fbpx
            Samen foto’s maken met je peuter

Samen foto’s maken met je peuter

door Caroline

Als blogger ben ik op bepaalde dagen versmolten met mijn fotocamera: er moeten dan productfoto’s gemaakt worden voor beautyreviews. Of ik maak selfies terwijl ik in de ballenbak lig om aan te geven dat het echt niet comfortabel is. En soms staat de peuter model voor een foto over opvoeden. De Kleinste heeft mijn voorliefde voor foto’s ondertussen geadopteerd en vraagt altijd of hij ook foto’s mag maken. Het liefst doet hij dat met mijn spiegelreflex, want dat ziet er natuurlijk heel stoer uit! Omdat ik toch elke keer een halve hartverzakking krijg en al voor me zie hoe ik de verzekering bel om aan te geven dat mijn DSLR kapot is omdat de peuter rare capriolen uithaalde met een ding wat zo’n beetje 1/5e van zijn lichaamsgewicht is, heeft hij ondertussen zijn eigen camera. Vandaag deel ik tips hoe je samen met je peuter foto’s kan maken!

Wissel het poseren af

Mijn peuter vindt het superleuk om zelf model te staan als ik foto’s maak. Toch is hij er na een paar minuten wel klaar mee. Mocht je dus mooie foto’s willen, zorg dan dat je alle instellingen al goed hebt staan voor je begint. Daarna begint namelijk het spel voor je kind. Hij zal heen en weer rennen en zelf ook foto’s willen maken. Poseer zelf dus ook gerust voor foto’s, ook al maakt hij waarschijnlijk foto’s van je sok, dat vuiltje op de vloer, de kat die voorbij rent en vooral niet van jou, doe wel alsof hij jou op de foto zet. Richten en stilstaan is gewoon nog niet zo makkelijk voor peuters. Dat is ook de reden waarom je met zindelijkheidstraining je zoon op het potje zet, in plaats van gewoon laten richten. Tenminste, ik denk dat dat dat de reden is.

opvoeden en time-outs
Ik had één minuut om deze foto te maken. Daarna was meneer het zat en wilde hij zelf foto’s maken.

Eigen camera voor je peuter

Toen De Kleinste één werd, kreeg hij een camera. Hij toonde toen namelijk al veel interesse in mijn camera. Hoewel ik droomde dat hij al vanaf zijn eerste foto een soort van natuurtalent zou zijn, hij het gezicht van VTech zou worden en vervolgens op zijn vijfde al een eigen expositie zou hebben, kwam ik er vrijwel meteen achter dat hij echt heel slecht is in het maken van foto’s. Zijn camera stuiterde vaker op de grond dan dat hij een foto maakte. En als hij dan een foto maakte, was dat eerder per ongeluk. Gelukkig is zijn digitale camera VTech Kidizoom hier op berekend. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld voor peuters. Ondertussen, anderhalf jaar later, maakt hij bewuster foto’s. Hoewel die foto’s nog vaker van de binnenkant van zijn neus zijn dan van het object wat hij eigenlijk op de foto wilde zetten. Nee, mijn kind is geen natuurtalent. Maar hij heeft wel lol!

Stilstaan bij de leuke dingen

Naast dat ik foto’s maak voor mijn blog, is het ondertussen bij ons ook iets geworden om herinneringen te bewaren. Zo heb ik een FujiFilm Instax Camera waarmee ik van bijzondere dingen foto’s maak. Deze foto’s hangen we op in de speeltent van De Kleinste. Ik heb wel een verzameling digitale foto’s die ik eens moet verwerken tot een fotoalbum. Wellicht moet ik zelfs een faalfotoalbum maken, met alle foto’s die mislukten, maar waar wel een leuk verhaal aan vast zit! Zoals die ene keer dat de peuter per se een foto wilde maken van mij, ik in een ongemakkelijke houding poseerde op de bank en hij vervolgens zijn eigen tenen fotografeerde. En mij maar aanwijzingen blijven geven. De fotografen van Holland’s Next Top Model zijn niets bij die fotograaf in mijn huis.

Nagenieten

Misschien nog wel het leukste om samen te doen: achteraf kijken naar welke foto’s je hebt gemaakt. Vooral als je samen lang bezig bent geweest, kun je je peuter op schoot nemen om samen te benoemen wat je allemaal op de foto’s ziet. Ook kun je vragen stellen. ’Wat deed jij hier?’ en ‘Zie jij ook dat […]?’ Je zult versteld staan wat je kind allemaal ziet en wat hij nog weet van het spelletje wat jullie net samen speelden.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top