fbpx    

Praktische tips om je kind te beschermen tegen de zon

En, word jij al gek van de reclames over zonnebrandcrème, de hitteplannen van het RIVM en het gejengel om te gaan zwemmen? Vriest het niet meer, hebben we nu last van de eikenprocessierups en de hitte. Het houdt ook niet op, hè? Voor je denkt dat je je kind beter binnen kan houden, omdat hij anders met verbrande wangen en een vuurrode neus ’s avonds in zijn bed ligt te kermen en je baby’s eerste woordjes: ‘mama, aloë vera’ worden, lees je hier de meest praktische – en oh zo voor de hand liggende – tips om je kind te beschermen tegen de zon. We kunnen soms allemaal vergeten dat sommige dingen gewoon eenmaal naar de achtergrond verdwijnen door onze eigen zonnesteek.

Bescherm het hoofdje van je kind

Er zijn ontzettend leuke petjes en hoedjes te koop voor kinderen, maar als je kind wild speelt of het niet fijn vindt, is het hoofdje van je kind voor je het weet onbeschermd. Je kan het hoedje uiteraard ook vast tapen met duct tape, maar dat schijnt niet heel opvoedkundig verantwoord te zijn. Een beter idee is een gedegen parasol aan te schaffen en deze op de plek te zetten waar je kind veel speelt. Zo weet je zeker dat je niet elke paar seconde dat hoofddeksel weer vast moet maken, met alle strijd van dien.

Je kan trouwens prima parasols online bij Tuinmeubelen.nl kopen! Dan weet je zeker dat je niet misgrijpt in de winkel, waar de ventilatoren en parasols toch altijd snel gaan rond deze tijd van het jaar.

Zorg voor genoeg schaduwplekken in de tuin

Wellicht heb je hoge bomen in je tuin en kun je daaronder de speelplek van je kind opzetten, maar dan nog is er kans dat je geen tuin hebt die zich altijd in de schaduw bevindt. En dat is eigenlijk ook iets wat we niet altijd willen! We hebben zonlicht nodig (yay voor vitamine D), maar liever niet te veel. Schaduw is dus erg belangrijk. Zorg ervoor dat een gedeelte van je zitplek in de schaduw is en natuurlijk het speelgedeelte.

Een extra tip: zorg voor minstens twee parasolvoeten. Helemaal als je weinig schaduw in je tuin hebt en de zon draait, kan het zijn dat je op meer plekken schaduw wilt creëren, of ’s middags op een andere plek schaduw nodig hebt dan ’s ochtends. Je kan er voor kiezen om de hele tijd te slepen met je parasolvoet, maar als je een stenen voet hebt zoals wij, wil je liever nog elke keer die pet vasttapen, dan met die voet slepen.

Smeer elke twee uur zonnebrandcrème

Het is belangrijk de zonkracht in de gaten te houden. Volgens het KWF ligt deze in de zomer in Nederland tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 verbrandt de huid al binnen 10 minuten. Smeer hierom ook elke twee uur zonnebrandcrème op de huid van je kind. Smeer elke keer nadat je kind uit het water komt en vergeet vooral niet de plekjes zoals de oren, de neus en de voeten. Zo zijn de zolen van mijn voet een keer verbrand geweest en dat is echt geen pretje. Smeer met tenminste factor 30 en smeer lekker dik!

En oh ja, ik ben dus zo’n iemand die zo’n hele tube nooit in één zomer opgebruikt. Nu schijnt dus dat de zonnebrandcrème na een jaar niets meer doet. Iets met houdbaarheid. Sla dus geen grootverpakkingen in, de zomer in Nederland is vaak van korte duur.

Vergeet jezelf ook niet

Vergeet jezelf ook vooral niet. Vergeet zelf niet dat je de hele dag op je kleintjes aan het letten bent in de tuin en jezelf ook moet insmeren. Ja, het is soms een gedoe en je kleding wordt vies van zonnebrandcrème, waardoor je weer de hele avond aan het wassen bent. Niets is zo vervelend als jij aan het eind van de dag overal pijn hebt en verbrand bent, omdat je alleen aan je kind hebt gedacht en jezelf bent vergeten. Dan wordt de was namelijk nog een stuk gecompliceerder en dan worden jouw woorden voor de aankomende dagen: ‘aloë vera, mama heeft aloë vera nodig.’

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *