fbpx    

Raamdecoratie voor de kinderkamer kiezen

Het uitzoeken van het juiste gordijn voor de baby- of kinderkamer kan behoorlijk ingewikkeld zijn: het kan immers een kamer afmaken, of juist uit balans brengen. Meubels kiezen vind ik niet zo ingewikkeld, leuke decoratie die een kamer ten goede brengt: I’ve got that. Maar gordijnen? Er is zoveel te vinden en ga je nu voor effen gordijnen of echt uitbundige kindergordijnen?

Print of effen?

Er zijn honderden soorten raamdecoratie te vinden, van zeer lichtdoorlatend tot volledig verduisterend en alles daartussenin. Je kan kiezen voor alle kleuren van de regenboog en vervolgens heb je ook nog duizenden printjes. Geen wonder dat, toen ik jonger was, dacht dat een gordijn met de afdruk van giraffen en leeuwen echt heel leuk was. Ik was waarschijnlijk overdonderd door alle keuze en koos toen maar iets raars. Wees er dus bewust van hoeveel keuze er is en kies voordat je gaat kijken naar de mogelijke opties, wat je wilt.

Themakamer

Als de kamer heftige bonte decoratie heeft, kies dan voor een effen kleur raamdecoratie: less is more!

Heb je een themakamer? Dan kun je twee dingen doen. Of je gaat all-out in een thema of je hanteert de regel less is more. Als je gek wordt van dat je kind iedere dag Cars of Frozen wilt kijken en je het niet meer kan laten gaan, ga dan echt over de top. Koop behang in het thema, een kleed, bijpassend dekbedovertrek, schilderijen en bijpassende gordijnen. Daardoor wil je kind gegarandeerd nooit meer die rotfilm kijken, want het is nou eenmaal een gegeven dat kinderen plots geen fan meer zijn als ze alles hebben van een bepaalde film en er weer iets nieuws op de markt komt. Mocht je het allemaal wel best vinden, doseer dan. Als de kamer heftige bonte decoratie heeft, kies dan voor een effen kleur raamdecoratie. Als de kamer zelf wat kalmer is, dan kun je natuurlijk kiezen voor een toffe print! En als je dan kiest voor Frozen, dan is dat echt niet gek!

Verduisterende raamdecoratie

Ik hoor veel ouders klagen over het feit dat hun kind bij het eerste straaltje zonlicht al uit bed springt met de woorden: ‘Ik ben wakker!’. Mocht jouw kind ook zo zijn, kies dan voor verduisterende gordijnen.

Zelf heb ik bij de geboorte niet het leven geschonken aan een baby, maar aan een puber in een babylichaam, die nu hij kan praten, ’s ochtends meteen schreeuwt: ‘Ik wil slapen mama’. Ik kan dus beter de gordijnen half open laten, hopelijk staat hij dan wel voor negen uur ’s ochtends op als hij naar de peuterspeelzaal moet.

Mocht je nou echt een te gekke print hebben gevonden die wel licht doorlaat, dan kun je ervoor kiezen om ook een rolgordijn op te hangen. Door met rolgordijnen en overgordijnen te werken, creëer je een gelaagde look die er vaak ook nog eens heel chique uitziet.

Huisstofmijtallergie? Kies jaloezieën

Je denkt wellicht niet als eerste aan jaloezieën op een kinderkamer. Wellicht heb je zelfs de plastic jaloezieën van vroeger nog in je hoofd en denk je niet aan mooie houten opties. Er zijn veel mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Ik ben er helaas één van. Mocht je kind hier last van hebben, kies dan voor mooie jaloezieën die makkelijk af te stoffen zijn, of voor mooie strakke rolgordijnen. Let hierbij wel op dat je gaat voor jaloezieën zonder koordjes. Jonge kinderen hebben veel fantasie en vinden de koordjes soms mooie kettingen, met alle gevolgen van dien. Mocht je toch willen gaan voor dikke gordijnen, was deze dan regelmatig.

Hang je gordijnen hoog en breed

De meeste kinderkamers zijn niet heel groot. Om toch een ruime look te maken, hang je de gordijnen het beste vanaf het plafond naar beneden. Zo wek je de indruk dat de kamer hoger is dan dat het daadwerkelijk is, waardoor het een stuk ruimtelijker voelt.

En onthoud: het is echt heel erg belangrijk om, zodra je die gordijnen ophangt, meteen de boel op maat te maken!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *