fbpx    

Naar de Efteling met een peuter

21 maart 2019

Naar de Efteling met een peuter lijkt een stuk minder leuk dan met je (volwassen) vrienden. Je kan bijvoorbeeld een beetje moeilijk de Python in, ook al beloofde de Efteling een Maxi-Cosi-zitje te plaatsen in de achtbaan. Ook zal je peuter het niet heel erg kunnen waarderen om een uur in de rij te moeten staan voor de Droomvlucht. En jij al evenmin. Toch is het zeker de moeite waard om met je peuter naar de Efteling te gaan. Met deze tips maak je van je dagje uit zeker een succes!

Ga met vrienden die ook kinderen hebben

Mocht je niet zo vaak in de Efteling komen en wil je toch wel graag de achtbanen uitproberen, of je eerste tongzoen in de Vogelrock overdoen met je partner: ga dan samen met vrienden naar de Efteling. Nog leuker is het als zij ook een kindje hebben van de leeftijd van jouw peuter. Dit maakt een dag pretpark een stuk relaxter. Andere ouders snappen het namelijk dat jij op de grond naast je peuter ligt als hij een driftbui heeft. Ze snappen het ook dat je peuter in zijn ‘zelf doen, maar je moet me wel helpen’ fase zit. En ze denken mee over welke attracties leuk zijn. Daarnaast vinden ze het ook totaal acceptabel als er maar vier attracties gedaan kunnen worden, omdat er nu eenmaal afleiding is door alles wat te zien is. Zoals eendjes. En water. En nog meer eendjes.

Vul die luiertas en neem de buggy mee

We hebben de peuter zoveel mogelijk laten lopen die dag, maar er waren momenten dat hij het niet meer zag zitten en letterlijk op de grond ging liggen. Je kan twee dingen doen op dat moment: je gaat ernaast liggen, of je zet je kind in de buggy. Het maakt niet uit wat je kiest, je kind gilt toch wel op dat punt. Hoewel De Kleinste nog een dutje doet tussen de middag, was dat onmogelijk in de Efteling. Hij wil graag alles zien, waardoor hij tegen drie uur bijna omviel en chagrijnig, maar slaperig, in zijn buggy zat.

naar de Efteling met peuter
Als je kind een driftbui heeft, ga er dan rustig naast liggen. Is niet raar. Is echt niet raar.

Ik vergeet dus altijd een verschoonmatje in de luiertas te doen. Dat houdt in dat ik vervolgens mijn kind op mijn jas verschoon in een verschoonruimte. Niet alle ruimtes hebben namelijk standaard een kussentje liggen, waardoor je kind op hard plastic ligt. Daarnaast is het natuurlijk niet zo hygiënisch om dat kind te verschonen op een ondergrond waar je niks op kan leggen qua papier. Dus: neem je verschoonmatje mee. En verder handig: extra kleren, toetendoekjes, billendoekjes, genoeg luiers en iets van speelgoed. Daar kan je kind dan mooi mee spelen als je in de rij even moet wachten. Of als je wilt eten en je kind liever speelt, dan eet.

Kijk naar de attracties – oftewel: ga NIET in de traptreintjes

Bepaal vooraf in welke attracties je wel of niet wil. De draaimolen, Carnaval Festival en de Droomvlucht zijn perfecte attracties voor peuters. Het Kinderspoor, ook wel traptreintjes genoemd, is een attractie wat leuk lijkt, maar een drama is. Voor de ouders dan. Je peuter kan namelijk niet bij de trappers, wil wel trappen en wordt boos. Waardoor jij als moeder als een gek aan het trappen bent in de hoop dat je er gauw weer uitkan. Ik ga naar een pretpark om lui in attracties te zitten. Niet. Om. Te. Fietsen. Je middelvinger opsteken naar je man die vrolijk aan de kant staat te zwaaien: pas ermee op. Er zijn namelijk overal kinderen. En ouders, die jou chagrijnige blikken toewerpen.

Je kijkt heel anders naar de details in het park

De eerste paar minuten had De Kleinste alleen maar oog voor de eendjes. Er was zoveel moois te zien in het park, maar meneer wilde graag de eendjes laten zien aan ons. Ik besloot dat dit totaal oké was en ben maar naast hem gaan staan om de eendjes te bewonderen. Wel in de hoop dat hij uiteindelijk de aandacht zou verliezen en al het andere zag in het park. Dat gebeurde ook: Langnek was favoriet, de Fakir was favoriet, ook al leerde ik de peuter per ongeluk foutief aan dat het een tapir op een tapijt was. Een tapir is dus een miereneter. Mijn verwarring was niet zo gek, want tapijt – tapir. Maar een FAKIR zit op een tapijt. Niet een tapir.

We hadden een driftbui bij de waterlelies, want ja, we moeten natuurlijk blijven kijken, ook al is het al afgelopen. We vonden een gecrashte bezem in de boom, waarvan De Kleinste en Jop tegelijkertijd zeiden dat mama in de boom gecrasht was op haar vliegende bezem. En uiteraard sloegen we de speeltuin zo snel mogelijk over. Wat? Je denkt toch niet dat ik €42,- neertel om mijn kind vervolgens in een speeltuin te laten spelen? Dat doet ie maar op een ander moment.

En opeens valt je op hoeveel paddestoelen er in het Sprookjesbos staan: ‘mama, passetoel! Oh, nog een passetoel! Grote passetoel! Krak, passetoel!’

Ga op een rustige dag

Peuters zijn niet zo goed in wachten. En aangezien wachtrijen vaak bestaan uit hekjes waar je peuter onderdoor kan kruipen, wil je voorkomen dat je continu zelf achter je peuter aankruipt, of een soort lokroep creëert wat bestaat uit: ‘liefje, kom maar hier, koekje? Koekje? Kijk, mama heeft een koekje, kom maar hier’. Om dit te voorkomen, kun je het beste op een rustige dag gaan. Je kindje is nog niet leerplichtig, dus neem een vrije dag van het werk als dat mogelijk is en ga op een rustig moment. Zo omzeil je lange wachtrijen. Op de website van de Efteling kun je zien wanneer de rustige dagen verwacht worden.

De Kleinste bij de Droomvlucht

Als je je dag echt af wilt maken, kun je een dag Efteling trouwens afsluiten door te slapen bij de brandweer in Kaatsheuvel!

Wat het nog leuker maakt – je peuter is gratis!

Onder de vier jaar zijn kinderen gratis. Hiep hiep hoera! Dan kun je dit geld mooi uitgeven aan een souvenir. Eén tip: wij hadden onze peuter een cadeautje beloofd. We kwamen er alleen achter dat de meeste nuttige en leuke cadeaus uit de Efteling toch wel boven de tien euro liggen. Bedenk je dus goed of je deze belofte wilt maken van tevoren. Belofte maakt schuld, dus dag geld!

Je dagje Efteling wat goedkoper maken

Ik snap het, €42,- voor een kaartje is veel geld. Gelukkig kan je op verschillende manieren geld besparen! Je kan ervoor kiezen je eigen eten mee te nemen. Daarnaast krijg je, als je met iemand gaat die een abonnement heeft, 50% korting op de entree. Je kind onder de 4 jaar is dus gratis, maar je moet, op verzoek, wel kunnen bewijzen dat je kind jonger is dan 4. Verder zijn er altijd spaaracties bij supermarkten. En als je online je kaarten besteld, ben je 2 euro goedkoper uit!

Je kan er ook voor kiezen, zoals wij, dat je niet zo vaak naar de Efteling gaat, en dus niet zoveel op het geld let. Ik kan je dan wel verzekeren dat je voor je het weet, zo 100 euro uitgeeft, exclusief entree en parkeren. Een budget stellen voor jezelf is dus slim!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *