fbpx    

Refurbished producten kopen: waarom je dit altijd zou moeten doen!

4 december 2020

We gooien veel weg en gebruiken meer elektronica dan ooit. Hoe lang doe jij bijvoorbeeld gemiddeld met je telefoon voor je vindt dat je aan een nieuwe toe bent? Zo heb ik altijd na een jaar wel weer ‘zin’ in een nieuwe telefoon. Niet het meest energiezuinige, maar daarentegen doe ik wel jaren met mijn kleding. Refurbished dus: ik wil minder verspillen en tóch genieten van elektronica. Dit kan gelukkig dankzij refurbished en teruggestuurde producten. Hoe zit dat nou?

Is refurbished hetzelfde als tweedehands?

De term refurbished wordt veel gebruikt in combinatie met technologie en wordt gebruikt door bedrijven. Als particuliere verkoper zul je niet snel je iPhone verkopen alszijnde ‘refurbished’, maar wel als tweedehands. Refurbished heeft als voordeel dat het apparaat volledig is nagekeken op fouten: werkt alles nog, moet er iets gerepareerd worden én kunnen we als bedrijf hier garantie op geven? Als dit helemaal geregeld is, wordt er een marktconforme waarde aan het product gekoppeld. Dit is een te gekke oplossing, zo hebben we thuis een refurbished Nintendo Switch die eruitzag als nieuw. Er gingen enkele tientjes vanaf, wat mij bespaart én het is beter voor het milieu.

Je kan van alles refurbished kopen, van een Nintendo Switch tot digitale camera’s. Zo kun je natuurlijk ook de iphone xr refurbished bestellen! Mocht je het niet erg vinden dat je toestel er gebruikt uit ziet, dan kun je vaak wel honderden euro’s extra besparen, omdat je hier echt flinke korting op krijgt.

Een nieuw product dat teruggestuurd is

Dan heb je ook nog bij veel bedrijven zogeheten kortingen op producten waarvan de doos al open is geweest. Sommige bedrijven scharen dit ook onder refurbished. Je hebt namelijk als koper herroepingsrecht. Dit betekent dat je producten binnen 14 en soms binnen 30 dagen retour kan sturen en dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug. Dit betekent dat een product al bekeken kan zijn of bijvoorbeeld gebruikt. Zo was mijn MacBook Air vorig jaar na 2 weken al kapot. Het bedrijf adviseerde hem te retourneren. Het voelde zuur om dit te doen, want ik vond mijn MacBook heel fijn. Het alternatief was echter dat ik hem dan een paar weken kwijt was ter reparatie. En dan had ik niks.

Na het terugsturen, werd de MacBook Air volledig gerest, gerepareerd en vervolgens wordt er gekeken wat de nieuwe waarde is. Dat zal dus een stukje minder zijn dan waarvoor ik hem heb gekocht.

Een andere reden dat je een product kan kopen dat is teruggestuurd, is als iemand erachter is gekomen dat het gewoon niet is wat ze zoeken: wat dacht je van een lens voor een camera die toch niet zo fijn bleek? Ook hebben wij een robotstofzuiger die al een keer geretourneerd was. De plastic bescherming zat er zelfs nog op! En we kregen dikke korting.

Is nieuw niet gewoon beter?

Lange tijd had ik iets tegen ‘refurbished’. Dit kwam omdat enkele jaren geleden er veel problemen waren met refurbished telefoons. Deze werkten helemaal niet of gingen veel sneller kapot. Daarbij klinkt tweedehands toch altijd net wat minder. In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt én we ook beter omgaan met onze producten en deze producten langer meegaan, is refurbished of tweedehands echt veel beter. Zo kan ik nog steeds enorm genieten van een (tweedehands) product. Ik ben dol op kringloopcentra en ons kantoor heeft meer tweedehands producten dan nieuw.

Altijd refurbished, dus!

Wij stemmen ervoor om voortaan alles refurbished te doen – zover het kan uiteraard. Je zult ook altijd mensen nodig hebben die het eerste product nieuw kopen. Zo kun je nu nog geen refurbished PlayStation 5 vinden 😉 en een refurbished vibrator klinkt ook niet zo aantrekkelijk als een refurbished iMac… Sommige producten lenen zich niet voor refurbished. Voor alle andere producten: kijk eens verder dan nieuw!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *