fbpx    
peuter wil niet slapen

Waar kinderen wel en niet van wakker worden (wel van jouw tenen op een krakende vloer, niet van vuurwerk naast hun kamer, REALLY?!)

11 november 2019

Dat jonge kinderen er bijzondere slaappatronen op na kunnen houden, weet je als ouder zijnde vast wel. En als je geen kinderen hebt, heb je vast ooit wel eens je eigen ouders horen klagen of vrienden met kinderen. Kinderen die in slaap kunnen vallen op een berg jassen tijdens een druk feest, maar niet in hun eigen bed slapen? Check. Kinderen die te allen tijde hun favoriete knuffel bij zich moeten hebben, omdat ze anders niet kunnen slapen, behalve als je in Disneyland Parijs wacht op het vuurwerk? Check. Dan zul je zien dat dat kind in slaap valt zonder knuffel en dwars door de muziek en de hele show heen slaapt. Kinderen en hun slaap zijn een bijzonder gegeven. En dit lijstje met dingen waar kinderen wel wakker van worden en waarvan niet, is herkenbaar voor elke ouder.

Onweer? Ik slaap door. Een krakend bed? ‘Mama, wat gebeurt er?’

Onweer met zulke harde knallen dat je het idee hebt dat iedereen en hun kat rechtop in bed zit: op zulke momenten spits ik mijn oren en wacht ik tot ik de peuter hoor roepen of hij bij ons mag liggen. Nope, gebeurt niet. De ochtend erna heeft hij natuurlijk niets meegekregen van het feit dat de halve stad op zijn grondvesten stond te schudden en er beneden drie vazen zijn gesneuveld om dat de katten schrokken en besloten dat zelf lawaai maken beter was. Nee, hiervan worden kinderen vaak niet wakker. Maar als jij net in je bed ligt en samen met je partner bedenkt dat het toch eindelijk nu tijd is voor jullie twee, lekker romantisch, hoort je kind ongetwijfeld dat jullie het gezellig maken. Misschien omdat er een veer in het bed kraakte. Of omdat er een sok op de grond viel. “Mama? Wat doe je?” Nou ja, eigenlijk kroop ik net op mijn knieën om je vade- “Niets hoor, schat! Nee, je mag er niet bij ko- oké. We plannen onze gezelligheid volgende maand wel weer of zo.”

Vuurwerkparty naast de deur bij de buren versus de kraan op de badkamer

Een paar maanden geleden werd één van onze buren vijftig. Dat wordt hier altijd gevierd met vuurwerk. Ik weet niet waarom, maar het is wel zo. Ik genoot dus van een show om twaalf uur op onze stoep en de peuter zuchtte eens diep, draaide zich nog eens om en sliep door. Denk maar niet dat hij dan doorslaapt als ik de kraan op de badkamer aandoe als ik mijn tanden wil poetsen. Of als ik wil douchen vlak voor ik ga slapen. Zelfs met de deur dicht en het feit dat zijn kamer niet grenst aan de badkamer, heeft als gevolg dat ik ‘trippel trippel trippel’ hoor, de deur open zie gaan en een hoofdje om de deur zie. “Mama? Mag ik ook douchen/tandenpoetsen/in bad/me mooi maken ook al is het 11 uur ’s avonds en sliep ik een seconde geleden nog?”

Luid gelach en geschreeuw van de hele vriendengroep beneden versus het piepje van de magnetron

Ik kan het de peuter bijna niet kwalijk nemen, ik heb namelijk een hekel aan piepjes van vaatwassers, magnetrons, ovens en al het andere wat piept. Piepende muizen of cavia’s heb ik ook niet zoveel mee. En een man die piept tijdens de manflu? Ook niet. Ik haat piepjes. Maar het feit dat mijn peuter wel wakker wordt van piepjes uit de keuken óf van glasgerinkel bij het uitruimen van de vaatwasser, maar niet van die vier mannen die bulderend van het lachen alle geluidsnormen overschrijden in de keuken recht onder zijn slaapkamer, dat vind ik wel gek.

Tip: eet gewoon maar niet meer ’s avonds

Peuters schijnen het nogal door te hebben als je snoept waar zij niet bij zijn. Of ze ruiken het als je ze een kusje komt geven, of ze horen op een kilometer afstand het geritsel van een reep Tony’s. Het maakt niet uit, het idee dat jij iets eet wat zij ook lekker vinden en waar zij niet bij zijn, zorgt ervoor dat een kind ongetwijfeld rechtop in bed zit en roept of je even kan komen, omdat het dorst/honger/een volle luier/een knuffel én ook nog een kus nodig heeft. Sta je daar met je mond vol je kin schoon te poetsen. Wat kwijl je van chocola hè? Daar kom je alleen maar achter als je kinderen hebt en je mond leeg moet vreten.

En dan de ochtend

De volgende ochtend als je kind naar de opvang moet, kun je hem natuurlijk snel wakker krijgen door op je tenen naar de badkamer te sluipen, je partner te vragen een keer het bed te laten kraken en snel even wat chocola in je mond te proppen. Voor je het weet staat je kind fris en fruitig naast je om op pad te gaan!

Nee, natuurlijk niet. Dat kind is natuurlijk in de ochtend met geen mogelijkheid wakker te krijgen als je weg moet. Zelfs niet met de belofte aan snoepjes, chocola, kusjes, knuffels en een lekkere douche.

Over de auteur

Caroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.

Lees meer van en over Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *