fbpx    
alleen uiteten tips

Tips om in je eentje uiteten te gaan

17 september 2018

Alleen uiteten gaan is niet iets wat bovenaan mijn bucketlist staat. Eerlijk gezegd staat het helemaal niet op mijn bucketlist. Het stond eerder op mijn fuck it list. Iets wat ik dus nooit zou doen. Want toen ik jonger was, had ik altijd medelijden met mensen die in hun eentje aan een tafeltje zaten. Ik dacht dat hun date of partner hun misschien had laten zitten, of helaas er niet meer was. Ik ging er vanuit dat die tafel voor één ooit een tafel voor twee was en één van de twee deze wekelijkse traditie van uiteten gaan nu eenzaam voortzette. Nu was ik zelf die persoon die in haar eentje uiteten ging. Niet geheel vrijwillig, maar uiteindelijk wel bewust.

Toen ik besloot om in mijn eentje op vakantie te gaan, had ik me bedacht dat ik wellicht in mijn eentje uiteten zou gaan. Als ik me heel dapper voelde. Er zijn verschillende bloggers die het regelmatig doen, denk bijvoorbeeld aan Cynthia van Cynthia.nl. In mijn eentje uiteten gaan stond ergens op mijn ‘wellicht doe ik dit wel als ik me heel stoer voel of doodga van de eenzaamheid’ lijstje, maar het was niet iets wat ik op dag één bedacht te doen. Toch moest ik op dag één van mijn vakantie meteen in mijn uppie uiteten. Toen ik namelijk aankwam op het vakantiepark, was de supermarkt net dicht. Ik was te laat vertrokken van een veel te leuke bijeenkomst.

Ik had twee opties:
1. Ik haal friet of pizza en eet het (waarschijnlijk koud) in de bungalow op.
2. Ik ga uiteten.

Achteraf bleek er nog een optie drie te zijn, namelijk Thuisbezorgd.nl. Die bezorgen dus gewoon aan de poort van Center Parcs. Wist ik veel. Tegen de tijd dat ik hierachter kwam, had ik mijn eten al op. Uiteindelijk besloot ik om uiteten te gaan. En het was echt wel eventjes behoorlijk ongemakkelijk.

Ik zocht een mooi plekje uit bij een eettentje waar ze vooral finger food serveren. Een voordeel hiervan is dat je niet lang aan tafel hoeft te zitten als je niet zou willen. Als je zak friet op is, dan sta je weer op en loop je weg. Althans, dat was mijn gedachte. Even gauw wat eten.

Zat ik daar, ongemakkelijk op het terras te wachten tot de serveerster me zou zien om mijn bestelling op te nemen. Om me heen zaten stelletjes, groepen en gezinnen te kletsen. Ik had mijn boek, en ik geef toe, ook mijn telefoon, voor me liggen. En allerlei gedachten schoten door me heen. Wat als de serveerster denkt dat ik nog wacht op vrienden? Ze komt toch op een punt wel vragen of ik wat wil drinken? En zal iedereen me dan niet aanstaren? Staren mensen me misschien nu al aan? Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen? Ik kan vanavond gewoon nog terugrijden, besloot ik. Ik kan ook gewoon thuis eten en thuis slapen en dan weer vroeg vertrekken naar de bungalow om te schrijven of te genieten. Het is ‘maar’ twee uurtjes enkele reis.

Dus nogal wat zenuwachtig zat ik op mijn stoel, met mijn boek in mijn hand. Ik heb niets meegekregen van starende mensen. Want mensen letten helemaal niet op je. Helemaal niet op een vakantiepark waar je komt om te ontspannen, of zoals ik, te schrijven. De papegaaien enkele meters van mij vandaan trokken meer bekijks dan ik met mijn boek. En zo zat ik ruim een uur aan een tafel, met mijn boek, te drinken van een veel te zoete cocktail, te smullen van mijn friet en zelfs groente.

In je eentje uiteten gaan raar? Een beetje, maar het is ook best leuk! Zo ga je alleen uiteten zonder dat het gek voelt.

Tips om in je eentje uiteten te gaan

Nu wil ik niet pretenderen dat ik meteen een expert ben in uiteten gaan, omdat ik eens een keertje op een terras ben gaan zitten en eten heb besteld. Toch kreeg ik vrijwel direct berichtjes van vrienden die best in hun eentje op vakantie zouden willen, maar dan liever niet in hun eentje uiteten zouden willen. Want ja, dat is gewoon eenzaam en raar en zo. Voor die mensen, die net als ik onverwachts toch iets te eten moesten scoren, zijn hier mijn tips om in je eentje uiteten te gaan:

In je eentje uiteten tip 1: neem een boek mee of iets anders om te doen

Neem je boek of eReader mee als je uiteten gaat. Zo heb je iets te doen tijdens het wachten, of wellicht zelfs tijdens het eten. Normaal zou je deze tijd doorkomen door te praten met je tafelgenoot of tafelgenoten. Nu die er niet zijn, moet je jezelf vermaken. Zo had ik zelf mijn eReader en mijn agenda mee. Zo kon ik altijd schrijven als ik dat wilde, of lezen als ik dat wilde.
Je kan er ook voor kiezen om om je heen te kijken, de omgeving in je op te slaan en dit heb ik ook zeker gedaan. Maar weten dat dat boek er is als je even niets te doen hebt, is heel fijn.

In je eentje uiteten tip 2: kies een toegankelijk restaurant

Als je voor het eerst uiteten gaat, zul je niet direct in een chique restaurant willen zitten. Maar een snackbar telt natuurlijk ook niet helemaal voor je gevoel. Kies daarom een restaurant wat niet al te chique is, denk aan bijvoorbeeld een grand café of een eetcafeetje met simpele gerechten of finger foods.

In je eentje uiteten tip 3: ga op een rustig tijdstip

Uiteten gaan tijdens de piekuren is niet het meest ontspannen moment, helemaal niet als je het voor het eerst doet. De piekuren voor restaurants verschillen altijd. Zo zal dat in een pannenkoekenrestaurants een stuk vroeger liggen dan in een restaurant waar meerdere gangen gebruikelijk zijn. Als je niet zeker bent wat de piekuren zijn van een restaurant, kun je ook kiezen voor een late of juist vroege lunch bij een restaurant.

Je doet het voor jezelf

Bedenk je dat je uiteten gaat voor jezelf. Er zijn echt tal van voordelen aan in je eentje uiteten gaan! Je hebt nu eenmaal eten nodig, want niemand wordt vrolijk van een knorrende maag. Bestel ook vooral wat jij wilt eten. Juist als je uiteten gaat, kun je doen en laten wat je wilt. Wil je een cocktail als voorgerecht, vette hap als hoofdgerecht en drie toetjes als nagerecht? Niemand die fronsend kijkt. Behalve wellicht de serveerster of de mensen aan de tafels om je heen, maar je kent ze toch niet. Dus wat maakt jou het uit?

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *