fbpx    

Ontspannen op autovakantie met jonge kinderen

23 april 2019

Ontspannen op autovakantie met jonge kinderen, begint met een goede voorbereiding. Je leeft waarschijnlijk al maanden toe naar je vakantie met je gezin en droomt van de perfecte en ontspannende autoreis naar je bestemming toe: lachende kinderen op de achterbank, verse broodjes en idyllische taferelen terwijl je door bergdorpjes stuurt. De realiteit is over het algemeen dat je tien minuten nadat je vertrokken bent, hoopt dat iedereen levend aankomt en je niet hoeft na te denken over scheiden van je partner omdat hij niet naar je luistert waardoor je waarschijnlijk nog voor je de grens over bent, al een keer of tig verdwaald bent. Waar je tien jaar geleden je alleen nog maar druk hoefde te maken om je partner, die gelukkig zichzelf kan redden, moeten jullie ook nog kinderen vermaken op de achterbank. Hoe je je autoreis overleeft met een peuter, dat weet je ondertussen wel. Maar kan die reis ook iets ontspannender zonder gehuil en haren die uitgetrokken worden? In het laatste geval ben jij het waarschijnlijk zelf die jouw eigen haren maar uittrekt, van ellende. Wij hebben ondertussen vaak zat lange autoritten met een peuter overleefd, dat ik nu zelfs weet hoe het ontspannen kan. Ja, echt!

Regel goede randvoorwaarden: ontspannen de auto in

Ontspannen de vakantie inrijden, begint met een goede voorbereiding. Dat houdt in dat je niet alleen checkt of je alle bagage mee hebt, maar ook dat er geen rare lampjes op je dashboard branden. En als ze branden, dat je weet waarom het brandt en of het betekent dat je op een verlaten landweggetje moet wachten op de Duitse ANWB en wellicht ter plaatse een abonnement moet afsluiten. Het betekent ook dat je checkt of je EHBO-doos compleet is en of je dingen als de gevarendriehoek en hesjes in je auto hebt liggen. Maak van tevoren een playlist met liedjes op Spotify die jij en je partner in ieder geval kunnen waarderen en zorg ervoor dat je de route hebt uitgestippeld.

Update je navigatiesysteem

Als je geen Google Maps gebruikt, zorg dan dat je navigatiesysteem is geüpdatet. Apple Maps raad ik af. Zo belandden wij eens aan de grens van een weiland en moesten we volgens Apple nog 5 kilometer lopen om in Disneyland Parijs te komen. Ik kan je verzekeren dat je niet door een weiland hoeft te banjeren om in Disneyland Parijs te komen.

Checklist voorbereiding van de autoreis

  • een complete EHBO-doos;
  • een playlist met muziek die de volwassenen in de auto kunnen waarderen;
  • geüpdatete navigatie die je kan vinden op www.auto-onderdelen24.nl;
  • controle van de auto: bandenspanning, lichten, lampjes op het dashboard etc.

En zorg natuurlijk ook dat je je bagage in de auto legt. Wij pakken de auto vaak de dag van tevoren in. Om dit in alle rust te kunnen doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je peuter op de weg rent en wilt ‘helpen’, kun je ervoor kiezen om een oppas te regelen voor de tijd dat je de auto inpakt. Zo kan jij je concentreren op de auto.

Ontspannen in de auto

De autoreis zelf ontspannen maken, doe je door heldere afspraken te maken. Zo is het handig om van tevoren te weten wie rijdt en als je met je partner op vakantie gaat, of jullie afwisselen of niet. En als jullie afwisselen, na hoeveel kilometer dat dan is. Besluit waar je stopt om eventueel te eten, luiers te verschonen, te tanken en van chauffeur te wisselen. Door dit helder te hebben, weet jij meteen wanneer je je ogen even dicht kan doen! Eventueel met nekkussentje zodat je heerlijk kan ontspannen.

Leg al het benodigde binnen handbereik

Je zult zien dat als je nog niet de straat uit bent, je peuter al begint te gillen dat hij honger of dorst heeft. Of dat hij zijn speen wilt hebben omdat hij moe is en wilt slapen. Een parkeerplek moeten opzoeken omdat de speen achterin ligt, kan best als je nog niet op de snelweg rijdt. Maar ik garandeer je dat de eerste parkeerplek op de snelweg ineens 100 kilometer verderop lijkt te liggen als je kind nu. die. speen. wilt. mama. Je bent bijna geneigd om maar op de vluchtstrook te stoppen en met gevaar voor eigen leven die speen uit de kofferbak te vissen, omdat dat nog minder erg lijkt dan dat gekrijs. Niet doen: leg die speen voorin. Net als eventuele knuffels, koekjes, drinken (geen appelsap, daar kunnen kinderen behoorlijk misselijk van worden in de auto of van gaan laxeren) en doekjes. Want zelfs als ze niets in hun handen hebben, zien ze er binnen de kortste keren uit alsof ze in een zandbak hebben gerold terwijl ze een komkommer aten.

Checklist binnen handbereik in de auto

  • drinken en snacks in een autokoelkast;
  • knuffel;
  • doekjes;
  • eventueel de speen;
  • een veilige autostoel;
  • eventueel een nekkussentje voor jezelf.

Vermaak in de auto

Er is een reden dat er tegenwoordig auto’s worden geleverd met beeldschermen in de hoofdsteunen. Gelukkig zijn die schermen en dvd-spelers ook los te koop. Vermaak is misschien nog wel één van de belangrijkste dingen. Je kan kiezen om een luisterboek op te zetten, maar als je liever geen zin hebt om mee te genieten, is een dvd opzetten natuurlijk ook prima. Als je niet elke twee minuten omgedraaid in je stoel wil zitten om de koptelefoon goed te doen op de oren van je peuter, kun je ook kiezen om ander speelgoed mee te geven: denk aan boekjes, Duplo, knuffels of tekenspullen. Het nadeel is alleen dat er mee gesmeten kan worden. En ik kan je garanderen dat het niet chill is om, terwijl je in de gordel hangt, de neerwaartse hond te moeten doen onder de stoel van je partner om daar net dat ene rode kleurpotlood vandaan te moeten vissen. Bedenk goed wat je dus mee wilt nemen ter vermaak van je kinderen! Iets speciaals kopen voor in de auto werkt ook goed. Iets nieuws is namelijk altijd goed.

En als je het echt niet meer ziet zitten…

Als je de rit niet meer ziet zitten, bedenk dan dat het voorbij gaat. Je hebt ergere dingen meegemaakt, zoals je bevalling. Er komt een einde aan: adem diep in en uit. Het is voor je kindje ook niet makkelijk om zoveel uur stil te moeten zitten, dus vertel een verhaaltje, zing liedjes, reageer rustig en voor je het weet, slaapt je peuter door het gewieg van de auto.

Enne, fijne vakantie!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *