fbpx    
zzp en zwanger financieel

Thuiswerken als je kinderen hebt

25 maart 2019

Thuiswerken klinkt als de hemel als je ver weg woont van je werk, ZZP-er bent of omdat je auto net toevallig even naar de garage moet en je dus geen vervoer hebt. Die hemel wordt echter al snel de hel als je kind ook thuis is. Want je kan nog zo alle tips kennen om productief te zijn, of de Pomodoro-techniek volledig in de vingers te hebben, je peuter heeft er geen boodschap aan.

Richt een kantoor of werkplek in

Thuiswerken als je partner thuis is met je peuter, betekent dat je in ieder geval wat werk gedaan krijgt. Dit houdt wel in dat je als moeder in een afgesloten ruimte moet gaan zitten, zoals een eigen kantoor of een andere plek waar je peuter je niet kan vinden. Waarom? Omdat peuters het voor elkaar krijgen om jou aan de andere kant van het huis nog te kunnen vinden als ze hun vinger pijn hebben gedaan, hun Duplo uit elkaar hebben gehaald en het niet meer in elkaar krijgen, of een tekening hebben gemaakt wat eruit ziet alsof de kat erop heeft gekotst, terwijl papa gewoon naast de peuter zit.

Peuters krijgen het voor elkaar om vijftig hindernissen te doorstaan om jou, aan de andere kant van het huis, te vertellen van hun poepbroek, terwijl papa naast hun zat.


Maak het je kind dus zo moeilijk mogelijk om jou te vinden als je aan het werk bent. Zo is mijn kantoor boven en zou De Kleinste een deur moeten openkrijgen waarvan de klink gedraaid is, vervolgens een traphekje open moeten peuteren, de trap op moeten klimmen, nóg een traphekje openen en dan nog een deur openen die af en toe klemt. Op het moment dat hij die eerste deur open krijgt, zullen we overwegen om spijkermatten neer te leggen.

Maak afspraken met je partner en kind

Ondertussen weet De Kleinste dat als ik mijn laptop pak en zeg dat ik ga werken, maar nog wel pantoffels en een pyjamabroek aan heb, dat betekent dat ik boven werk. Vaak helpt hij me door de deur achter me dicht te slaan en enthousiast: ‘DOEI DOEI MAMA’ te roepen. Soms huilt hij en soms roept hij dat hij óók wil werken. Kind, daar heb je je hele leven nog voor. Op deze momenten is het fijn dat Jop thuis is om De Kleinste op te vangen. We spreken altijd een bepaald aantal uur af. Zo werk ik op de zaterdagochtend aan mijn blog van 9 tot 12. Als ik wel eens ’s avonds moet werken voor mijn loondienstbaan, dan spreken we af wie De Kleinste naar bed brengt en wie er loopt wanneer hij wakker wordt. Want wakker wordt hij toch wel.

Het is belangrijk dat je kind snapt wat het verschil is tussen werken en niet werken. Als je nog even iets wilt afronden terwijl je peuter om je heen dartelt, maar je normaal op je kantoor werkt, dan kun je niet verwachten dat hij snapt dat hij je met rust moet laten. Wees hier dan ook geduldig in en doe iets wat niet al te veel concentratie vraagt. Ik schrijf geen blogposts als De Kleinste om me heen rent. Ik maak wel foto’s, of beantwoord vragen van mensen.

Lees ook: Minder werken als moeder: wat zijn de mogelijkheden?

Accepteer dat het gewoon niet altijd lukt

En soms moet je nou eenmaal accepteren dat het niet lukt om thuis te werken met jonge kinderen. Je zult zien dat je gestoord wordt als je net middenin een goede flow zit door de meest walgelijke poepluier ooit. Of dat je peuter besluit dat zijn vrachtwagen per sé over jouw toetsenbord moet rijden, waardoor je werkgever zich afvraagt waarom je toch opschepte over je briljante conclusie, omdat die in je opgeleverde document meer iets weg heeft van een rolberoerte.

Je zal niet de eerste moeder zijn die weer verlangd om naar kantoor te mogen gaan.

Thuiswerken als je jonge kinderen hebt. Een perfecte uitkomst of de hel? Zo maak je het een stuk makkelijker! #moederschap #thuiswerken

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *