fbpx    

Ontspannen op vakantie met jonge kinderen

De vakantietijd is weer aangebroken en overal hoor je ouders vooral hopen dat ze tot rust kunnen komen op vakantie, maar er niet op durven te gokken. Je hoort ouders van schoolgaande kinderen verzuchten dat ze opzien tegen de zes weken zomervakantie en je hebt ouders die van ellende maar thuisblijven. Omdat op vakantie gaan gewoonweg kut is. Ik heb het maar even gezegd.

Ontspannen op vakantie? Doe normaal!

Het kan behoorlijk stressvol zijn om op vakantie te gaan, zelfs als je zonder kinderen gaat. Heb je genoeg onderbroeken mee? Heb je nagedacht over het weer? En oh mijn hemel, wat als het de hele vakantie regent? Als je met kinderen gaat, lijkt de stress nog een stuk erger te worden. Dat is alleen al te merken aan de populariteit van de artikelen die eerder op deze blog verschenen over ontspannen de auto in met kinderen.

Ontspannen op vakantie lijkt dus niet te kunnen. Ik zou mezelf niet zijn als ik dit natuurlijk onder de loep nam en het gewoon eens probeerde. En ja: ontspannen op vakantie met kinderen kan. Zelfs – of misschien juist wel – op een camping!

Ontspannen op vakantie met kinderen: ga glamperen

Ik had niet verwacht dat ik dit zou zeggen, maar gek genoeg zorgt het passeren van de slagboom van een camping direct voor een soort vakantiegevoel. Hoewel we niet van het kamperen zijn, kwamen we er gauw achter dat we wel van het glamperen zijn. Glamperen is een samentrekking van het woord glamour en kamperen: je kampeert dus met meer luxe. We verbleven enkele dagen in een luxe tent met bed, televisie, eigen keuken, vaatwasser en aparte badkamer. Toch vonden we onze rust buiten, voor de tent. Terwijl de peuter vol plezier al meteen naar het speeltuintje tegenover onze tent rende, de buurkinderen hoi kwamen zeggen en we het eerste contact legden zonder namen te wisselen, spraken we uit dat het fijn is. Maar waar zit dat fijn hem dan in?

Houd je thuisritme zoveel mogelijk aan

Rust, reinheid en regelmaat. Het is een dooddoener, maar wel waar. Ritme werkt en al helemaal bij jonge kinderen. Kinderen zijn gebaat bij structuur en voorspelbaarheid. Juist jonge kinderen worden vervelend als ze moe zijn of als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Naar een nieuwe plek is spannend, maar als daar ineens heel andere regels gelden dan thuis, dan wordt het nog spannender en ingewikkelder. Natuurlijk kun je bedtijd een half uur of een uur rekken, maar dutjes overslaan die je kindje wel hard nodig heeft of je kind uren later op bed leggen dan normaal, zorgt voor een oververmoeid kind. En oververmoeide ouders.

Spaar zodat je af en toe uit eten kan of een ijsje kan eten

Een vakantie is bedoeld om tot rust te komen en om lekker te genieten. Af en toe een ijsje eten of uiteten, dragen hier natuurlijk aan bij. Ik houd niet van koken en het idee te moeten koken op vakantie vind ik echt vreselijk. Het liefst ga ik dus als we op vakantie gaan, elke dag uiteten. Dat klinkt wat verwend, dat is zo. We sparen ervoor en daarom kiezen we er voor om korter op vakantie te gaan. We kunnen drie weken naar bijvoorbeeld de Seychellen en elke avond zelf koken – alhoewel de Seychellen ook duur schijnen te zijn – of we gaan vijf dagen op vakantie en gaan elke avond uiteten. Het is maar net waar je meer van ontspant.

PS: ja, ik ruil liever een plastic palmboom op een camping in voor het echte werk op een strand waar er strandharkers in dienst zijn. Dat wel.

Doe mee aan enkele activiteiten die georganiseerd worden

Als je naar een camping gaat, is er vaak een animatieteam aanwezig om kinderen te vermaken. Het is ontzettend leuk om je kinderen hiervoor in te schrijven of om te kijken wat er gezamenlijk georganiseerd wordt.

Heb je jonge kinderen? Bedenk je dan dat de meeste animatie op campings voor kinderen vanaf 4 of 5 is. Kampeerdorp de Zandstuve heeft het hele jaar door animatie voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Dit doen ze aan de hand van een vast ritme. Zij snappen dus ook hoe belangrijk de drie R’en zijn voor jonge kinderen! Zo hebben wij geknutseld, gedanst en gespeeld!

Leg je telefoon weg voor een tijdje

We zijn te veel verbonden met onze telefoons. We hebben het misschien niet altijd door of we verzanden vaak in gewoonten die we lang geleden hebben opgebouwd. Een aantal keer tijdens onze laatste vakantie liet ik bewust de telefoon thuis. En nee, ik miste de telefoon niet. Eén keer zei Jop dat hij van een bepaald moment wel een foto had willen hebben, maar toen ik de tweede keer naar het zwembad mijn telefoon meenam, had ik dat ding de hele tijd in mijn hand. Je raadt het al… prachtige selfies, maar frustratie bij het hele gezin, omdat ik met moeite mijn telefoon weg kon leggen. Leg dat ding dus op een plek waar je hem vergeet. Op (of in) de koelkast, in een kluis of waar dan ook. En als je écht bereikbaar wil zijn, schaf dan een telefoon aan wat niets kan, behalve bellen. Zo’n functie waarom de telefoon ooit is bedacht.

Neem spelletjes en boeken mee

Waarom, waarom, wáárom kocht Jop een puzzel van Juf Roos voor De Kleinste? Hij dacht dat het gezellig was. Het klinkt romantisch. Tot die puzzel net wat te ingewikkeld lijkt en de peuter toch wel elke vijf minuten weer met die doos aan komt zetten en je alsnog probeert te puzzelen en hoopt dat de puzzelstukjes niet tussen het hout van de glampingtent verdwijnen en wat een rotpuzzel – ik dwaal af. Even opnieuw.

Het is heel leuk om spelletjes en boeken mee te nemen. Zodra de peuter op bed lag, speelden wij Skip-Bo of lazen we, lekker romantisch, tegen elkaar aan, boeken. Jop een thriller, ik een romantisch verhaal over een heks. Een vakantie is om leuke dingen met elkaar te doen en tot rust te komen. Pak deze tijd hiervoor! Ook als dat betekent dat je misschien een nieuw verstopplekje voor je telefoon moet vinden, zoals in de magnetron, bijvoorbeeld.

Bewonder en ga mee in het enthousiasme van je kind

Als er iets is wat ik heb geleerd sinds ik moeder ben, is dat mijn kind heel anders naar de wereld kijkt dan dat ik dat doe. Alles is bijzonder, van een vogel in de lucht tot iemand in een enorm blauw uilenpak dat dansjes doet. Bekijk waar je kind zo enthousiast van wordt en stel actieve vragen, voor je het weet ga je helemaal mee in alles wat hij ziet en ben jij misschien nog enthousiaster over het nieuwste campingdansje dan je peuter. Kun je hem mooi wel enthousiasmeren met jouw nieuwe kunsten!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *