fbpx    
veilig varen met kinderen

Veilig varen met kinderen

Onze zomervakantie is al meer dan een half jaar geleden geboekt: met het hele gezin op Disney-cruise, want ja, Disney heeft ook schepen en die moeten we een keer geprobeerd hebben. De peuter is dol op alles wat vaart, vliegt of voorbij dendert. En ik ben vooral dol op luxe. Nu Disney de ene na de andere cruise annuleert vanwege Corona, groeit bij mij de vrees dat ik straks tegen de peuter moet zeggen dat we niet kunnen varen. Ik weet niet of ik opluchting moet voelen of teleurstelling.

Want ja, ik was bang dat dat kind domweg overboord zou kukelen omdat hij een vis wou aaien of even lekker wilde zwemmen en het zwembad niet uitdagend genoeg vond. Hij heeft soms namelijk de neiging om megastoer te zijn en alles aan te kunnen – denkt hij – en momenten dat hij bang is voor zijn eigen schaduw. Mijn vakantieplannen zagen er dus deels ontspannen uit en deels enorm stressvol. Het leven op het water is immers niet zonder gevaren. Omdat er een deel in mij nog steeds hoopt dat de vakantie doorgaat, ben ik bezig met veiligheid rondom het varen en aan boord.

Tip 1: Stel duidelijke regels vast

Misschien wel het belangrijkste tijdens het varen is om van tevoren goed de regels duidelijk te maken. Ga je niet op cruise, maar zit je in een kleinere boot? Dan is het erg belangrijk dat degene die niet kunnen zwemmen ten allen tijde een reddingsvest aan hebben. Spreek daarnaast bijvoorbeeld af dat tijdens het zeilen of varen de kinderen in de kuip moeten blijven zitten. Ook is het handig om vaste zitplaatsen in te stellen voor als je gaat aanmeren, afvaren of bijvoorbeeld wanneer je een sluis invaart. Ook lifelines worden vaak gebruikt als er gevaren wordt met kleine kinderen. Met lifelines kun je kinderen als het ware ‘aanlijnen’ (ook handig op de steigers) wat de veiligheid vergroot.

Als je met een maatschappij vaart, is het belangrijk om aan je kinderen uit te leggen dat ze altijd het advies moeten opvolgen van het personeel. Leg uit hoe ze het personeel herkennen en geef je kinderen eventueel een bandje met jouw telefoonnummer erop. Hoewel ik er vanuit ga dat je je kind bij je houdt, kunnen kinderen soms uit het niets verdwenen lijken, om 5 minuten later vrolijk weer op te duiken. Of huilend, zoals wij meemaakten in Disneyland Parijs in september.

Tip 2: Geef je kinderen een taak

Hoewel kinderen meestal graag willen helpen aan boord, is dit niet altijd handig. Een manier om problemen te omzeilen is door je kleine een vaste, simpele taak te geven. Laat hem bijvoorbeeld (afhankelijk van zijn leeftijd) helpen bij het uithangen of weghalen van de stootwillen (ook wel fenders genoemd). Door je kleine de verantwoordelijkheid te geven over de stootwillen voelt hij zich nodig en belangrijk, wat bijdraagt aan zijn plezier, en jouw rust!

Tip 3: zorg voor voldoende leesvoer

Toegegeven, misschien is volledig ontspannen tijdens het varen wel iets teveel gevraagd. Zelfs op een cruise zijn er nog zat gevaren. Je blijft immers continu erop letten of je kind niet ineens kopje onder gaat. Misschien is de belangrijkste tip daarom wel: gooi de stootwillen uit, leg aan bij een verlaten eilandje en ga lekker liggen lezen in de zon. En laat je kleintje achter bij je partner. Probleem opgelost.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *