheelonthouding werkt niet. Net als dat je jezelf op een crash-dieet zet. Trust me, I know. Het is eventjes fijn als die kilo’s eraf vliegen, maar na een paar weken heb je het wel gehad met dat beperkte eten. Gevolg: je vreet jezelf vol met stokbrood, chocolade en nog meer suikers. Af en toe cheaten is oké. Zolang je cheatmoment niet elke dag is en dan ook nog eens 8 uur duurt. Dat schiet dan weer niet op. Vertrouw me, ik heb dit uitgeprobeerd. Het levert je niet veel op, behalve nieuwe kleding in een maatje groter.

Het belang is om kleine doelen te stellen. Geef jezelf een cadeautje als je een bepaald gewicht, of bepaalde omtrek, of misschien een bepaald aantal kilometers of minuten hardlopen, hebt gehaald. Op deze manier motiveer je jezelf veel meer. Zo heb ik mezelf een nieuwe portemonnee gegeven toen ik op mijn gewicht van voor de zwangerschap zat. Elke keer als ik nu naar de portemonnee kijk, heb ik daar positieve associaties mee.

Dat betekent automatisch ook dat je jezelf niet moet straffen als het een keer misgaat. Heb je een keer een stukje taart gegeten? Of de hele doos mét slagroombus? Bedenk je dan dat je morgen gewoon weer verder kunt waar je was gebleven. Het is niet anders. We pakken de draad opnieuw op.

Vind steun

Het helpt altijd als mensen in je omgeving meedoen of dezelfde doelen als jij hebben. Zo begon ik vorige maand met #Fitmom en hoewel mijn motivatie na een tijdje weer wegzakte, vanwege vakanties, is die nu weer (bijna) helemaal terug. Waarom? Omdat ik elke dag via Facebook berichten zie van andere vrouwen die ook het traject van #Fitmom doen. Door samen het leed, maar ook de lol, te delen, wordt het een stuk draaglijker. En zelfs leuker!

Maak het leuk

Ja, leuk. Maar ja, hoe houd je het allemaal vol én houd je het leuk als je bed te warm is om op te staan voor dat hardlooprondje? Of als die lekkere, maar ongezonde, ijskoffie je aanstaart op de menukaart bij een café? Dit is een zoektocht. En dat is er één van elke dag. Bedenk je dat je waarschijnlijk supertrots bent op jezelf als je gewoon wel je bed uitkomt en gaat hardlopen. Bedenk je dat die douche na je hardloopsessie echt goddelijk zal zijn en dat je daarna de deur niet meer uit hoeft. En als je nu nog steeds denkt: ik kan ook douchen als ik eindelijk mijn bed uit ben gekomen – dan heb ik hier wat tips voor je om het écht leuk te maken!

Sport met je peuter

Sporten is voor je peuter nog niet iets stoms. Het is zelfs ontzettend leuk om te spelen en rennen met mama! Cardio doe je al eenvoudig door samen in de tuin te spelen. Speel tikkertje, zet hem op zijn fietsje en ga racen, zet hem achter op je eigen fiets en ga een rondje fietsen en vertel daarbij wat je ziet: je kind is echt een gewillig sportmaatje. Daarnaast zijn er ook tal van andere oefeningen die je kan doen: vliegtuigje spelen waarbij je je kindje op je optilt, je kind in de lucht gooien, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zorg voor een mooie outfit en fijne muziek

Sporten in je eentje? Dit doen in een slobberige broek die afzakt, met schoenen die voor geen meter zitten en zonder muziek: dat werkt echt niet. Als je elke drie stappen je broek op moet trekken en je app crasht, geef je het logischerwijs een volgende keer op. Belangrijk is dat je dus de randvoorwaarden van het sporten goed regelt. Zorg voor een toffe playlist op Spotify, regel een goede app om mee te sporten en trek je mooiste (en beste!) sportkleding aan. Ik kan het belang hiervan niet hard genoeg onderstrepen. Ik sportte altijd op sportschoenen van twee tientjes. Een tijdje terug kocht ik echt goede hardloopschoenen en hoewel ik dacht: jemig, dit kom ik financieel nóóit te boven, merkte ik het met het eerste rondje hardlopen al: ik liep sneller, beter en had geen pijn. Daarnaast, roze hardloopschoenen? Sign me in!

Als je zwanger bent, is het trouwens echt belangrijk dat je goede sportkleding voor je zwangere lichaam koopt. Juist omdat je comfortabel wil sporten!

Ik houd van mijn roze hardloopschoenen, had ik dat al gezegd? 😉 Combineer het met een leuke outfit, een hoge staart en eventueel primer en je gezicht vol make-up en je bent niet alleen klaar om te sporten, maar je ziet er ook nog eens fabulous uit. Ik wil hierbij benadrukken dat je je dus niet opmaakt voor iemand anders. Dit doe je voor jezelf. Ter motivatie. Helemaal als je, net als ik, het leuk vindt om je zelf op te maken. Vertel jezelf dat je je hardloopschoenen, en de rest van je outfit, ook echt alleen aandoet bij het sporten, zo ben je elke keer toch weer een stuk gemotiveerder om te sporten.

Beloon jezelf

En als allerlaatste tip ter motivatie: beloon jezelf na een sessie sporten. En dan bedoel ik niet door een ongezonde milkshake te brouwen voor jezelf. Dit doe je door gezond eten, je favoriete slobbertrui, een kop thee en dikke sokken, een boek of Netflix.

Mocht je mijn avonturen met betrekking tot sporten – en ontspannen – niet willen missen, volg me dan op Instagram. Hier verschijnen regelmatig mijn struggles, onder het mom van gedeelde smart is halve smart.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *