fbpx    

Op mijn volgende feestje wil ik weer een photobooth

17 maart 2019

5 jaar geleden trouwden Jop en ik. We overwegen om dit jaar het feestje nog eens dunnetjes over te doen. Hoewel we niet meer hetzelfde budget hebben als toen (hallo baby, koophuis, nieuwe auto en gewenste tripjes naar Disneyland Parijs), staat er voor mij één ding als paal boven water: een photobooth moet er zeker weten weer komen! In januari schreef ik al kort over de photobooth en ik kreeg er wat vragen over: dus een reden om er een blogpost aan te wijden!

Photobooth?

Ken je die fotohokjes van vroeger die op het station stonden? Waar je vijf euro in deed en je vervolgens vier hysterische zwartwit foto’s maakte met je beste vriendin? Deze plakte je dan in je agenda of hing je aan je muur. Met de komst van de smartphone lijken deze fotohokjes meer retro dan iets anders, maar dat is dus juist het leuke! Vijf jaar geleden huurden wij een photobooth voor op onze bruiloft en het was de knaller van de dag, als we de gasten moeten geloven. Uiteraard op het ja-woord na, want dat was episch. En waarom iedereen naar het feestje toekwam.

Voor welk feestje geschikt?

Wellicht ben je photobooths tot nu toe alleen tegengekomen op evenementen of op stations en in pretparken. Je vraagt je dan misschien af voor wie dit allemaal geschikt is. Het antwoord is heel kort: voor iedereen! Wil je een photobooth huren voor je bruiloft? Of wil je de verjaardag van je kind groots maken? Het kan allemaal. Wellicht vier je je jubileum (net als wij!) en wil je het feestje van die jaren geleden evenaren of zelfs toppen: een photobooth is er, gegarandeerd, geschikt voor. De prijs valt reuze mee, trouwens. Een photobooth huren kan al vanaf €295 euro.

Photobooths zijn echte feestmakers

Op onze bruiloft werden veel muziekstijlen gedraaid. En lang niet alle stijlen worden door iedereen gewaardeerd. Normaal heb je dan altijd een groepje gasten die verveeld in een hoekje moordende blikken op de DJ werpt. Of wordt er geklaagd bij de ceremoniemeester of het bruidspaar. Het voordeel van een photobooth? Mensen hebben altijd wat te doen – helemaal als ze de props vinden die bij de photobooth worden bijgeleverd.

Overigens, als er geen props bijgeleverd zijn, verdwijnen stropdassen, maskers gemaakt voor toespraken en hoeden van vaders ineens en deze worden altijd in de buurt van een photobooth teruggevonden. De bruid is er vaak ook te vinden. Ik spreek uit ervaring!

Wat doe je met de foto’s?

Je kan ervoor kiezen of de gasten de foto’s zelf mogen meenemen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze zelf te houden. Op onze bruiloft werd elke fotostrip tweemaal afgedrukt: één keer voor in het gastenboek en eentje mochten de gasten meenemen.

Als je de foto’s zelf houdt, kun je ervoor kiezen om mensen de foto’s op een groot canvas te laten plakken of prikken. Dit canvas is een echte blikvanger op je toilet, in je hal of wellicht zelfs je slaapkamer.

Je kunt er ook voor kiezen om een gastenboek neer te leggen. Vooral op een bruiloft is het erg gebruikelijk dat er een gastenboek is. Leg lijm en pennen klaar en leg aan één of twee mensen uit dat je het leuk vindt als mensen hun foto in het gastenboek plakken. Leg het boek in de buurt van de photobooth. De rest volgt dan vanzelf als ze in de rij staan en het gastenboek zien!

Ons gastenboek heeft nu nog steeds een prominente plek in de woonkamer. Het boek sluit niet meer zo goed, omdat het zo dik is geworden van de foto’s!

Een leuk bedankje op je bruiloft of als cadeautje op een verjaardag

Het is vaak gebruikelijk om een bedankje op je bruiloft mee te geven aan je gasten. Op een kinderverjaardag is het dan weer gebruikelijk om iets van een snoepzakje mee te geven. Hoe leuk is het als je een herinnering kan meegeven in de vorm van een foto? Helemaal als je de fotostrip personaliseert! Zo had Jop voor onze bruiloft zelf de strip ontworpen en was dit in stijl met de website die we hadden gemaakt voor de bruiloft.

Waar moet je op letten als je een photobooth huurt?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je een photobooth huurt voor je epische feest:

Denk aan een gastenboek

Als je een herinnering wilt die ervoor zorgt dat je vijf jaar na dato nog een glimlach op je gezicht tovert, denk dan aan een gastenboek of iets anders waar je de foto’s wilt bewaren. Denk daarnaast ook aan pennen, prittstift of plakstrips zodat je gasten een berichtje kunnen achterlaten.

Denk aan de achtergrond

Denk aan een goede achtergrond! Er zijn photobooths die letterlijk hokjes zijn. Dit is natuurlijk prima, maar hier heb je dan maar plek voor maximaal vier mensen. Je kan spelletjes spelen als: ‘hoeveel mensen passen er samen met een bruidsjurk in een fotohokje’, maar over het algemeen roept er iemand al heel gauw ‘au!’ en dat is vast de bruid.

Er zijn ook toffe photobooths waar je met veel mensen op een foto kan, omdat je alle ruimte hebt! Je kiest een mooie achtergrond uit of bestelt een backdrop mee. Zo kun je met je hele familie op de foto. Handig als je zelf niet zo van foto’s houdt. Ben je er in één keer vanaf.

Denk aan het aantal prints

Let op het aantal prints dat je krijgt bij het huren van een photobooth. Sommige aanbieders bieden een lage prijs, maar geven je vervolgens weinig prints. Let op bijvoorbeeld opties om onbeperkt te printen. Als je event een paar uur duurt, red je het wellicht wel met die paar honderd foto’s die erbij geleverd zijn. Maar onbeperkt is natuurlijk wel het lekkerst! Kun je meteen proberen of je wellicht een roeping hebt gemist en je had moeten opgeven voor Holland’s Next Top Model.

Denk aan dingen als het ontwerp van de fotostrips

Om je photobooth specialer te maken en je gasten echt een herinnering mee te geven, kun je de fotostrips laten voorzien van een speciaal ontwerp. Bespreek vooraf als je je photobooth huurt wat de mogelijkheden zijn.

Denk aan de beschikbare ruimte en de huurkosten

Let ook op de locatie. Wil je je photobooth in de tuin kwijt of wellicht op een feestlocatie met weinig ruimte? Zoek vooraf uit wat je aan ruimte nodig hebt en vraag altijd na bij je feestlocatie of het mogelijk is. Zo wilde Jop op onze bruiloft graag een rookmachine, maar trouwden we in een historisch pand. Rook zou de schilderijen en de muren aantasten. Gelukkig mocht er wel flink geflitst worden en was een photobooth geen enkel probleem.

Check ook de huurkosten. Er zijn veel verschillende tarieven online te vinden. Vergelijk goed waar de verschillen inzitten. Ga niet lukraak voor de goedkoopste aanbieder, maar kijk ook naar wat je ervoor terugkrijgt!

Alle foto’s digitaal

Dan als afsluiter: het allerleukst is het als je de foto’s ook nog digitaal krijgt. Zelfs als er fotostrips verdwijnen, heb je dan toegang tot alle foto’s. En ik kan je garanderen, er worden hele gekke foto’s gemaakt als mensen denken dat niemand kijkt! Zet ze dan alleen niet online, dat zou niet heel erg aardig zijn!

Zijn er meer mensen die ook een photobooth hebben gehuurd voor hun bruiloft? Of overweeg jij het wellicht ook om te doen? Vertel het me in de comments!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *