fbpx    
toilet-urineverlies

Op deze plekken kun je als moeder tot rust komen

Eén van de veelgehoorde klachten van mij en andere moeders – en oké, ook vaders, maar jullie zijn mijn doelgroep niet – is dat er geen rustmoment is in de zogeheten tropenjaren. Waar je baby in het begin continu op je buik wil liggen, zijn kleding vies maakt en aandacht wil, vraagt je peuter elke 2 seconden wat je aan het doen bent en waarom iets zo is. En willen ze mee. Altijd weer mee. Om te helpen of om te zien wat jij doet. Op sommige momenten ben je waarschijnlijk bang dat je kind weer terug in je baarmoeder probeert te kruipen. En op dat moment denk je: Ik. Moet. Rust. Als je op dat punt bent gekomen, heb ik hier wat tips voor je om tot rust te komen. Al is het maar voor 5 minuten.

Op de wc

Dit is onder moeders de favoriete plek om even tot rust te komen, ik weet het zeker. De deur kan op slot. Je kan zitten. En je kan ongegeneerd je telefoon bij je houden. Het enige nadeel is dat je peuter vaak graag bij je wil zijn, om te kijken hoe je naar de wc gaat, of je nou een jongetje of meisje bent en het liefst wil hij je ook helpen afvegen. Mijn tip: ren zo hard als je kan naar de wc, doe hem gauw op slot en neem een bandje op die elke 10 seconden afspeelt: ‘mama is even plassen, ik kom er zo weer aan’. Dan kan jij even je ogen dicht doen, tot tien tellen en weer dóór.

Op de bank terwijl je peuter dokter speelt

Koop een dokterssetje en roep tegen je kind dat je zó ziek bent en je beter gemaakt moet worden. Onze peuter kreeg een paar maanden geleden een dokterssetje van ons, het was een tip van de dokter toen hij zo overstuur was tijdens het spreekuur. Op deze manier kon hij spelenderwijs leren dat het niet zo erg was. Al gauw ontdekte hij dat mama een gewillig slachtoffer is om ziek te spelen, want dat betekent dat mama op de bank moet liggen. Helaas moet ik nog wel elke minuut vertellen dat hij niet al te hard met zijn hamer moet slaan. Ik weet ondertussen wel dat mijn hartslag volgens De Kleinste in mijn grote teen zit. Laat je kind vooral even spelen, dan kan jij een paar minuten je ogen dichtdoen.

In het washok

Oh, dit is mijn favoriet. Mijn absolute favoriet. Het enige wat nog mist, is een grote stoel. Onze wasmachine staat in de kelder. Over het algemeen doe ik alleen de was als Jop thuis is, want anders moet die peuter mee en ben ik mijn verstopplek kwijt. Op momenten dat mijn hoofd overstroomt en ik even geen gegil wil en vooral rust om me heen, dan kondig ik aan dat ik de was ga doen en verdwijn ik in het washok. Ik doe er soms wel een kwartier langer over dan strikt noodzakelijk. Iets met tussen de was even mediteren.

Onder de douche

Douchen is voor zowel Jop als mij een ontspanningsmoment geworden. Maar dan wel los van elkaar. Samen douchen kan niet met een peuter thuis. Dan sta je er ineens namelijk met zijn drieën onder. En heb je vervolgens weer een discussie over geslachtsdelen. Douchen doen we dus kort. We hebben zelfs muziekboxen in de badkamer waar je je telefoon via Bluetooth mee kan verbinden. Zo kun je je favoriete nummer luid afspelen, zodat je het gejengel van je peuter beneden niet hoort die klaagt tegen papa dat hij bij mama wil kijken.

Onder het speelhuisje of in de speelgoedkist

Op de één of andere manier spelen kinderen alleen met speelgoed als jij niet in beeld bent. Anders ben jíj namelijk hun favoriete speelgoed. Daarom, mijn tip: jengelt je kind? Verstop je dan ergens tussen zijn speelgoed. In de speelgoedkist of in of onder het speelhuisje. Noem het verstoppertje spelen, als je het pedagogisch verantwoord wil maken.

Ga aan het werk

En als je echt niet meer kan en meer rust nodig hebt dan die vijf minuten, dan kun je altijd nog meer gaan werken. Of een baan zoeken. Want ik garandeer je, op kantoor kom je vaak iets meer tot rust dan thuis. Zo kun je rustig aan je boterham knagen zonder dat iemand het opeet. En hoef je ook niet aan te kondigen dat je naar de wc gaat. Alleen.

Laad jezelf op, zonder schuldgevoel, want voor je het weet ben je weer vol enthousiasme nepthee aan het drinken, superheld aan het spelen of met Duplo aan het bouwen!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *