fbpx    
moe eerste trimester - heel moe zwanger

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap: gaat dat nog over?

15 maart 2019

Eén van de meest gehoorde klachten van het ouderschap is toch wel vermoeidheid. Het begint zelfs al in het eerste trimester van je zwangerschap: je doet wellicht dutjes, of wil, zoals ik wilde, na je ontbijt direct weer het bed in. Veel vrouwen hebben in het eerste trimester last van, soms ernstige, vermoeidheid. Hoe komt het dat je heel erg moe bent als je zwanger bent, wat kan je ertegen doen en wordt het nog beter?

Oorzaak vermoeidheid eerste trimester

Mijn eerste teken van mijn zwangerschap, nu drie jaar geleden, was mijn vermoeidheid. Ik was iemand die gerust tot middernacht op kon blijven, om lekker uit te slapen en dan de hele dag door te stuiteren. Nog voor ik een zwangerschapstest kon doen, had ik echter al een voorgevoel. Of ik had een griepje onder de leden, of er was een reden waarom mijn pannenkoeken ineens naar bacon smaakten, terwijl ik geen vlees at. En er moest een reden zijn waarom ik na een nacht van 8 uur slaap, gewoon weer het bed in dook na het ontbijt. Een paar dagen later werd mijn vermoeden bevestigd: ik was zwanger! Ineens voelde het doodnormaal om te gaan slapen als ik dat wilde. Ik was namelijk een minimensje aan het maken. Dat is vermoeiend, blijkbaar!

De oorzaak van heel erg moe zijn tijdens de zwangerschap zit hem, vermoedelijk, in een aantal dingen. Zo veranderen zowel je hormoonhuishouden als je lichaam aanzienlijk om jouw kindje zo goed mogelijk te laten groeien. Daarnaast heb je wellicht nog andere kwaaltjes, zoals misselijkheid of moet je alweer plassen. Voor de honderdste keer het afgelopen half uur. Dit put je emotioneel uit, maar ook lichamelijk gebeurt er dus genoeg om moe van te worden! Om nog maar niet te spreken van de overbezorgdheid van je partner die zich ineens afvraagt of je nog wel seks kan hebben.

Nee, dit ben ik niet. Online zijn er wel zat foto’s te vinden van vrouwen die uitgeput zijn tijdens de zwangerschap. Niet raar dus!

Wat kun je doen tegen vermoeidheid als je zwanger bent?

Misschien heb je het idee dat je je aanstelt. Er is nog niets te zien aan je lichaam en het is nog allemaal zo pril. Toch is het slim om even te gaan liggen als je echt heel moe bent. Voel je ook vooral niet schuldig als je even gaat liggen.

Geef toe aan je vermoeidheid

Op het moment dat de trein, de grond of zelfs een lantaarnpaal eruit beginnen te zien als comfortabele slaapplekken, wordt het tijd om toe te geven aan je vermoeidheid. Er is niets mis met even bijtanken, slaap is erg belangrijk, voor iedereen.

Als je zwanger bent en moe aan het werk bent

Mocht je op het werk zijn en heel moe zijn, kies dan je pauze(s) uit voor je rustmomenten. Trek je even terug om kort op te laden. Een dutje op je bureau zou ik afraden, tenzij je toch weet dat je contract niet verlengd wordt of omdat je de enige bent op kantoor en niemand binnen komt wandelen.

Als je zwanger bent, heb je recht op meer pauzes. Je mag één achtste deel van je werk extra pauzeren. Op een werkdag van acht uur, kom je uit op één uur extra pauze. En dit is doorbetaald. Je hebt hier misschien niet altijd behoefte aan, maar mocht je dat wel hebben, weet dan dat je dit wettelijk mag. Check voor meer informatie over de werktijden de website van het FNV.

Kijk, deze zwangere vrouw is ook moe tijdens haar werk. Slapen, meid!

‘Wacht maar tot je kind geboren is. Dán weet je pas wat vermoeidheid is’

Je hebt vast de dooddoener al gehoord van iemand die al moeder of vader is: ‘wacht maar tot je kind geboren is, dan weet je pas wat vermoeidheid is!’ of: ‘Slaap maar lekker nu, nu kan het nog!’ Moeder is de overtreffende trap van moe, maar het verbaast me niets als jij die smalende ouders hun nek wilt omdraaien. Vergelijken moet je nooit doen, toch gebeurt het.

En ik zal even eerlijk zijn. Ik heb het vast ook wel eens geroepen. Nadat het ook tegen mij geroepen was. Oh, wat wou ik toch dat ik meer had genoten van het uitslapen en mijn dutjes tijdens mijn zwangerschap. Er was nog geen baby die aandacht wilde en als hij dat al wilde, dan duwde ik gewoon terug tegen mijn buik en zei ik: ‘ja ja, mama eet vanavond wel weer friet speciaal. Doe ik, voor jou.’ Sorry, alle aanstaande mama’s tegen wie ik dit heb gezegd. Ik ben soms echt een alleswetende loeder. En aangezien ik denk dat ik zo alwetend bent, wil je vast weten of die vermoeidheid ooit nog weggaat.

Blijf je zo erg moe als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, ben je vaak het meest vermoeid in je eerste trimester en in de laatste weken van het derde trimester. In het begin komt dat omdat je lichaam in razendsnel tempo verandert. Op het eind zeul je namelijk 6 kilo baby, nog wat vruchtwater en in mijn geval zo’n 10 kilo vet wat ooit als friet speciaal of bonbons mijn mond inging. Zodra je baby geboren is, ben je niet meer dezelfde persoon. Je hebt in week twee al spijt dat je niet hebt genoten van je dutjes en in week drie mompel je zelf al tegen zwangere vrouwen: ‘wacht maar, ík weet pas wat moe is.’

Met een beetje geluk slaat karma je gewoon in je gezicht en ontwikkelt je peuter een voorliefde voor wakker zijn, terwijl jij een voorliefde hebt ontwikkeld voor slapen. Nee, die vermoeidheid wordt alleen maar erger. Maar je krijgt er zoveel voor terug.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *