fbpx    

Stappenplan: kies de juiste eettafel in 7 stappen – nee zo makkelijk is het niet als je kinderen hebt!

“Niet op de tafel tekenen!”
“Maar waarom dan niet mama?” Serieus? Maak je een grapje? Maar nee, twee nieuwsgierige ogen en een koppie dat overduidelijk in de waarom-fase zit, wil weten waarom hij dan niet op tafel mag kleuren. Ik ben even met stomheid geslagen en dan wijs ik alle krassen aan in onze houten eettafel. “Deze is van toen jij met je pen besloot te krassen op het tafelblad. En dit hier zijn glitters van toen er iets misging in combinatie met lijm. Oh nee, dat was mijn fout. Ik wil het gewoon niet hebben. Houd op met op de tafel te kleuren, of ik zal eens op jou kleuren.”
“Dat kan toch niet, gekke mama!” Let. Jij. Maar. Eens. Op. En zo vond ik mezelf weer achter mijn laptop, kijkend naar deze stevige en peuterproof eettafels. En dat is nooit zo makkelijk als dat het was voor je kinderen had. Je budget is nu waarschijnlijk wel groter dan toen je nog studeerde, maar verder…

Stap 1: Kies de vorm van je eettafel

Niemand zei dat dit makkelijk ging worden. De eerste stap, nog voor we gaan kijken naar materiaal, kleur, hoogte en eventuele alarmen voor als je kind aan de eettafel zit of er op klimt, is de vorm. Zelf hebben wij twee eettafels. Een ronde in de woonkamer en een rechthoekige in de keuken. De vorm van je eettafel hangt erg van de ruimte af. Heb je bijvoorbeeld een rechthoekige lange ruimte? Dan past een ronde tafel vaak beter in het interieur. Je krijgt hierdoor een speelser huis en je hebt niet je muren vol staan met meubels. Dit hangt natuurlijk wel van de grootte van je kamer af. Als het een kleinere ruimte is zoals in een keuken, dan heb je vaak net wat meer aan een rechthoekige of vierkante eettafel die je tegen een raam zet.

Stap 2: Bedenk waar de eettafel voor wordt gebruikt

Ja, natuurlijjk eet je aan een eettafel. Maar bedenk je ook dat er nog meer gedaan wordt: geknutseld, gepraat, er worden koekjes gebakken, het wordt gebruikt om sperziebonen te doppen en misschien gebruik je het zelfs als opstapje om je plafond te poetsen of gebruikt je kind het als klimrek. Waarom dit belangrijk is? Nou, als jij het oké vindt dat jouw kind op tafel klimt, dan wil je niet dat hij kan kantelen. Geloof me. Been there, done that.

Maak een lijstje van alles waar je eettafel voor gebruikt wordt. Als je een peuter hebt, kun je meteen gewoon: ‘moet een aardbeving kunnen overleven terwijl er een tornado overheen gaat’ opschrijven. Dan kom je ongeveer in de buurt van een enthousiaste peuter die net te horen heeft gekregen dat hij samen met mama koekjes gaat bakken.

Een eettafel moet heel wat kunnen doorstaan

Even over die eettafel die dus kantelde… we kochten ooit onze ronde eettafel en hier bleek een productiefout in te zitten. De hele boel stortte tot drie keer toe in. Alledrie de keren stond de peuter op veilige afstand, maar er zijn heel wat kopjes gesneuveld. Het verhaal is bij onze vrienden nu zo berucht dat ze grappen dat ze wel even een nieuwe eettafel kopen als wij op bezoek komen.

Stap 3: Wat voor een uitstraling moet je tafel hebben?

Wil je modern, industrieel, klassiek of wil je gewoon iets waardoor je je niet afvraagt of je net een heel leger peuters hebt binnengelaten en los hebt gelaten op je eettafel? Wat je ook wil: zelfs (of misschien wel juist) stevige tafels kunnen er mooi uit zien! Bedenk de uitstraling. Zo wilden wij een landelijke keuken en is onze eettafel daarom hout. In de woonkamer hadden we al veel hout en zijn daarom juist gegaan voor een wit tafelblad voor in de woonkamer!

Stap 4: het formaat van de tafel

We kunnen eindelijk wat concreter worden: welk formaat wil je van eettafel? Onze eettafel in de keuken is 120cm lang. Die in de woonkamer is iets groter. Het formaat is belangrijk voor de ruimte. Meet de ruimte op en plak eventueel de ruimte af op de grond. Zo weet je exact hoe groot je tafel wordt.

Stap 5: En dan eindelijk: de grote zoektocht!

Heb je je hele lijstje gemaakt? Dan kan het leuke beginnen. De zoektocht! Onderwerp elke eettafel aan je checklist. Zijn de poten stevig genoeg om een springende bouwvakker te kunnen ondersteunen? Krast het blad niet te gauw? Of als het blad al krast, zie je dit dan duidelijk? Maak een lijstje van je favoriete eettafels.

Stap 6: De grote test: neem je peuter mee naar de winkel

Heb je een lijstje gemaakt van je favoriete eettafels, maar twijfel je nog wat? Online kun je mega veel zien, maar naar een winkel is natuurlijk nog een stukje fijner. Laad je peuter in en cross naar je dichtstbijzijnde WoonExpress. Bekijk de tafels van dichtbij en laat je peuter los. En met los bedoel ik: houd je kind maar gewoon bij je en voer de test uit met je handen. Om nou in de winkel je peuter de opdracht te geven om te gaan apenkooien op de eettafels, dat is ook niet sjiek. Kun je hem thuis weer opnieuw beginnen met opvoeden. En je maar afvragen waarom hij niet meer welkom is bij vriendjes omdat hij in kroonluchters hangt.

Bij Woonexpress kan je overigens ook advies inwinnen van de medewerkers of van een styliste in de winkel. Bekijk verder ook hoe vaak een tafel aangedraaid moet worden en hoe deze bevestigd is. Een tafel die je elke twee weken moet aandraaien, omdat hij anders wankelt, of eentje waar het blad los van komt te zitten zoals wij hadden, is een recept voor rampen. Kuch. Goedkoop is duurkoop.

Stap 7: En dan… de stoelen

Heb je de keuze gemaakt? Mooi! Kopen. En dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen met je stappenplan. Want je hebt vast nieuwe bijpassende stoelen nodig, omdat je kat je stoffen stoelen gebruikte als krabpaal.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *