fbpx
            Waarom iedere moeder een verjaardagskalender nodig heeft

Waarom iedere moeder een verjaardagskalender nodig heeft

door Caroline

Wat is een Nederlands huishouden zonder verjaardagskalender op de wc? Juist, je vraagt je af of hier wel echt een moeder woont. Of je vraagt je plots af of de mensen die in dit huis wonen stiekem zijn geëmigreerd naar Nederland, want ja, die beruchte verjaardagskalenders hangen toch voornamelijk op het Nederlandse toilet. Lange tijd deed ik er niet aan mee. In het begin schreef ik alle verjaardagen trouw in mijn agenda, maar omdat we ondertussen weten dat ik sneller van agenda wissel dan van wc-rol, begon ik verjaardagen te vergeten.

Facebook was mijn verjaardagskalender

Toen was daar gelukkig Facebook, die me trouw vertelde dat een verre vriend jarig was van de middelbare school waarmee ik welgeteld één vak had en nooit meer dan een ‘hee, wat had jij voor wiskunde?’ vraag mee uitwisselde. Nee, die hoefde ik niet per se te feliciteren. Facebook werkte gelukkig wel redelijk, ik vergat geen verjaardag en een berichtje was zo geschreven. Alleen toen kreeg ik een kind. En sommige van mijn vriendinnen kregen kinderen. Die verjaardagen staan dus niet op Facebook. geen melding aan de zijkant met: ‘Hee, het blaag van die en die vriendin met wie je eigenlijk bijna dagelijks appt én ECHT EVEN een berichtje moet sturen, die is dus jarig’. Best stom, aangezien WhatsApp van Facebook is en iedereen toch de geboorte van haar kind op Facebook aankondigde.

Facebook wordt ook steeds minder gebruikt, heb ik het gevoel. De blogposts van Kaktussen.nl worden automatisch doorgeplaatst naar Facebook en af en toe check ik dus die beruchte verjaardagen, maar that’s about it. Ik vind Instagram wat dat betreft net wat leuker en die heeft dus geen verjaardagsupdate. Die verjaardagskalender heb ik tegenwoordig dus echt nodig.

Digitale detox

In een tijd waar steeds meer mensen het hebben over een digitale detox, oftewel even je telefoon aan de kant, is het niet heel handig om een digitale verjaardagskalender te hebben. Dus toen mijn moeder twee jaar geleden me een verjaardagskalender cadeau gaf, snapte ik ineens waarom. Het is toch wel een stuk handiger om de verjaardagen op te schrijven en elke keer als je op de wc zit – je zit er als moeder nou eenmaal heel vaak om even tot rust te komen – te kijken wiens verjaardag je nu weer bijna bent vergeten. Zo kwam ik erachter dat ik een vriendin die een zoontje heeft die onlangs twee is geworden, helemaal niet heb gefeliciteerd. Sorry! Kwam vast omdat de peuter voor de kalender stond, omdat hij graag wilde kijken waar mama’s piemel was.

Een verjaardagskalender is een geheugensteuntje

In een gezin waar je heen en weer rent, druk bezig bent met weer een aflevering van Piet Piraat en Sesamstraat overleven, waar je poepluiers verschoont of afschuift en voor de honderdste keer deze week je bank poetst met Biotex, heb je geen tijd om na te denken over verjaardagen. Maar je wordt wel geacht de belangrijkste te onthouden. Een verjaardagskalender – deze hoeft niet op de wc te hangen, we weten ondertussen te veel over poepbacteriën – helpt hier uiteraard bij. Het is een handig geheugensteuntje voor jou om al die mensen te appen, of een kaartje te sturen.

Voor de gastouder en het kinderdagverblijf

Is het je opgevallen dat ik alleen heb gezegd dat je appt of een kaartje stuurt? Als je graag knutselt, kun je met je kind uiteraard lekker een zelfgemaakte frutsel maken. Ondertussen heb ik geleerd dat mijn gastouder en het kinderdagverblijf hier zo veel meer geduld voor hebben. En zo veel beter zijn in leuke ideeën Googlen dan ik. Of ze krijgen les in originele knutsels met peuters op hun opleiding, want ik heb echt al wel leuke cadeaus gekregen. De uitwerking laat altijd te wensen over, maar ik geef hier de vaardigheden van de peuter de schuld van, niet zozeer de gastouder. Zij kan er ook niet aan doen dat de peuter denkt dat je na drie strepen blauw en een snotvlek wel klaar bent.

De belangrijkste verjaardagen doorgeven aan de gastouder of het kinderdagverblijf is wat dat betreft echt een aanrader. Ik raad je alleen af om elke verjaardag door te geven, anders is dat kind alleen maar hele dagen aan het knutselen.

En als je dan toch nog een verjaardag vergeet

En als je dan toch een verjaardag vergeet, kun je verontschuldigend zeggen dat je peuter de verjaardagskalender kapot had gemaakt, door de wc heeft gespoeld, of heeft bekrast met watervaste stift, nadat hij zichzelf onder handen had genomen, terwijl hij op de bank zat. Je was er helaas nog niet aan toegekomen die kalender te vervangen, want je was wederom bezig met Biotex. Je welgemeende excuses en het zal niet meer gebeuren. Tenzij je peuter volgend jaar als kleuter een knutselproject op school maakt en daar natuurlijk je verjaardagskalender voor nodig heeft.


auteursavatarCaroline (uitgesproken als Keroolajn, op zijn Engels dus) is begin dertig en alweer een tijdje getrouwd met Jop. In september 2016 werd ze moeder van het meest prachtige kereltje dat de eerste maanden op deze aarde als een soort zeester lag te wapperen voor aandacht.
Lees meer van en over Caroline »
Back to Top