fbpx    

Van logeerkamer tot kantoor

13 februari 2019

Terwijl ik dit schrijf, zit ik heerlijk in mijn roze(!) kantoor. Lange tijd lagen, tot groot afgrijzen van Jop, de woonkamer en keuken vol met spullen van mij. Mijn laptop, agenda’s, camera, pennen, DIY projecten, visitekaartjes en producten die ik nog moest reviewen. Alles lag overal. Voor mij was het een georganiseerde chaos. Voor Jop een reden om twee weken terug zijn vrije dag op te offeren om samen met mij een kantoor te verwezenlijken in huis.

Drie slaapkamers en een kantoor

Toen wij dit huis twee jaar geleden kochten, was het perfect. We hebben drie slaapkamers op de bovenverdieping en een kantoor beneden dat grenst aan de woonkamer. Ik zag mezelf al zitten in dat kantoor: het bureau en de kasten waren al ingebouwd, ik hoefde alleen mijn spullen er neer te kwakken. Maar al gauw bleek dat de kamer te weinig licht had om een goede werkplek voor mij te zijn. Het kantoor heeft geen ramen en er is iets mis met de elektriciteit daar, waardoor extra lampen aansluiten niet zo makkelijk is. In plaats van een elektriciën te laten komen die het hele plafond eruit zou moeten halen om het te fixen, werd de rest van het huis mijn werkplek. Dit was voor De Kleinste natuurlijk fantastisch. Er lag overal wel iets waar hij mee kon spelen. En mama was altijd wel iets kwijt, wat nog leuker was. Voor De Kleinste dan, die met alle plezier wilde helpen ‘zoeken’, maar niet wist waarnaar. Toen het punt daar kwam dat de peuter bedacht dat ik vast op zoek was naar zijn speelgoedkaas, was het klaar. Ik móest een eigen plek!

Het belang van goed licht

Op mijn werk zijn we verwend met daglichtlampen. Deze lampen zorgen ervoor dat je niet voor de lunch al wil gaan slapen. Ik merk dat ik er alerter door ben, dat mijn ogen minder vermoeid zijn en dat ik over het algemeen een blijer mens ben. Dat ik dus chagrijnig en moe werd van ons kantoor beneden, is niet heel erg gek. Ik wilde wel mijn eigen plek in huis voor al mijn troep. We hebben overwogen om een bureau in de woonkamer te plaatsen en ik heb zelfs nagedacht over een schuurtje in de tuin waar ik mijn eigen kantoor kon verwezenlijken. Het maakte me niet uit, zolang het maar niet dat donkere hok was! Ik heb ook gefantaseerd over een aanbouw.

Het belang van een eigen plek

Ik heb al wel vaker geroepen dat het zo belangrijk is dat je een eigen plek hebt. Waarom ik dan toch vond dat de hele woonkamer en de keukentafel (en soms ook het aanrecht) mijn werkplek moest zijn, is me een raadsel. Ik klaagde dan wel eens over het speelgoed wat ik moest opruimen, maar vaak was ik dubbel zo lang bezig met mijn eigen zooi opruimen. Of verplaatsen naar een ander plekje dat Jop nog niet had ontdekt als verstopplek.

Logeerkamer oftewel de toekomstige babykamer opgeven?

Die derde slaapkamer was voor mij lange tijd geen optie om om te bouwen als kantoor. Het leek haast alsof een stemmetje in mijn hoofd zei dat ik grootser en duurder moest denken. Dit was niet waar. Ik wilde die slaapkamer niet opgeven, omdat ik voor mijn gevoel daarmee het idee van een tweede kindje opgaf.

Dit was het kantoor voor het een kantoor werd. Jops Legobouwsels, de babymeubels en rare rollen stof.

Hoewel we nu roepen dat we geen tweede kindje willen, is er iets in mij wat toch nog wel graag op een dag een tweede keer mama wil worden. Die derde slaapkamer werd gebruikt als logeerkamer en opslagplek voor de babymeubels. Toch is dit een ruimte met grote ramen en genoeg mogelijkheden om, zonder peuter, in stilte te kunnen werken. Ik moest even slikken.

Ik ben een dramatisch persoon.

En dat was dan ook het moment dat ik besloot dat ik nu een ruimte nodig heb waar ik in stilte kan werken.

Die kamer was één grote bende.

Inrichting

De logeerkamer is twee jaar geleden geverfd. Eén van de muren is oud paars. De lampen die we hier een tijd geleden ophingen, zijn in dezelfde tinten: oud roze en donkerpaars. Daardoor had ik al snel de keuze gemaakt om de rest van de kamer ook in deze tinten te decoreren. Dit wisselde ik af met wit en koper.

Omdat de kamer ooit een logeerkamer was, is de verlichting niet heel fel. De lamp die aan het plafond hangt, hing er al en de paarse lampen waren ooit onze nachtlampjes. Het is vooral sfeerverlichting. Dat er een bureaulamp moest komen, wist ik al toen ik net een kwartier aan mijn bureau zat. Ik vond deze op Directlampen.nl en ben er helemaal verliefd op. Hij is makkelijk te verstellen en kan zelfs de hoogte in!

De vakjeskast is nauwelijks gevuld en hier ben ik ontzettend trots op. Ik heb maar liefst 500 boeken weggegeven aan vrienden en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik lees tegenwoordig veel op mijn eReader. De boeken die ik heb gehouden, zijn boeken die ik nog minstens één keer per jaar lees, of die ik kan gebruiken ter inspiratie voor mijn blog.

Oh, die roze bank, ik houd ervan! Omdat ik nog steeds logees wil ontvangen, was een slaapbank voor mij een must. De bank is helaas niet meer te verkrijgen (ik had de laatste, gna gna). Het maakt het kantoor helemaal af.

Hoe maak je van je logeerkamer een kantoor?

Wil je zelf ook je logeerkamer omtoveren tot kantoor? Met deze stappen heb je het zo voor elkaar!

 1. Bedenk wat je kan gebruiken van de huidige kamer.

  Vaak kun je meer hergebruiken dan je denkt. Heb je al schapjes hangen? Laat deze hangen!

 2. Denk aan de verlichting

  Je logeerkamer heeft ander licht nodig dan je kantoor. Zorg voor goede heldere verlichting. Je hebt op zijn minst een goede bureaulamp nodig.

 3. Plaats een slaapbank

  Wil je nog steeds logees kunnen ontvangen? Overweeg dan het logeerbed te vervangen door een slaapbank. Decoreer deze met kussens zodat je hier ook gewoon gebruik van kan maken.

 4. Decoreer met spullen waar je inspiratie van krijgt

  Doe prullaria waar je niet blij van wordt, weg. Plaats hiervoor in de plaats dingen waar je wel blij van wordt. Boeken die je nog veel leest, een letterbord met een leuke quote, een vaas met bloemen en vaasjes.


Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

15 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *