fbpx
            Vergeet de feestdagen: kijk goed naar de kosten van je zorgverzekering

Vergeet de feestdagen: kijk goed naar de kosten van je zorgverzekering

door Caroline

Het einde van het jaar nadert! En dat betekent Sinterklaas, kerstmis, oud en nieuw, kortere dagen en ook: tijd om weer eens een kritische blik op je zorgverzekering te werpen. Anders dan met andere verzekeringen, kun je je zorgverzekering namelijk alleen maar per jaar wijzigen. Wil je in maart ineens overstappen? Dan heb je pech en moet je wachten tot de laatste maanden van het jaar. In dit artikel lees je waar je op moet letten om voor jou en je situatie de goedkoopste zorgverzekeraar te vinden.

Overstappen loont

De zorgkosten lijken ieder jaar weer behoorlijk te stijgen en de verschillen tussen de zorgverzekeringen wisselen ook heel erg. Wij zijn nu verzekerd bij De Amersfoortse. Jop wilde liever niet overstappen, omdat hij erg tevreden is, maar toen bekend werd dat deze verzekeraar behoorlijk stijgt qua kosten, zei hij me maandag dat we toch maar moesten kijken om over te stappen. Goede zorg is belangrijk, maar het moet wel betaalbaar blijven. Om een goede keuze te maken, kijk je naar:

 • De zorg die jij en je gezinsleden hebben gebruikt de afgelopen jaren;
 • Welke zorg je verwacht te maken;
 • Welke zorg je kinderen nodig hebben.

Wat hebben jij en je gezin de afgelopen jaren gebruikt aan zorg?

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk te weten wat voor zorg je nodig hebt gehad in het verleden en hoe groot de kans is dat je deze zorg weer nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld in het verleden gebruikgemaakt van de fysiotherapeut en is dit een terugkerend iets? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij je vergelijking. Heb je echter één keer fysiotherapie nodig gehad omdat je door je zwangerschap nogal rondwaggelde alsof je privéles had gehad van Donald Duck en alles pijn deed, dan is de kans groot dat je niet goedkoper uit bent met aanvullende pakketten.

Maak een lijst van alle zorg die je de afgelopen twee jaar nodig hebt gehad en bedenk meteen hoe groot de kans is dat je de zorg nogmaals nodig hebt. Daarbij is het ook handig te berekenen wat je kwijt zou zijn als je het zelf zou moeten betalen. Vergeet hierbij niet ook je medicatie mee te pakken. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bepaalde medicatie niet, of het wordt net wat lastiger. Houd hier dus rekening mee en vraag dit na bij twijfel.

Wat zijn de verwachtingen aan zorg voor het aankomend jaar?

Als je weet wat voor zorg je de afgelopen twee jaar nodig hebt gehad, kun je bekijken welke zorg je denkt nodig te hebben voor het aankomende jaar. Hier gebruik je natuurlijk je lijstje voor, maar het is ook belangrijk na te denken over de volgende dingen:

Heb je een kinderwens of ben je nu zwanger?

Wil je graag een kindje, een tweede, een derde of wellicht een zevende? Bedenk je dan dat het misschien kan lonen om jezelf dan aanvullend te verzekeren. Zo kun je bij aanvullende pakketten cursussen (gedeeltelijk) vergoed krijgen, of betaal je minder voor je kraamhulp. Zelf had ik alleen de basis verzekerd tijdens mijn zwangerschap, wat betekende dat ik de volgende dingen zelf heb betaald:

 • Fysiotherapie;
 • Borstvoedingscursus;
 • Hypnobirthing cursus;
 • Haptonomie;
 • Aanvullende kosten kraamzorg.

Het kan maar zo zijn dat ik een stuk goedkoper uit was geweest als ik me hiervoor had laten verzekeren, maar dat is wijsheid achteraf. Wees hier dus bewust van als je een kinderwens hebt of als je nu zwanger bent!

Heb je nu een collectiviteitskorting?

Als je nu een zorgverzekering hebt met een collectiviteitskorting, kijk dan goed of het nog loont hierbij te blijven. Veel collectiviteitskortingen zijn verdwenen of zijn nog maar maximaal 5%. Het is dus slim om te kijken of je collectiviteitskorting wel loont.

Kijk naar de belangen van je gezinsleden

Je hoeft niet per se dezelfde zorgverzekering te hebben als je partner, gelukkig maar. Wellicht gebruik jij nooit zorg, maar moeten jullie voor je partner altijd het maximaal eigen risico betalen. Dan kun je overwegen om voor jou het eigen risico omhoog te zetten en voor je partner die op het laagst te houden. Zo kun je uiteindelijk goedkoper uit zijn.

Welke zorg heb je nodig voor je kinderen?

Je kinderen hebben andere zorg nodig dan jij. Waar jij misschien wat sneller naar de fysiotherapeut moet omdat je weer eens door je rug bent gegaan door het tillen van je peuter, kan het zijn dat je peuter wellicht een bril nodig heeft. Of wellicht heb je een tiener in huis die nodig een beugel moet. Kinderen onder de achttien zijn gratis met betrekking tot zorgverzekeringen, maar ze moeten wel meeverzekerd worden met hun ouders. Verzeker je kind daarom altijd mee met het meest uitgebreide pakket van één van de ouders. Als je verwacht dat je kind orthodontie nodig heeft, een bril of andere behoeften, kies dan zelf ook voor een pakket die dit dekt, anders loopt het alsnog behoorlijk in de papieren.

Vanaf 18 jaar is een kind niet meer met jou meeverzekerd

Vanaf 18 jaar moet je in Nederland betalen voor je zorg. Dat kan even slikken zijn voor jou als ouder, maar ook voor je kind die wellicht net op kamers gaat om te gaan studeren. Omdat jongeren relatief weinig zorg nodig hebben, hebben de meeste zorgverzekeraars een speciale zorgverzekering voor studenten. Het is slim om met je achttienjarige om tafel te gaan zitten en uit te leggen wat een zorgverzekering betekent, wat het betekent als je zorgtoeslag krijgt en waar je naar moet kijken om de juiste verzekering te kiezen.

6 Overige tips rondom zorgverzekeringen

Het kan soms een behoorlijk doolhof zijn om de juiste zorgverzekering te vinden voor jou en je gezinsleden. Daarom volgt hier nu een lijst met tips die je kunnen helpen in je zoektocht:

 • Sommige zorgverzekeringen hebben een gezinsverzekering, zodat je volledig verzekerd kan zijn;
 • Bel met een zorgverzekeraar als je een vraag hebt als je online het antwoord niet kan vinden;
 • Je mag er voor kiezen om ergens anders verzekerd te zijn dan je partner. Dit kan zelfs voordeliger uitpakken;
 • Let erop of je vrije artsenkeuze hebt. Sommige verzekeringen zijn goedkoop omdat niet alle ziekenhuizen of huisartsen zijn aangesloten. Vaak ondervind je hier geen probleem van in een grote stad, maar als je uit een gebied komt met weinig ziekenhuizen, kan dit problematisch worden.
 • De basisverzekering is voor elke zorgverzekering gelijk, de kosten kunnen alleen behoorlijk verschillen.
 • Bij sommige zorgverzekeraars kun je je eigen risico verspreid betalen. Het voordeel hiervan is dat je het jaar erop een deel mogelijk terugkrijgt. Een bijkomend voordeel is dat je aan het eind van het jaar niet ineens een dikke rekening op de mat hebt liggen. Zo hebben wij eens een keer drie keer het eigen risico moeten betalen, één keer van Jop en twee keer van mij, namelijk nog één van het jaar ervoor wat blijkbaar niet goed was afgesloten. Au, dat deed pijn.

Of je nu bij je huidige zorgverzekering blijft of toch overstapt, je kan er behoorlijk wat geld mee besparen. Zo zitten wij samen om te kijken naar een nieuwe zorgverzekering én naar een AOV voor mij, want omdat ik ZZP’er ben, moet je nog beter kijken naar wat je nodig hebt. Ik wil goede zorg, maar het moet ook betaalbaar blijven.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top