fbpx
            Waarom iedere jonge moeder een appgroep met medemoeders nodig heeft

Waarom iedere jonge moeder een appgroep met medemoeders nodig heeft

door Caroline

Toen ik in verwachting was, dacht ik dat het moederschap vooral veel opvoeden was. En dan voornamelijk: je kind uitleggen dat iets niet mag, waarna hij al snikkend ‘ja mama’ riep en zich verontschuldigend in je armen smeet. Of dat ik hem leer dat hij niet zomaar mag oversteken. In plaats daarvan is het toch 99% van de tijd dat je kind slaapt, bang zijn dat hij niet meer wakker wordt. En 99% van de tijd dat hij wakker is, op de klok kijken of het al bedtijd voor hem is. Dat laatste is een grapje, overigens. Als hij niet weer in een driftbui zit omdat de kat achter de jaloezieën besloot in slaap te vallen, dan hoop ik wel dat het bedtijd is.

Moeder zijn is niet alleen opvoeden

Dat moeder zijn is dus niet alleen opvoeden. Het is er voornamelijk voor zorgen dat je kroost blijft leven. Dat ze zich niet van de trap laten donderen en niet op de tafel klimmen om er achterwaarts vanaf te duikelen. Vervolgens ben je ook bezig met jezelf in leven houden, want als je niet uitkijkt, eet je kind jouw eten er ook nog eens bij op. En er zijn van die momenten dat je denkt dat je de enige bent in de hele wereld die elke dag dit soort situaties moet zien te overleven. Dat je jezelf afvraagt: ‘Waarom besluit nou weer uitgerekend mijn kind dat brandnetels knuffelen een goed idee is? Nu denkt iedereen dat ik een slechte moeder ben.’ Nee, niemand denkt dat. Behalve babyboomers, maar die hebben toch overal meningen over, want hun generatie deed alles toch beter. (Als je je nu aangesproken voelt, dan maakte ik een grapje.)

Groepsapp met medemoeders

Ik kwam erachter dat elke moeder hier in min of meerdere mate tegenaan liep door een groepsapp waar ik in ben gegooid door vriendin Femke. Samen met haar en Yvette, die ik overigens toen nog niet kende, vertelden we binnen 5 minuten over onze ochtenden. De app groep, toepasselijk getiteld: ‘You know you’re a mom…’ werd al gauw meer dan alleen eventjes een: ‘kijk hoe zielig ik vandaag ben’ groep. Het werd een oppep-, klaag- en hoeragroep in één.

Het moederschap gaat niet enkel over opvoeden. Het zit vol onzekerheden waardoor je snel het gevoel hebt dat je het niet goed doet.

Leer lief te zijn voor jezelf

En afgelopen week realiseerden we ons alledrie waarom we zo belachelijk veel delen in de groep: het helpt ons liever te zijn voor onszelf. Yvette appte ons aan het eind van een dag afgelopen week dat ze zich enorm schuldig voelde. Haar dochtertje van 14 maanden was ziek en had overgegeven in bed. Ze had het niet direct door gehad en vond haar kindje spartelend in bed. Het beeld liet haar niet los en haar schuldgevoel ook niet.

This is to all the lovely moms out there who need this today. I had a very hard day yesterday. Something happened to my daughter. She got sick and I didn’t notice she had thrown up, all over herself, for like five minutes or so. I cried a lot because I felt so guilty! I told a couple of my girlfriends that I felt terrible, that I felt like I had let her down and that I had been a very bad mom. Well, bless them, because they told me what I’m going to tell you now. Whatever happens, you are doing the best you can. You are NOT a bad mom. You are just having a BAD DAY. You can learn from what happened and be more awesome tomorrow than you were today. – #parentingstruggles #momstruggles #storytellingmama #motherhoodinspired #parenthoodunveiled #lifeasmama #parenthoodmoments #instamom #myhonestmotherhood #motherhoodthroughig #mumsofinstagram #mumlife #momcommunity #momentsinmotherhood #momentsofmom #justmomlife #messymotherhood #unitedinmotherhood #mommymoments #honestlymothering #mommydiaries #bloggermom #momsoninstagram #beingamom

Een bericht gedeeld door Yvette | SpillMyTea.com (@yvettebjanssen) op

De schrik kennen we allemaal en tegelijkertijd weten we ook allemaal dat er geen sprake van ‘schuld’ was. Dingen als deze gebeuren soms. Op dit soort momenten is het belangrijk dat je direct hoort als moederzijnde dat het oké is, dat je niets fout deed en pas op het moment dat je vrolijk toe staat te kijken, er iets mis is. En ter illustratie vertelden wij direct onze meest falende momenten. Bijvoorbeeld over De Kleinste die, net 5 maanden oud, draaide in mijn arm, waardoor zijn elleboog uit de kom schoot, we ons bij de huisartsenpost meldde, de huisarts in mijn gezicht ‘Wat is er gebeurd?!’ brieste en ik alleen maar kon huilen. De verhalen stapelden zich op en na een tijdje kregen we een: ‘Is het erg dat ik me nu beter voel?’ van Yvette. Waarop wij volmondig: NEE riepen.

Help elkaar

Want nee, het is niet erg om je beter te voelen als je hoort dat andere moeders net zo ‘falen’ als jij dat doet. Het is moeilijker advies aan onszelf te geven dan aan anderen. Het belang van die appgroep staat in lijn met het doel van mijn blog: door middel van een hoop humor en zelfspot aan andere mama’s laten weten dat er soms een potje van maken, helemaal niet erg is. In een samenleving waar steeds meer online gebeurt en er steeds perfectere levens lijken te ontstaan, is het des te belangrijker om te weten dat het niet perfect is.

Lees ook: Van je nachtmerries afkomen

Ik ben ontzettend benieuwd of jullie in een dergelijke appgroep zitten of wellicht je support op andere manieren vindt.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top