fbpx    
Samen koken met je peuter

Tips om je dreumes of peuter mee te laten helpen in de keuken

6 maart 2019

Elke woensdag is het bij ons thuis een chaos in de keuken. Er ligt bloem op de grond, stoelen zitten onder een mengsel van water, bloem en suiker en er ligt overal afwas. Op woensdag bakken De Kleinste en ik namelijk samen iets lekkers. Soms zijn het koekjes, soms pannenkoeken of poffertjes en soms maken we milkshakes. We doen dit al sinds De Kleinste 18 maanden oud is. Wat we ook maken, het is altijd een chaos. En er gaat ook altijd wel weer iets kapot in onze tien jaar oude keuken. Als het geen kastje is dat langzaam los gaat hangen, is het wel iets anders. Helaas denkt onze peuter dat pollepels voor roeren en voor drummen zijn. Dat houdt in dat ons houten aanrechtblad elke woensdagmiddag een nieuw deukje oploopt. We hebben thuis besloten dat de volgende keuken een steviger blad nodig heeft. Eentje waar niet na een drumsolo de deukjes te zien zijn. Echt, een tip voor alle ouders die een nieuwe keuken laten plaatsen, ga voor bijvoorbeeld een granieten aanrechtblad. Het liefst vervang ik nu nog onze keuken, serieus.

De Kleinste vindt onze bakdagen fantastisch en kent de woorden en de betekenissen van ’bakken’ en ‘helpen’ als geen ander. Mocht je zelf nu ook willen bakken met je kleintje, maar weet je niet goed hoe? Dan ben je aan het juiste adres! We maken er een feestje van!

Letterlijk een feestje

En met een feestje van het bakken maken, bedoel ik ook letterlijk een feestje. Als wij thuis koekjes of milkshakes maken die een Disney-thema hebben, dan zetten wij onze Mickey Mouse oren op. Hiervan word je al meteen een stuk vrolijker en weet je dreumes ook dat er iets heel bijzonders (en leuks!) gaat gebeuren. Mocht je het echt bont willen maken, dan kun je natuurlijk ook slingers ophangen. Maar als je eerst een uur bezig bent met voorbereiden, dan heeft je peuter écht geen zin meer, of concentratie, om nog te bakken.

Bereid het recept voor

Voor je je peuter hijst in een beschermend pak en je zijn mond afplakt met duct tape zodat hij geen rauw deeg in zijn mond propt, is het handig het recept voor te bereiden. Als je koekjes gaat bakken, kun je het deeg al een dag van tevoren klaarmaken. Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt en de ingewikkelde dingen al hebt gedaan. Je kind laten helpen met het kneden van deeg kan, maar het bakken van koekjes is echt veel leuker. Bedenk je dat de aandachtsspanne van je kleintje niet zo heel lang is.

Mocht je, net als ik, weleens te laat bedenken dat je wilde bakken en nog niets hebt voorbereid, geef je kleintje dan opdrachten als bloem aangeven. Of zet gewoon de tv aan voor je kind. Kun jij even rustig aan het werk.

Geef eigen keukengerei

Niet zo van de tv of bestaat je recept uit beslag maken voor bijvoorbeeld pannenkoeken of poffertjes? Geef je kindje dan een eigen kom. Als ik pannenkoekenbeslag maak, geeft De Kleinste mij het bloem al aan. Hij weet waar het staat, omdat we dit gerecht al zo vaak samen hebben gemaakt. Hij klimt op een stoel naast me en wil mijn werk vaak van me overnemen. Soms mag hij dat en help ik hem met mixen, maar vaker geef ik hem zijn eigen setje: als ik in een kom mix met een garde, krijgt hij ook een eigen kom met garde. Vaak doe ik hier alleen maar water in en geef ik aan dat er goed gemixt moet worden.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het koekjes bakken. Je kindje kan gewoon nog niet de meest perfecte koekjes uitsnijden. Wij hebben verschillende vormpjes en ik geef bij het koekjesdeeg De Kleinste een deel en houd de rest voor mezelf. Zo maak ik de koekjes en speelt hij vooral met het deeg en kopieert hij mijn gedrag met het rollen, uitrollen en uitsteken. Soms wil hij hulp met zijn eigen uitsteekvormpjes, maar vaker wil hij het ‘zelf doen’.

Laat het los en laat het gaan

Het allerbelangrijkste is toch wel dat je tijdens het bakken alle verwachtingen los moet laten. Nee, je peuter is niet de schoonste. Als hij op de stoffen eetkamerstoel staat om bij het aanrecht te komen, kun je er donder op zeggen dat er viezige handafdrukken op de zwarte leuning achterblijven. Er zal echt overal beslag, water en gerei liggen. Sop dus niet de hele keuken uit een uur of een dag voor je gaat bakken met je kind. Want dan garandeer ik je dat je binnen een paar minuten huilend in de oven kruipt. Dit is misschien wel de belangrijkste en fijnste reden waarom onze poetsvrouw de dag na ons bakavontuur komt schoonmaken.

Je kind gaat ongetwijfeld het beslag proberen op te eten. Mocht je dit niet willen in het geval van bijvoorbeeld rauwe eieren in beslag, dan raad ik je eivervangers aan.

Loslaten dus. Desnoods met luide muziek. Maak zooi. Ontdek. En ruim het daarna op. Als alles in de oven staat, of opgegeten is. Laat het trouwens niet zo erg los dat je pannenkoeken tegen het plafond gooit, of milkshakes mixt met de dop van de blender er niet op. Dat maakt de volgende stap namelijk écht niet leuker en makkelijker.

Ruim samen op

De minst leuke stap van allemaal, maar het moet nu eenmaal: het opruimen en schoonmaken. Maak hier een duidelijke taakverdeling in, dat houdt in dat jij dus uiteindelijk alles in je eentje opruimt, inclusief de afzuigkap en kookplaat, omdat de troep werkelijk waar o-ver-al zit. Je peuter wil ongetwijfeld helpen, maar met een beetje geluk wil hij dat gewoon niet en vermaakt hij zichzelf. Kun jij even turbo de zooi opruimen zonder dat er een klein kind de doekjes uit je hand rukt met de woorden ‘zelf doen’ en ‘poetsen’!

De belangrijkste stap is toch eerst even je peuter poetsen. Verwijder eventueel vieze kleding, poets handjes, gezicht en al het andere wat mogelijkerwijs in aanraking is gekomen met deeg. Wat je ook doet, laat je kind niet uit de keuken tot het schoon is, anders ben je straks ook nog de woonkamer aan het poetsen.

Mocht je kindje je willen helpen met het opruimen en schoonmaken van de keuken, dan heb ik hier een artikel met tips hoe hij je daarbij kan helpen.

Heb plezier

Nogmaals: heb plezier tijdens het bakken. Ondertussen is het iets geworden waar ik naar uitkijk met De Kleinste, ondanks zijn drumvaardigheden op mijn houten aanrechtblad. Elke week probeer ik weer iets nieuws (en makkelijks!) te verzinnen om met De Kleinste te maken en vervolgens op te eten. gezond eten doen we wel die andere zes dagen.

Vindt jouw kleintje het ook zo leuk om jou te helpen in de keuken? Dit is normaal, maar kan voor jou gekmakend zijn. Met deze tips wordt het makkelijker.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *