fbpx    

Rolgordijnen en jonge kinderen in huis? Dan moet je dit echt weten

Raamdecoratie maakt of breekt een kamer. Wellicht heb je lang nagedacht over het soort decoratie wat je wil: mooie gordijnen met vitrages of juist rolgordijnen, omdat je dat strakker vind, of omdat je allergisch bent voor huisstofmijt en je huisarts dit als advies gaf. Dit laatste is bij ons de reden waarom wij op onze slaapkamer en op de slaapkamer van de peuter rolgordijnen hebben. Maar wist je dat je, als je rolgordijnen hebt, je echt op de bevestiging moet letten? Je kind zou niet de eerste zijn die in de touwtjes bekneld raakt en met zijn voeten een paar centimeter boven de grond bundelt. Say what?

Geen leuk onderwerp, wel belangrijk

Misschien word je zelfs een beetje misselijk van de gedachte en heel eerlijk ben ik dat ook bij het schrijven van dit artikel. Aanleiding was een bericht dat ik voorbij zag komen van een Amerikaanse moeder wiens zoontje bijna gewurgd werd doordat zijn rolgordijn op zijn kamer omhoog ging. Het koordje knapte, gelukkig. Maar ik kan me alleen maar voorstellen wat voor vreselijke trauma’s die moeder eraan over heeft gehouden.

In Nederland hebben we de NVWA, oftewel de Nedrlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ja, die partij die vindt dat een roomkop met plantaardige room geen roomkop mag heten en die zich drukmaakte over of we vega hamburgers wel zo mogen noemen, die partij doet ook goede dingen. Zo onderzochten ze rolgordijnen en jaloezieën of er een veiligheidsmechanisme aanwezig is om wurging van kleine kinderen te voorkomen. Dit heeft zelfs als gevolg dat bepaalde rolgordijnen niet verkocht mogen worden!

Moet je nu dan helemaal van de rolgordijnen af?

Voordat je nu al je rolgordijnen in huis van de kozijnen rukt zoals ik wilde doen, wil ik je op het hart drukken eerst verder te lezen. Je hoeft écht niet van je rolgordijnen af. Integendeel, je kan er vanuit gaan dat de producten die je koopt, veilig zijn. Wel kun je letten op de veiligheidswaarschuwingen die bij de verpakking van je rolgordijn zitten.

Rolgordijnen zonder koordjes zijn veiliger voor kleine kinderen

Het allerveiligste rolgordijn is een rolgordijn zonder een koordje. Deze werken door middel van een treksysteem. Helaas zijn deze ook gevoeliger om kapot te gaan, zo wil ons rolgordijn (zonder koord) op de slaapkamer niet goed naar beneden. En als hij dan eenmaal toch naar beneden is, is hij nauwelijks omhoog te krijgen. Zo wordt uit je bed komen ’s ochtends nog een stuk ingewikkelder dan dat het al is.

Toch rolgordijnen met koordjes? Let hier dan op!

In onze woonkamer hebben wij jaloezieën met koordjes. Een gevaar hierbij is dat de koordjes best lang zijn, waardoor de peuter kan gaan spelen. We hebben bevestigingsmechanismen aan het raam vastgemaakt waar we het touw omheen kunnen wikkelen en de jaloezieën zijn bij ons nooit helemaal naar boven. Mocht je nu ook een dergelijk systeem hebben, let dan op het volgende:

  • Controleer de verpakking op eventuele waarschuwingen rondom het veiligheidsmechanisme;
  • Controleer of het rolgordijn voldoet aan de veiligheidseisen van de NVWA;
  • Zorg ervoor dat je kindje niet bij het koord kan komen of blijf altijd in de buurt;
  • Hang dergelijke rolgordijnen absoluut niet op in de slaapkamer van je kind, tenzij hij er met geen mogelijkheid zelf bij kan, zoals bij ons het geval is;
  • Mocht je twijfelen of het rolgordijn wat je wilt bestellen, voldoet aan de regels van de NVWA, neem dan contact op met de leverancier of met de NVWA.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *