fbpx    

Shampoo bars: red de zee én je haar

We gebruiken te veel plastic. Dat is iets wat je ondertussen wel weet en waarvan je naast moe, hopelijk ook strijdlustig wordt. Als ik om me heen kijk in de keuken, zie ik alleen al 5 plastic flesjes staan: een plastic bellenblaas van de peuter, een fles zeep, afwasmiddel, Dettol schoonmaakmiddel en een lege fles afwasmiddel die ik nog niet heb weggegooid. En ik verzeker je dat een deel van de plastic soep op dit moment bewaard wordt op onze badkamer: van kleine conditionerflesjes uit hotels tot aan enorme flessen badschuim, shampoo en bodylotion. Het is om te huilen. Naast dat het enorm slecht is voor het milieu, is mijn haar al maanden niet blij en is onze schoonmaakster ongetwijfeld bij ons gestopt omdat ze de hoeveelheid afval niet meer aan kon.

We moeten milieubewuster!

We moeten milieubewuster. We zijn in ons huishouden al behoorlijk milieubewust. Ik eet geen vlees, we proberen nu zoveel mogelijk restjes eten op te maken en boven staat de verwarming nooit aan: dan maar een extra deken met slapen.

Toch is de hoeveelheid plastic in ons huis om te huilen. Het moet minder. Helaas komt zowat alles in plastic: vlees(vervangers), bevroren fruit wat in plastic zit en dan nog in karton (wáárom?!), paaseitjes en ga zo maar door. En dus ook shampoo. Het is heel leuk dat er op de flessen staat dat die dingen recyclebaar zijn, maar ze eindigen alsnog in de plastic zak die je aan de weg zet: niets recyclebaars aan dus. En vooral leuke marketing.

En toen kwam Shampoo Bars voorbij

En toen kwam daar Shampoo Bars voorbij: het bedrijf maakt verpakkingsvrije shampoo. Deze blokken zeep maak je nat en vervolgens wrijf je dat in je haar of via je handen in je haar. Een shampoo bar gaat gemiddeld 80(!) wasbeurten mee. Een stuk langer dan de gemiddelde shampoofles, kan ik je vertellen. En als het op is, gooi je helemaal niets weg. Ik herhaal: je gooit niets weg.

Ik ken de blokken shampoo al een paar jaar. Ik heb verschillende shampoo bars gebruikt van andere bedrijven, maar mijn haar werd daar niet mooier van. Het klitte snel en de toevoegingen van dingen als kaneel of weet ik veel wat, kwam vooral vast te zitten in mijn haar. Liep ik verdorie met een kaneelsplinter in mijn haar die ik er vervolgens niet meer uitkreeg, behalve door het er letterlijk uit te knippen. Geen grap.

Mijn haar is een ramp

Ik heb veel haar, maar mijn haar is ook dun. Het komt dus snel in de klit, het wordt snel vet én ik heb PCOS. Wat betekent dat mijn haar ook sneller uitvalt. Shampoo is dus een ding voor mij. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met de shampoo bars en vond het heel jammer, want erg milieubewust is het plastic niet. Maar ik had gewoon geen goed alternatief voor mijn haar.

Tot nu.

Ik heb mijn shampoo gevonden. Ik herhaal in grote letters:

Ik heb mijn shampoo gevonden

Ik ben verliefd op de shampoo bar citroen van Shampoobars.nl. Ik heb deze de afgelopen anderhalve week getest. Ik heb geen crèmespoeling meer nodig. Ik ben geen uur meer bezig met mijn haren kammen en alle klitten verwijderen én mijn haar is een stuk minder snel vet. Er zitten geen ‘stukjes’ in de shampoo, waardoor er ook niets achterblijft op mijn handen of in mijn haar. Het is gewoon zoals shampoo zou moeten zijn in mijn ogen.

Waar let je op als je voor het eerst aan de shampoo bar gaat?

Ik geloof dat er voor iedereen een goede shampoo bar is. Net als dat er een shampoo is die jij het fijnst vindt, is dat hetzelfde met een shampoo zonder verpakking. Je moet wel op een aantal dingen letten en het zal, net als met normale shampoo, ook gewoon even uitvinden zijn welke het fijnst is voor jouw haar! Dus hier volgen wat tips:

Tip 1: Ken je type haar

Het is belangrijk om te weten hoe jouw haar in elkaar zit. Is het dik, is het dun? Krullend, snel vet, of juist superdroog? heb je veel last van je hoofdhuid of heb je gewoon ‘makkelijk’ haar? Als je dit niet weet, vraag het dan aan je kapper. Zo weet ik dat ik vooral veel haar heb, maar dat het wel dun is. Ik heb meer haaruitval dan gemiddeld, omdat ik PCOS heb en mijn haar is snel vet. Maar van sommige shampoo wordt mijn haar weer zo enorm droog dat ik de eerste dag op een suikerspin lijk, de tweede dag mijn haar perfect zit en ik dan weer mijn haar moet wassen met shampoo, omdat op dag 3 ik eruit zie als een natte dweil.

Tip 2: kijk naar de inhoud van een shampoo bar

De inhoud van een fles shampoo is vloeibaar. Hier vind je geen stukjes zeep in, of kruiden of gedroogde lavendel. Alles is vermalen tot een chemisch goedje. Shampoo bars zijn vaak volledig natuurlijk en dat houdt in dat er soms bijvoorbeeld takjes lavendel in zitten of kruiden. Dit ruikt heerlijk en als je dik en kort haar hebt, is het geen probleem. Ik weet ondertussen dat dit voor mij wel een probleem is: deze ‘stukjes’ komen soms in mijn haar vast te zitten, waardoor ik ze er slecht uit krijg. Dat betekent niet dat deze shampoo bars slecht zijn, dat betekent dat dit gewoon niet voor mijn type haar is! Experimenteer hiermee, dat is het enige wat ik je kan zeggen. Jop heeft hier bijvoorbeeld totaal geen last van.

Tip 3: Berg je shampoo op nadat je hem hebt gebruikt

Een shampoo bar laat zeepresten achter nadat je hem hebt gebruikt. Als je hem op je schapje legt in de badkamer, kan hij vast gaan plakken aan het schapje, waardoor je de volgende keer dat je doucht, eerst je bar aan het loswrikken bent. Been there, done that. Een handige opbergplaats voor je shampoo bar is dus belangrijk: een bamboe schaaltje, een opbergblikje of een zakje: het kan allemaal. Let er wel op dat als je de shampoo bar in een blikje doet, deze wel eerst droog moet zijn. Anders plakt het vast aan je blikje en krijg je het er nog niet uit. Juist. Ook dáár heb ik ervaring mee.

Over naar de shampoo bars? Dan ben je klaar voor de volgende stap!

Als je je ideale shampoo bar hebt gevonden en je badkamer dus weer een heel stuk hebt ontdaan van plastic, is het tijd voor de volgende stap: body bars. Geen agressieve zeep, maar gewoon lekker ‘ouderwets’ in een nieuw jasje.

Onze verzameling plastic én de shampoobar

En voor de pro’s onder ons: krijg je peuter aan de shampoobar

Mijn volgende stap is de shampoo voor de peuter uitfaseren. Onze peuter is nu drie jaar en zit in een fase van ‘alles zelf doen’. Dat betekent dat hij ook zichzelf wil wassen. Hier gaat gerust een halve shampoofles per keer tegenaan als ik niet ingrijp. Ik staar altijd ontzet naar die peuter en moet vervolgens een heel krijsfestijn negeren als ik zeg dat er nu écht genoeg shampoo en zeep is gebruikt en dat je niet je hele hand vol hoeft te proppen met zeep voor één fucking teen die kleiner is dan de nagel van mijn pink. Knappe peuter als hij in één douchebeurt een halve shampoo bar of body bar weet te gebruiken.

PS: onze schoonmaakster is niet gestopt vanwege alle lege flessen shampoo, hoor.
PPS: althans, dat hoop ik.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *