fbpx    

Veilig douchen met je baby: zo doe je dat!

Als je kindje net geboren is, heb je misschien alles in huis om een babyspa te openen: een babybadje met thermometer, de gehele Zwitsalcollectie en zoveel hydrofiele luiers dat je er tenten met bijpassende bedjes van kan naaien. Je badkamer staat waarschijnlijk bomvol. Wellicht vraag je je af hoe het kan dat er moeders zijn die ook nog kunnen douchen nadat hun kind fris en fruitig is. Want na het badderfestijn met je baby, lijkt je badkamer een zwemparadijs en moet je eerst de hele babywellness uit je toch al smalle badkamer tillen. Als je nu al moe bent van dit lezen, dan wil ik je nu geruststellen: je kan ook gaan douchen met je baby!

Je badkamer is waarschijnlijk jouw ontspanplek

Er is een grote kans dat je af en toe met je partner afspreekt dat je of een dutje doet om bij te komen, of een uitgebreide douche neemt om tot jezelf te komen. Niet voor niets zijn badcadeausets megapopulair om te geven aan iedereen boven de 18. Nee, het is niet omdat je stinkt. Het is omdat de badkamer nu eenmaal gelijkstaat aan ontspanning. Je weet dat je voorlopig geen dag naar een wellness kan. Alleen bij het idee dat jij je telefoon een hele dag niet bij je kan houden in geval van nood, raak je in paniek. Dan toch maar liever een welnesscenter van je badkamer maken! Vergeet dat ingewikkelde babybadje en zorg dat je een prachtige douchewand hebt waardoor je badkamer toch al gauw een luxe en ruime uitstraling van krijgt. En geef toe, niets is lekkerder dan douchen en de ramen te zien beslaan, toch?

Zo kun je veilig douchen met je baby

Al vanaf de eerste week van de geboorte kun je ervoor kiezen om samen met je baby te douchen. Onze kraamhulp hielp mij de eerste paar keer en leerde mij zo hoe ik veilig met mijn baby kon douchen. Ik heb het daarna ook weer mogen leren aan andere mensen en nu ben jij dus aan de beurt! Douchen met je baby is echt het allerfijnste wat er is: je hebt dat kleintje weer even helemaal tegen je aan: huid op huidcontact en jouw kindje geniet waarschijnlijk met volle teugen en valt bijna in slaap tegen jou aan. In het begin was ook ik bang dat dat kleine frutseltje uit mijn handen zou glippen door de shampoo of zeep. Dus: voorzichtigheid is geboden. Zelf hadden wij in ons vorige huis een inloopdouche. Dit vind ik toch wel de allergrootste aanrader in het veilig douchen met je baby. Inloopdouches hebben namelijk als voordeel dat je geen deur hoeft te openen om in of uit de douche te stappen. Zo hoef je geen gekke capriolen uit te halen als je een glibberige worm, eh baby, vast hebt.

Houd je baby dicht tegen je huid aan en was zijn hoofdje voorzichtig met een klein beetje shampoo. Ja, het kan wat glad worden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen maar te douchen met je baby en nog even geen shampoo of zeep te gebruiken. Als je klaar bent met douchen, is het handig als je partner of iemand anders klaarstaat om de baby aan te pakken en meteen in hydrofiele doeken te wikkelen. Die hydrofiele doeken blijven de aankomende 5 jaar nog wel handig, trouwens. Nog een reden waarom een inloopdouche makkelijk is: baby aangeven en jezelf nog even gauw wassen en klaar!

Was je baby in de gootsteen

Het klinkt misschien barbaars: je kind in de gootsteen wassen. Het is toch geen koffiekopje waar je met een afwasborstel over een moet raggen? Nee, maar als je badkamer te klein is voor een badje, of je bent er even klaar mee dat die slang er voor de zoveelste keer afdondert en je hele badkamervloer weer zeiknat is, kun je ook gerust je baby veilig in de gootsteen wassen. Naast dat je voor de juiste temperatuur moet zorgen, moet je ook even goed op je wastafelkraan letten. Is deze stevig en wordt hij niet te heet? Kan de baby zich er niet aan bezeren? Anders is het misschien tijd om een nieuwe wastafelkraan te halen die veilig is voor je kleintje. Als je een mooie uitkiest, maak je vervolgens van je badkamer ook nog eens een oase voor jezelf! Mocht je mooie niet geheel veilig zijn voor je kleintje, dan kun je voor de zekerheid de kraan omwikkelen met handdoeken of hydrofiele luiers. Want hee, je hebt al niet zoveel rustmomentjes als versbakken moeder. Je badkamer mag dus echt perfect zijn voor jou!

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *