fbpx    

Tuinieren voor beginners: zelfs deze cactuskiller kan dit!

Twee weken terug heb ik alle dode planten en onkruid uit mijn tuin getrokken. Weliswaar met hulp van mijn moeder, want ik zag niet zo goed welke plant dood was en welke niet. Mijn peuter deed blij mee, want door de planten lopen, dat mag hij niet vaak. Mijn man keek bedenkelijk toe. “Wat wil je planten, dan?” Weet ik eigenlijk niet. Groenten, fruit? Onze druivenstruik groeit elk jaar als een malle en ook onze vlinderstruik is niet kapot te krijgen – gelukkig maar.
“Je kan nog niet eens een cactus in leven houden.” Daar had hij gelijk in. Ik heb van mijn negen cactussen in huis er zes weten te vermoorden. Ik heb geen idee hoe. En toch wil ik tuinieren. Omdat ik een nieuwe hobby zoek. Omdat ik houd van planten en omdat ze goed voor je zijn.

Begin je net met tuinieren? Kies bewust!

Net als dat wanneer je begint te bakken, je niet voor een taart met drie lagen of voor macarons gaat, ga je ook niet voor de meest moeilijke planten als je net bent begonnen. Geloof me, ik heb ooit macarons proberen te maken, dat is echt moeilijk. Aangezien ik planten niet uit elkaar kan houden, behalve dat ik weet wat een vlinderstruik is en behoorlijk wat bloemen kan benoemen, is het niet handig om meteen vol overgave de boel vol te planten. En dat betekent dat mijn tuin nu nog steeds leeg is. Op wat onkruid en een vlinderstruik na. Nu kun je twee dingen doen: of je kan gewoon nog een vlinderstruik kopen, of je denkt bewuster na over wat je wil in je tuin.

Ik had hier een hark vast. Dan weet je dat.

Als beginnende tuinier kun je gerust beginnen met bloembollen

Een moestuintje is natuurlijk enorm leuk om te hebben, maar het kost een stuk meer tijd om deze te onderhouden. Daarbij wil je in het geval van een moestuin geen insecten in je tuin, omdat je er anders zelf niet echt van kan genieten. Nu we al jaren horen dat de bijenbevolking terugloopt, kun je als beginnende tuinier de bij helpen door bloembollen te planten! En je helpt trouwens niet alleen de bij, je helpt ook je eigen humeur als je straks wakker wordt met een tuin vol bloemen.

Welke bloemen kan je nu al planten?

Ik was, net als misschien veel andere mensen, in de veronderstelling dat je nu niet zo heel veel kan planten. De winter komt eraan en dan vriest alles vast kapot. Gelukkig valt dat goed mee! Zo kun je in de herfst onder andere tulpen, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen planten! Je kijkt nog wel even tegen een kale tuin aan tot begin lente, maar misschien is dat ook wel het leuke. De bloembollen die je nu kan planten, vind je onder de noemer ‘voorjaarsbloemen’. Ik was zelf ook even in de war, want ik dacht dat je die pas in het voorjaar kon planten, maar bloembollen kun je niet vergelijken met kerst. Je begint niet in juni al je kerstboom op te tuigen om er in december van te genieten – uitzonderingen daargelaten. Bloembollen plant je dus wel ongeveer een half jaar van tevoren.

Tips voor beginnende tuiniers zonder groene vingers

In De Sims 4 ben ik heel goed in planten verzorgen. Mijn sims eten al jaren van hun zelfgemaakte sla, bananen die zelfs groeien in de winter en hun eigen groentecombinaties. De Sims 4 lijkt niet op het echte leven, dames en heren. Dus daarom heb ik voor jou tips als je begint met tuinieren en bang bent dat het misgaat:

  1. Geef regelmatig je planten water. Het is misschien een dooddoener. Maar een cactus kan dus ook niet 26 weken zonder water. Check de bodem. En zet eventueel het in je agenda, of als wekker in je telefoon.
  2. Geef ook niet te veel water. Een plant kan ook doodgaan aan te veel water.
  3. Lees. Google. Leer. Probeer. Faal. En probeer opnieuw. Google is je beste vriend in tijden van tuinieren. Of je moeder, die wel heel goed kan tuinieren en graag komt helpen om advies te geven. We leven in een tijdperk waarin we alles kunnen opzoeken. De grootste reden waarom planten nu nog doodgaan, is omdat je er niet voor zorgt.

En als het tuinieren dan toch nog misgaat…

Als zelfs het planten van bloembollen en de juiste struiken misgaat bij iemand die cactussen kan laten sterven, dan kan ik altijd nog genieten van de papieren bloemen die ik elk jaar rond moederdag van de peuter krijg.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *