fbpx    

Op zoek naar babynamen inspiratie? Met deze lijst kom je er zeker uit

Ons zoontje heet Kobe. Voor de Vlaamse lezeressen geen bijster originele naam. Voor de Nederlanders is het echter een redelijk unieke naam. In 2015 was deze naam ongeveer 15 keer gegeven in Nederland, dus het is niet meer dan logisch dat we vaak de vraag krijgen hoe we op deze naam zijn gekomen. Vandaag verklap ik je hoe wij op de naam kwamen en waar jij babynamen inspiratie vandaan kan halen.

Geen top 20 naam

Jop en ik waren het er al gauw over eens dat wij geen top 20 naam wilden. Een top 20 naam is een naam die in de lijst staat van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB brengt elk jaar een lijst uit met de twintig populairste jongens- en meisjesnamen. Hoewel ik niets tegen deze namen heb, er staan werkelijk waar prachtige namen op, wilden wij een wat uniekere naam. Wat doe je dan?

Lijst SVB

In het verleden kon je een lijst van alle namen die het voorgaande jaar waren gegeven aan kinderen downloaden bij het SVB. Hier zitten namen tussen die slechts één keer, of in ons geval 15 keer, waren gegeven aan een kindje. Heel romantisch hadden wij de lijst gedownload en streepten we alles weg wat we niet mooi vonden. Er bleef nog een lijstje van amper tien namen over. Waaronder de naam Kobe. Hoewel je op het SVB nog steeds kan zoeken op populariteit, worden namen die minder dan 25 keer zijn gegeven aan een kindje, niet meer in de lijst gezet. Dit houdt in dat je voor wat uniekere namen misschien verder moet kijken.

Bekijk de babynamenlijst van het SVB.

Lijst populairste namen van Vlaanderen

Dat we geen top 20 naam uit Nederland wilde, betekende niet dat het geen populaire naam ergens anders mocht zijn. Hoewel de mensen in Vlaanderen ook Nederlands spreken, is de namenlijst daar compleet anders. Zo staat de naam Kobe daar in de top 50.

Bekijk de lijst van populairste namen in Vlaanderen.

Babynamen apps

Sinds enkele jaren zijn er ook diverse babynamen apps uitgekomen. Sommigen zullen vooral gericht zijn op Amerikaanse of Engelse namen, maar er zijn ook enkele Nederlandstalige apps. Zo heeft Zwitsal een babynamen app die je kan delen met je partner. In de app store of Google Play Store zoeken naar ‘babynamen’ levert al een boel resultaten op!

Babynamen boeken

Ouderwets, maar daarom niet minder doeltreffend: boeken met babynamen! Ik gebruikte deze vroeger altijd om namen te bedenken voor karakters in mijn Sims 3 spellen. Het voordeel van boeken is dat je samen met je partner kan strepen en markeren tot je een leuk lijstje overhoudt. Dit boekje heeft Nederlandse en buitenlandse namen en sommige namen staan zelfs gesorteerd op betekenis.

Buitenlandse namen

Wil je liever een buitenlandse babynaam? Zoek dan op Pinterest op ‘babynamen’. Je krijgt hier overzichten van babynamen per land. Of wat dacht je van deze lijst met Scandinavische babynamen?

Inspiratie

Waar heb jij de inspiratie voor jouw kindernaam vandaan? Of weet je waar jouw naam vandaan komt? Laat het me weten!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *