fbpx    
seks na de bevalling

Seks na de bevalling eng? Met deze tips wordt het weer leuk!

9 oktober 2019

Ik snap het, het laatste waar je direct na de bevalling aan denkt, is seks. Want heel eerlijk, je hebt er net een kind ter grootte van een watermeloen uitgeperst, je borsten lekken, je bloedt, je bent misschien wel gehecht en je bent moe. Heel erg moe. Je wordt gewaarschuwd voor kraamtranen terwijl de ene na de andere verpleegster tussen je benen kijkt of de wond al mooi heelt. Als je partner in de buurt komt van je ‘geboortekanaal’, wil je vooral dat hij (of zij) opsodemietert. Wegwezen. Je weet het zeker: je hoeft nóóit meer seks. Nooit meer. Maar na een paar weken krijg je langzaamaan weer zin. Hoewel het daaronder nog steeds wat vreemd voor je voelt of dat je bang bent dat je partner getraumatiseerd is door de bevalling. Hoe zorg je ervoor dat seks na de bevalling weer leuk wordt? En niet een eng iets wat je liever ontwijkt?

Van ’nee, nooit meer’ naar ‘oké dan’ en naar ‘YES!’

Toen de verloskundige een week na de bevalling kwam praten over anticonceptie, weet ik nog dat ik haar snuivend aankeek. “Ik hoef nooit meer seks.” En ik was er van overtuigd. Het was (indirect) de schuld van mijn man dat ik een week na de bevalling nog amper kon lopen, was ingeknipt en koorts had. Er kwam geen piemel meer in de buurt bij mij. Jop vond het prima. Die had door de slapeloze nachten en een vrouw met koorts ook niet heel veel behoefte aan seks. De verloskundige snapte mijn opmerking, maar wilde toch echt wel even benadrukken dat het vaak zat gebeurt dat vrouwen zo weer zwanger zijn, nog voor ze over anticonceptie hebben nagedacht. Ik weet niet of ik jaloers was of medelijden had. Maar op dat moment hoefde ik in ieder geval geen seks.

Na enkele weken is de wond geheeld en ben je eigenlijk alweer vergeten dat je ooit riep dat je nooit meer een naakte volwassen persoon wilde zien. Je seksdrive komt wellicht weer terug, maar natuurlijk is er nog altijd die grote stap: durf je het weer? Je hebt een periode achter de rug waar zelfs plassen pijn deed, dus moet je niet gewoon rustig aan doen? Nou, nee! Zodra je wond geheeld is, is de enige reden waarom je niet alle kama sutra standjes kan doen, vooral je eigen conditie. En vooruit, het feit dat je nog steeds lekt uit je borsten als je nog borstvoeding geeft.

Kom maar op met die seks! Maar eh, hoe dan?

Als je op het punt bent gekomen dat je vooral heel erg hard: YES! roept als je partner zijn hand net iets te hoog op je bovenbeen legt en je geen banaan kan zien zonder aan seks te denken, dan is vooral de vraag waarom je nog geen seks hebt, op dit moment. Ben je bang? En zo ja, waarvoor? Is je partner bang? En zo ja, waarvoor? Of stel je het uit omdat de baby huilt, omdat je zelf moe bent, omdat je niet meer spontaan kan zijn of om welke reden dan ook? Dan is onderstaand stappenplan zeker de moeite waard voor jou en je partner!

Plan tijd voor seks

Plan tijd in je agenda samen met je partner. Het spijt me, spontane seks gebeurt niet zo snel meer als je moeder bent. Die keren dat het hier gebeurde, besloot ons kind dat hij een krijsbui kreeg. Eén van de twee moet zich dan gauw aankleden en zich naar het kind haasten, terwijl de ander vooral hoopt dat jullie de draad weer konden oppakken. Vergeet het maar. De zin is weg. Plan dus tijd samen in. En het liefst als je kind niet thuis is, maar uit logeren, of op het kinderdagverblijf is. En als je zeker bent dat je een kind hebt wat goed slaapt, vooruit: dan kan het ook als je thuis bent.

Bespreek je angsten

Bespreek je angsten van tevoren. Ben je bang dat het pijn doet? Vind je het eng of ben je onzeker? Bespreek je angsten met je partner. Wie weet heeft hij of zij zelf ook wel bepaalde angsten die ze willen bespreken. Maak samen afspraken over hoe je het aanpakt. Wil je je beha (met borstcompressen) aanhouden tijdens de seks? Zeg dit dan! Het is vast niet zo sexy om je partner in zijn gezicht te spuiten als je mega opgewonden bent.

Doe het langzaam

Bouw het op. Je kan op veel manieren seks hebben, maar het gaat vooral om de verbinding met elkaar. Je hoeft niet meteen in de kroonluchter te hangen van opwinding en weer net zo’n hopskonijn te zijn als voor die baby. Bouw het op. En als je het eng vindt, verken dan elkaars lichamen weer. Jouw lichaam is nog aan het herstellen, je hebt net een baby gedragen. Leer je lichaam weer (opnieuw) kennen. Hier kun je eventueel ook in je eentje mee aan de slag, maar met zijn tweeën kan natuurlijk ook. Gebruik bijvoorbeeld samen een vibrator, zodat je weer langzaam kan wennen. En blijf praten met elkaar.

Geniet en bespreek na

En als allerlaatste tip: geniet en bespreek na. Seks is iets van jullie tweeën. Je hebt een behoorlijke verandering in je gezin meegemaakt en dat zal nog wel even duren voor je gewend bent. De periode waar je nu in zit, heet niet voor niets de tropenjaren – en nee, dat heeft niets te maken met een tropische vakantie. Bespreek met elkaar hoe het was, wat je wel fijn vond en niet. Het is eigenlijk te vergelijken met die eerste keer seks met zijn tweeën, toen jullie elkaar net leerden kennen! Het is dus vooral heel leuk, spannend en een hele nieuwe ontdekking!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *