fbpx    

Trapklimmen veilig gemaakt voor peuters

16 maart 2020

Sinds deze maand zijn bij ons de traphekjes weg. Niet omdat ik ineens een tiener in huis heb die niet zo snel meer van de trap afdondert. Integendeel, mijn peuter is onhandig en is al eens van twee meter hoogte naar beneden gekukeld. Hij kreeg alleen door hoe het traphekje werkte en had het hele ding losgekoppeld en voor het gemak maar even tegen de muur gezet. Geen traphekjes meer in ons huis dus, maar hoe houden we dan in hemelsnaam dat kind veilig op de trap?

Traphekjes

Het meest veilige en de must voor elk gezin met een trap in huis en een jong kind, is het traphekje. Traphekjes zorgen ervoor dat kinderen niet naar boven kunnen klimmen of niet naar beneden of beide. Zo hadden wij een traphekje beneden aan de trap en boven. Let er wel goed op dat deze traphekjes goed stevig gemonteerd zijn. Zo hadden wij een zwakke muur, waardoor het traphekje beneden zo uit de muur getild kon worden. En boven kreeg de peuter heel snel door hoe hij het hekje openkreeg. Dat kind stond dus ineens bij ons in de woonkamer om te melden dat hij niet wilde slapen. Ik kreeg een hartverzakking, want ik dacht dat ik geesten zag. En vervolgens sloeg de paniek toe: als hij beneden over het traphekje was geklommen, dan kon hij zo maar eens denken dat hij dat boven ook kon doen. Met alle gevaren van dien. We hebben de dag erna de traphekjes verwijderd. Traphekjes zijn belangrijk, maar alleen als je peuter niet weet hoe hij ze moet bedienen óf bedenkt dat hij er wel overheen kan.

Een stevige trapleuning

Je kind wil alles zelf leren doen. Hoewel hij soms nog wel naar beneden gedragen wil worden, zijn er momenten dat hij heel stoer zelf naar boven of naar beneden wil. Controleer daarom of de trapleuning die je hebt, goed stevig vast zit, of koop een stalen trapleuning. Zo heeft je kindje een goede houvast. En jij trouwens ook, als je je nageslacht van zestien kilo naar beneden moet tillen.

Zorg dat de trap niet glad is

Wellicht overbodig om te melden, maar gladde traptreden zijn levensgevaarlijk. Kinderen hebben de neiging om via hun billen de trap af te gaan, of op gladde sokken de trap af te willen denderen. Niets is zo gevaarlijk als een gladde tree waardoor ze ineens wel heel snel beneden zijn en jij twintig jaar van je leven kwijt bent door het doodstille geluid nadat een peuter de trap af is gedonderd. Been there, done that. Ik kan het niet aanraden. Je kan antislipstrips kopen voor de trap, de trap laten bekleden of een lift installeren. Dat kan natuurlijk ook.

‘Spelregels’ voor de peuter

Als allerlaatste tip is het handig om regels af te spreken met je peuter. Afhankelijk van de leeftijd zal hij ze wel of niet opvolgen, dus je zal ze erin moeten stampen. Figuurlijk dan. De volgende regels gelden hier:

  1. We hebben bovenaan de trap geen trapleuning, dus daar gaat de peuter via zijn billen de eerste paar treden af.
  2. Hij moet de trapleuning vasthouden met naar beneden gaan als hij staat.
  3. De trap af en op gebeurt via de brede kant van de trap. Dit heeft hij op de harde manier geleerd, auwa.
  4. Niet rennen op de trap.
  5. Omdat we geen traphekje meer hebben, mag er niet gerend worden op de overloop.

Veel meer regels dan dit, kun je niet toevoegen. Een peuter zal ze niet allemaal kunnen onthouden. Denk goed na wat handig is bij jullie thuis. En oh ja, geef zelf het goede voorbeeld 😉

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *